İstanbul depremi ne kadar şiddetli olur?

Nerelere kadar hissedilir bu deprem? Kuzey fay hattı üstündeki bütün illerde hissedilir mi?
Yanlış hatırlamıyorsam deprem Marmara denizi, Silivri açıklarında bekleniyor. Asıl tehlikede olan yerler İstanbul özelinde, Güney İstanbul. Özellikle alüvyon zemine sahip, yapıların eski ve denetimsiz olduğu zamanlarda inşa edilen yapılar. Bütün İstanbul'da hissedileceğini düşünüyorum fakat yıkıcılık konusunda Güney daha büyük tehlikede bence.
 
Öncelikle İstanbul Depremi değil Marmara depremi. Maalesef TV kanalları, rant çıkarcıları İstanbul Depremi olarak pompalasa da deprem Marmara depremi olacak. Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli, Kırklareli, Yalova, Edirne ve İstanbul bu depremden etkilenecek. Zemin durumuna göre bu illerdeki binalar etkilenecek. Hatırlatırım 99 depreminde Avcılar'da yıkılan binalar vardı.

Peki bu deprem olduğunda ne olacak. Türkiye'nin sanayisinin büyük bir bölümü çökecek. Çünkü sanayi özellikle Marmara denizi çevresine kurulmuş durumda. İstanbul gibi bir mega kente gelebilecek ve yardım edebilecek iller de kendilerine zor yetişecek.

Tahminen 2000 yılı öncesi yapılmış olan binaların neredeyse tamamı kadarı yıkılacak yada ağır hasar alacak.

Şu raporu lütfen inceleyin : İstanbul İli Mikrobölgeleme Projeleri | Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü

Şuan kiradayım şahsen ev alacak alırken şu rapora bakarak ve binayı yapan firmaya bakarak ev alırım ki kiradaki dairemi bile rapora ve firmaya göre seçtim.
 
Şiddetten çok etkisi önemli. TR'de düzgün bina mı var depreme dayanaklı?

Bile bile insanlar kendi paralarını, kendi mezarlarına veriyorlar.

Tedbirlerinizi arttırın, plan oluşturun ve mutlaka bilgi sahibi olun bu konuda.
 
7.3 gibi olur diye düşünüyorum. Artçı depremler 5 civarında gezer. Allah herkesi korusun.
İstanbul'da toplanma alanları nasıl? Bilmediğimden soruyorum.
 
Şiddetten çok etkisi önemli. TR'de düzgün bina mı var depreme dayanaklı?

Bile bile insanlar kendi paralarını, kendi mezarlarına veriyorlar.

Tedbirlerinizi arttırın, plan oluşturun ve mutlaka bilgi sahibi olun bu konuda.
Deprem yönetmeliklerine uygun bir şekilde projelendirilip, -kontrol ediliyor- imalatı düzgün -yapı denetimler bu kısmı da kontrol ediyor- yapılar depreme dayanıklıdır. Bu dediğim TBDY 2018 içinde geçerlidir, TBDY 2007 için de. Hatta daha eski yönetmeliklere göre bile sorun olmayacağını düşünüyorum. Buradaki asıl sorun hazır beton olmadığı zamanlar, nervürlü demir olmadığı zamanlar, yapı denetiminin olmadığı yada yarı kamusal olmadığı zamanlardaki yapılar biraz kişisel inisiyatif ve şansa bırakılmış durumda. Depreme dayanıklıdan kastım deprem sırasında canlıların zarar görmeyeceği durumdur. Yoksa depremde yeni yapılarda hasar alabilir. Bunun ölçüsü önemlidir ve yönetmelikçe çeşitli parametreler doğrultusunda bu hasarlar öngörülüp, bu beklentiye göre yapı tasarlanır.
 

Geri
Yukarı