İyi ve doğru olan her şey güzel midir?

İyi ve doğru olan her şey güzeldir fakat kime göre, neye göre iyi ve doğru? Yasalar bile belli bir grup insanın ortak kararıyla alınıyor sonuçta. Onlara göre doğru olan, bir başkasına göre yanlış olabiliyor. Ki koskoca yasalar nerede, diğer insanların kişisel görüşleri nerede. İyi ve doğru olan her şeye güzeldir demek imkansız çünkü yeri gelir, bir hata hayatınızı kurtarır. Ki hata yapmak genele göre yanlıştır.

Kötü veya yanlış olma ihtimali olan seçenekler daha güzel olabilir. Yerinde riskler almak sizi doğru olan seçeneklerden daha öne taşıyabilir ve bu durum gerçekleşirse, doğru olan seçenek, risk aldığınız ve yanlış görünen seçenekten daha geride kalır, ona göre daha kötü olur. Bu durumda doğru olan seçenek, kötü bir seçenek olmuş olur fakat burada şans faktörü önemli tabii.


Bir akrabamın yaşadığı olayı anlatayım; Kendisi trafik kazası geçirdi ve emniyet kemeri takılı olsaydı arabanın içinde ezilerek ölecekti. Çarpmanın etkisiyle emniyet kemeri takılı olmadığı için camdan fırlayıp asfalta düşmüş. Normalde emniyet kemeri takmak bir hatadır, herkes tarafından kötü algılanır fakat burada akrabamın hayatını kurtarmış. Kısacası iyi ve doğru olan her şey bizim algılarımızla ve seçimimizle alakalı.


Başka bir örnekte fare kapanı; Fare kapana yaklaşır ve ona göre iyi olan bir şeyi yapar, beslenir. Fakat aniden kapan kapanır ve fare yakalanır, sonra da muhtemelen öldürülür. Bu ona göre iyi bir şeydi fakat sonucu kötü bitti.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı