İyi bir işlemci soğutucu fanı nasıl olmalıdır?

trkrcn

Hectopat
Katılım
17 Haziran 2012
Mesajlar
7
İşlemci fanlarının iyi olduğunu nasıl anlayabilirim? Hangi değerlerden bunu öğrenebilirim ?

Ben yeni bir işlemci fanı alcam. Bu işlemci fanının soket tipi fark eder mi? Mesela benim işlemci intel pentium 4 531 3.0 GHz. İnternetten araştırdığımda soketimin 478 olduğunu öğrendim. Bu soketin üstende bir işlemci fanını işlemciye taksam herhangi bir sorun teşkil eder mi? Ya da illa da o sokete uygun bir işlemci fanı mı almalıyım?
 
İşlemci soğutucusunun iyi olduğunu yapılmış test sonuçlarına bakarak da anlaman mümkün. Yükte kaç derece boşta kaç derece şeklinde.
 
LGA platformu uzun süredir bir standart olmuş durumdadır. Bu yüzden yeni fan temin etmekte güçlük çekmezsin.
Ancak dikkat etmen gereken bazı değerler olacaktır.
Her fan üzerinde bazı değerler bulunmaktadır. Bu değerler genellikle çalışma voltajı ve akım değerleridir. Bu iki değerin çarpımı ile fan ın gücü hesaplanır. Fan ne kadar güçlü ise, o kadar fazla hava üfleme (Air-flow) özelliğine sahiptir. Ancak bilinmelidir ki çok güçlü fanlar da ses konusunda güçlüdür. Yani fazla sesli çalışırlar. Bu yüzden fanın daha sessiz olması için yapım kalitesi de gözönünde bulundurulmalıdır. Eğer güçlü bir fan kullanıp bunu düşük devirde kullanacak olursak hem yeterli hava akımı elde etmiş oluruz, hem de sessiz çalışmasını sağlamış oluruz. İşte bu yüzden çoğu kaliteli fanlar bilyalı yapılmaktadır. Bilyalı (üzerinde ball, bearing gibi ifadeler bulunur) fanlar daha sessiz çalıştıkları gibi çok daha uzun ömürlüdürler. İyi bir devir kontrolü için de fanın PWM kontrollü olması gerekmektedir.
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı