İstanbul depreminde insanlar ne yapar?

Türkiye'nin gördüğü en büyük felaketlerden birisi olacak büyük ihtimalle.

Şehrin %10'luk bir kısmı depremden etkilenecektir. Yine de bu oran çok yüksek.

Sadece İstanbul'u düşünmek çok saçma olur bursanın kıyı kesimleri neredeyse yok olacak ki bursalı olarak söyleyeblirim gemlik, mudanyada +10 yaşında olmayan ev yok.

Sadece İstanbul'u düşünmek çok saçma olur bursanın kıyı kesimleri neredeyse yok olacak ki bursalı olarak söyleyeblirim gemlik, mudanyada +10 yaşında olmayan ev yok.
Olacak deprem, Marmara Denizi merkezli olacak. İstanbul en yoğun nüfuslu olduğundan dolayı orası daha fazla ön planda olacak. Geçen seneki deprem her ne kadar Kahramanmaraş merkezli olsa da en büyük hasarı Hatay aldı.

Bunların dışında depremden en yoğun etkilenecek iller sırasıyla Yalova, Kocaeli ve Bursa. Yalova'da muhtemelen çok büyük bir yıkım olacak. Çünkü fay hattına en yakın yer burası. Binaların da pek sağlam olduğunu düşünmüyorum.

Bursa'da dediğin yerlerde ise az bina yıkılır, yıkılmayan binaların çoğu orta ölçekte hasarla depremi atlatır. Yani binaların eski olması demek yıkılacağı anlamına gelmiyor. Bizim ev 40 yıllıktı, birçok deprem görmesine rağmen yıkılmadı.

Kocaeli konusu ise çok karmaşık. 1999 depreminin merkezi Kocaeli olmasına rağmen hala kırılmayan hatlar var ki bu kırılmayan hatların olduğu bölgede Kocaeli'nin yarısından fazlası yaşıyor. Buralarda kaçak bina sayısı çok fazla. Düzgün bir şehirleşme de olmadığından çoğu bina yıkılacaktır.

Marmara denizi merkezli büyük bir deprem olursa, bu depremde İstanbul, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova gibi yerler çok büyük hasar görecektir. Bütün şehirlerde milyonlarca yaralı ve yüksek ihtimalle milyondan fazla ölü çıkacaktır. Halk arasında yaşanacak kaos bir yana, Türkiye, zaten berbat durumda olduğumuz bir alan olan ekonomi konusunda daha da geriye çekilerek toparlanması belki de on yıllar alacak bir sürece girecektir. Sadece saydığım şehirler, gayrisafi yurt içi hasılatının %50'sinden fazlasını oluşturuyor. Bu da yaklaşık olarak 100 milyar dolar gibi bir kayıp demek. Bu tarz bir depremde ülke, bu ya da bu gibi bir yönetimle toparlanamaz. Gelecek olan iyi bir yönetim, 10-15 yıl içinde eskisinden daha iyi bir Türkiye ortaya çıkarabilir. Bu da gelebilecek olan kişilere bakarsak pek mümkün gözükmüyor.

Marmara denizi merkezli büyük bir deprem olursa, bu depremde İstanbul, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova gibi yerler çok büyük hasar görecektir. Bütün şehirlerde milyonlarca yaralı ve yüksek ihtimalle milyondan fazla ölü çıkacaktır. Halk arasında yaşanacak kaos bir yana, Türkiye, zaten berbat durumda olduğumuz bir alan olan ekonomi konusunda daha da geriye çekilerek toparlanması belki de on yıllar alacak bir sürece girecektir. Sadece saydığım şehirler, gayrisafi yurt içi hasılatının %50'sinden fazlasını oluşturuyor. Bu da yaklaşık olarak 100 milyar dolar gibi bir kayıp demek. Bu tarz bir depremde ülke, bu ya da bu gibi bir yönetimle toparlanamaz. Gelecek olan iyi bir yönetim, 10-15 yıl içinde eskisinden daha iyi bir Türkiye ortaya çıkarabilir. Bu da gelebilecek olan kişilere bakarsak pek mümkün gözükmüyor.
Büyüklerimiz niye bu depreme karşı bir tedbir almadı?

Büyüklerimiz niye bu depreme karşı bir tedbir almadı?
Bende bu soruyu soruyorum ama mantıklı bir cevap bulamıyorum.

İnşaatçıların daha az maliyet ile ev yapma çabası, bunlara izin veren müteahhitler, bu müteahhitlerin görevinde kalmasına göz yuman büyükler. Sonuç olarak geri dönülmesi neredeyse imkansız bir kaos.

Geri
Yukarı