İyilik için yalan söylemek sizce etik midir?

closed.selim

Decipat
Makaleler
1
Yer
26°14'53"N 71°16'23"W
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 | RTX 4050 6GB, 16GB ram, 1TB ssd, İ5 14. nesil
Meslek
Öğrenci
Normalde yalan kötü bir olaydır, aldatmaktır. Ancak iyilik için yalan söylemek etik midir değil midir? Söylenmeli mi?

Bugün bir olay yaşadım: İnsanlara yalan söyleyen birisi değilim normalde. Bazen çok kıvırırım olayları, bu sayede yalan söylemeden istediğim şeyin üstünü kapatabilirim. Bugün de kız arkadaşım annesinin doğum günü için benden para istemedi ancak vermek istedim. Kartta kalan son paramı attım. Alacağı hediye fiyatının yarısı kadarını. Sonra sordu bana son paran mıydı diye. Bende yalan söyleyerek "yok, nakit var" dedim. Aslında son paramdı.

Böyle anlarda yalan söylemek mantıklı mı bilmiyorum. Sizce yaptığım şey kötü bir şey mi?

Normalde yalan kötü bir olaydır, aldatmaktır. Ancak iyilik için yalan söylemek etik midir değil midir? Söylenmeli mi?

Bugün bir olay yaşadım: İnsanlara yalan söyleyen birisi değilim normalde. Bazen çok kıvırırım olayları, bu sayede yalan söylemeden istediğim şeyin üstünü kapatabilirim. Bugün de kız arkadaşım annesinin doğum günü için benden para istemedi ancak vermek istedim. Kartta kalan son paramı attım. Alacağı hediye fiyatının yarısı kadarını. Sonra sordu bana son paran mıydı diye. Bende yalan söyleyerek "yok, nakit var" dedim. Aslında son paramdı.

Böyle anlarda yalan söylemek mantıklı mı bilmiyorum. Sizce yaptığım şey kötü bir şey mi?

Kötü bir şey yapmamışsın ama sürekli de yapma bunu.

Ümmü Külsûm şöyle dedi:

"Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in, şu üç hal dışında, halkın yalan söylemesine ruhsat verdiğini hatırlamıyorum:

1. Harbte,
  2. Kişilerin arasını düzeltmekte,
  3. (Aile dirliğini sağlamak için) kocanın hanımına, hanımın kocasına söylediği sözlerde."(Müslim)

"Bazen çok kıvırırım olayları, bu sayede yalan söylemeden istediğim şeyin üstünü kapatabilirim."
Bunun da etik olarak yalan söylemekten çok farklı olduğunu sanmıyorum ama neyse...

Bir de "iyi ve kötü"nün keskin çizgilerle belirli olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden "yalan ne olursa olsun kötüdür." diye bir şey olmadığı ve iyilik uğruna söylenen yalanların kötü olmadığı fikrindeyim.

"Bazen çok kıvırırım olayları, bu sayede yalan söylemeden istediğim şeyin üstünü kapatabilirim."
Bunun da etik olarak yalan söylemekten çok farklı olduğunu sanmıyorum ama neyse...

Bir de "iyi ve kötü"nün keskin çizgilerle belirli olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden "yalan ne olursa olsun kötüdür." diye bir şey olmadığı ve iyilik uğruna söylenen yalanların kötü olmadığı fikrindeyim.
Bir şeyleri kıvırarak yalan söylemeden söylemeye getirmek etik değil zaten. Doğru bir davranış değil. Gerekli anlarda insanları manipüle etmek gerekiyor ama.

Ayrıca dediğiniz gibi iyi ve kötünün esnek bir yapıda olduğuna inanıyorum bende. Göreceli bir kavram neticede. Bana iyidir size değildir. Benim gözümde bu yaptığım yalan söylemek değil. Neticede kız arkadaşım ve hediye alacağı annesi mutlu olacak. Perdenin 3. planında olmamla beraber söylediğim bir yalanın 2 perde ötesinde olumlu bir hava yaratacak olması yalanımı kabul edilebilir kılıyor bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı