İsteğe bağlı hazırlık seçilmeli mi?

Merhaba. Kesinlikle hazırlık okuyun çünkü hazırlık okuduğunuzda, kurs gibi para vermeyeceksiniz ve gördüğüm kadarıyla İngilizceniz pek yok. Oradan öğreneceğiniz bir kelime bile sizin için kaardır.

EK1 merkezi yatay geçiş demek. Yerleştiğin yıl puanın, gitmek istediğin yerin o yıla ait puanından yüksekse başvuru yapabilirsin. Garantisi var mı? Yok. İhtimal yüksek mi? Evet. Kontenjanların 10% u kadardı sanırsam EK1 ile geçiş kontenjanı açılır.
Bir diğer yatay geçiş türü başarı puanıyla yani sizin bildiğiniz adıyla ortalamayla yatay geçiş. Bu konuda üniversitelerin kuralları olabilir mesela başvurduğun bölümün puanından en fazla 5% veya 10% düşük puana sahip olmanı isterler. Bu geçiş için birinci sınıfı bitirmiş olman gerek ve son sınıfa geçiş yapamazsın. Ayrıca belli ortalamanın üstünü tutturman ve hiçbir dersten kalmamış olman gerekir.

EK2 yabancı uyruklu öğrenciler için. Ben şu EK1 EK2 maddeleri yazayım da kafa karışıklığınız kalmasın. Başarı puanıyla geçiş için YÖK mevzuatına bakarsınız o epey karışık ama özet olarak anlattığım gibi.

merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş.

Ek madde 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)

(1) öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar yükseköğretim yürütme kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ösys puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

(2) (Ek:RG-18/3/2016-29657) bu madde kapsamında eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.

ek madde 2 – (Ek:RG-21/9/2013-28772)

(1) şiddet olayları ve insani kriz nedeniyle eğitim öğretimin sürdürülemez olduğu yükseköğretim kurulu tarafından tespit edilen ülkelerde öğrenim gören öğrenciler Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu konuya ilişkin usul ve esaslar yükseköğretim kurulu tarafından belirlenir.
Sosyal'e biraz ara vermiştim, daha doğrusu tüm sosyal medya hesaplarima ara verdim bundan mütevellit bakamadım, kusuruma bakmayın lütfen. Bilgiler için çok teşekkürler. Bir hayli araştırma yapmak gerekli sanırım. Peki, şu konu kafamı oldukça karıştırıyor; 1. sınıfı bitirdikten sonra merkezi ile geçiş yaptığımda 2. sınıf olarak devam edeceğim değil mi? Tekrardan 1. sınıf olarak baştan başlama olmuyor bu konuda.

Merhaba. Kesinlikle hazırlık okuyun çünkü hazırlık okuduğunuzda, kurs gibi para vermeyeceksiniz ve gördüğüm kadarıyla İngilizceniz pek yok. Oradan öğreneceğiniz bir kelime bile sizin için kaardır.
Hocam selam, nasılsın? İyisindir umarım. Kusuruma bakma lütfen, Sosyal'e ve tüm sosyal medya hesaplarima ara vermiştim ondan dolayı bakamadım hiçbirine. Şu anda hepsine dönmeye çalışmaktayım. Hocam; şu anda bu yazıyı yurttan size yazmaktayım ve okula başlayalı birkaç hafta oldu, güzel gidiyor gibi en azından şu anlık.

Hazırlık konusunu çok fazla düşündüm, karar vermek benim için çok kolay olmadi biraz pinpirikli ve kararsız birisiyim. Okulda okuyan ve okumuş kişilere danıştım çoğu kişi gerekli olmadığını 1 yılımı vermemin hata olacağını söylediler. Ayrıca verilen İngilizce eğitimi de lise seviyesindeki gibi olduğunu ilettiler. Yatay geçiş konusu da var bir yandan, derslerimizde de İngilizce dersi olduğundan mütevellit tercih etmedim. İngilizce seviyem, A2-B1 düzeylerinde. Daha önceden yabancı hocalar ile İngilizce pratiği yapıyordum, o şekilde daha da üstüne koyarım çok masraf olmaz benim içinde. Bu şekilde karar verdim hocam.

Bu süreçte bilgin ve tecrüben bana yol gösterdi, ne kadar teşekkür etsem azdır sana karşı.

Son düzenleme:
Sosyal'e biraz ara vermiştim, daha doğrusu tüm sosyal medya hesaplarima ara verdim bundan mütevellit bakamadım, kusuruma bakmayın lütfen. Bilgiler için çok teşekkürler. Bir hayli araştırma yapmak gerekli sanırım. Peki, şu konu kafamı oldukça karıştırıyor; 1. sınıfı bitirdikten sonra merkezi ile geçiş yaptığımda 2. sınıf olarak devam edeceğim değil mi? Tekrardan 1. sınıf olarak baştan başlama olmuyor bu konuda.

Geçmek istediğin yer derslerinin AKTS, ulusal kredi ve içeriklerine bakıp kabul edebilir veya etmeyebilir. Bunun için gitmek istediğin yerin yönetmelik ve yönergelerine bakman gerek.
Rastgele bir üniversiteninkine bakıyorum mesela.
Özet olarak diyor ki.
Derslerinin AKTS ve kredisi tutuyorsa bize dersi sayarım.
1. sınıfın AKTS'si yani 60 AKTS'nin 70%'i 42AKTS üstünde aldıysan 2. sınıf yaparım.
Maddeler arasındaki 5 yıl hükmü 2024 şubat kararıyla kaldırıldı. Derslerde zaman aşımı yok artık.
Tarih Türkçe vs 5I olarak anılan derslerde şart aranmaz. Kabul edilir.

1728244447041.png

1728244501567.png

@Furkan_D, rica ederim. Başarılı eğitim-öğretim hayatı dilerim. Umarım verdiğiniz karardan pişman olmazsınız, hakkını vermeye çalışın.

@Furkan_D, rica ederim. Başarılı eğitim-öğretim hayatı dilerim. Umarım verdiğiniz karardan pişman olmazsınız, hakkını vermeye çalışın.
Çok sağ olun, hayırlısı olsun. Kendinize çok iyi bakın, size ve ailenize sağlıklı huzurlu günler diliyorum.

Geçmek istediğin yer derslerinin AKTS, ulusal kredi ve içeriklerine bakıp kabul edebilir veya etmeyebilir. Bunun için gitmek istediğin yerin yönetmelik ve yönergelerine bakman gerek.
Rastgele bir üniversiteninkine bakıyorum mesela.
Özet olarak diyor ki.
Derslerinin AKTS ve kredisi tutuyorsa bize dersi sayarım.
1. sınıfın AKTS'si yani 60 AKTS'nin 70%'i 42AKTS üstünde aldıysan 2. sınıf yaparım.
Maddeler arasındaki 5 yıl hükmü 2024 şubat kararıyla kaldırıldı. Derslerde zaman aşımı yok artık.
Tarih Türkçe vs 5I olarak anılan derslerde şart aranmaz. Kabul edilir.

Eki Görüntüle 2324075

Eki Görüntüle 2324078
Teşekkür ederim. Peki, örnek veriyorum; işletme bölümünden yönetim bilişim sistemlerine geçiş olmakta mıdır? Bildiğim kadarıyla çoğu dersi aynıdır ama tabii ayrıntılı bakmak gerekir, sizin bilginiz var mıdır bu ikisi için?

Son düzenleme:
Çok sağ olun, hayırlısı olsun. Kendinize çok iyi bakın, size ve ailenize sağlıklı huzurlu günler diliyorum.

Teşekkür ederim. Peki, örnek veriyorum; işletme bölümünden yönetim bilişim sistemlerine geçiş olmakta mıdır? Bildiğim kadarıyla çoğu dersi aynıdır ama tabii ayrıntılı bakmak gerekir, sizin bilginiz var mıdır bu ikisi için?

Alanım değil. Olsa bile tekrar dediğim gibi geldiğin yerin ve gideceğin yerin ders içerikleri ve akts / kredilerine bakıp karşılaştırmak sonra yönetmeliğe bakmak gerek.

Alanım değil. Olsa bile tekrar dediğim gibi geldiğin yerin ve gideceğin yerin ders içerikleri ve akts / kredilerine bakıp karşılaştırmak sonra yönetmeliğe bakmak gerek.
Anladım, bilgiler için ve zaman ayırdığınız çok teşekkürler. Bu konuyla alakalı danışman hocama bir danışayım. Hayırlı akşamlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı