Jahrein ve Teknofest Takıntısı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Teknofest'i Hükümet ile bağdaştırmamak gerekir. Evet ülkenin daha önemli problemleri var. Ancak sırf yönetim için bunun gibi organizasyonları baltalamaya gerek yok. Aksine bunun gibi organizasyonları desteklememiz gerekiyor.
 
Ödül almış tanıdıklarım var merak etmeyin TEKNOFEST'te. Bu saydığınız şirketlerin değil dünyada geçerliliği, ülke içinde bile geçerliliği tartışılır.

Saydığım şirketler Türkiye'nin en gözde şirketleridir. Bu şirketlere "geçerliliği tartışılır" diyen birisini ciddiye alamam. Ülkemizde üniversitelerden mezun olan birçok gencin girebilmek için birbiriyle yarıştığı şirketler bunlar. Yerli ve yabancı pek çok projeyi, işbirliğini yürütüyorlar. TUSAŞ ve ASELSAN Dünya Top 100 listesinde olan şirketler. ASELSAN'ın 45 senelik bir hikayesi var. TUSAŞ'ın ise yabancı birçok şirketle yürüttüğü ortak çalışması var.

Bu şirketlerin hataları, yanlışları tabii ki de var. İçlerindeki işleyişte tıkanıklıklar ya da yanlış noktalar da var, ne yazık ki. Ancak bunlar basit birkaç girişimcilik şirketi değil. Ülkedeki birçok sanayinin bel kemiğidir. Sadece İHA da üretmiyorlar, hatta bazı projelerinin yanında İHA'lar oyuncak kalıyor.

He siz bakın bu kendi aramızda eğlendiğimiz tatlı bir fuar, arada para da hortumlanıyor fakat güzel işler de var, gençlere de eğlence ve

Kimse eğlenmek için bir proje başında gecelerini, tatillerini harcamaz. Üniversite hayatını bilgisayar başında oyun oynayarak geçiren ile proje başında çalışarak, kendini geliştirerek, etrafına faydalı olarak geçiren insanlar arasında elbet fark olacaktır. Bu yarışmalar, bu farkların oluştuğu ortamlardan birisi.

Avrupa ve ABD ülkelerinde özel şirketler üniversitelerle iç içedir. Şirketler AR-GE çalışmalarını ya da projelerini, üniversitelere yaptırır, bu yolda paralel hareket ederler. Türkiye'de yapılmaya çalışılan şey de, zor da olsa budur. Ne yazık ki liyakatsizlik ve zihni bozuk, öğrenci düşmanı hocalar nedeniyle bu amaç sekteye uğruyor. Ancak ülkenin yarınlarını yetiştirecek mühendislerin gelişmesi için, üniversitelerin proje üreten yerler haline gelmesi önemlidir. Benim de savunduğum konu budur. Bu şirketlerin yaptığı da budur.

Baykar'ın çok geniş bir stajyer programı var. Keza TUSAŞ'ın Lift-Off ve SKY öğrencileri destekleme programları var. TÜBİTAK ve ASELSAN'ın beraber yürüttüğü AR-GE destekleme programları var. Yine TÜBİTAK'In yürüttüğü Star programı var. Bu desteklerin ve çalışmaların artması gerekiyor. Mesele bu. Yoksa üretmek isteyen insana bir atölye bile yeter. Teknofest ne ki?

Savunulacak hiçbir şeyi yok yüksek bütçe harcandığı için üniversiteler arası yarışmalar da yapılabiliyor.

ODTÜ'de Boeing destekli VTOL yarışması düzenlendi, onun dışında benzer bir yarışma üniversiteler tarafından görmedim, aynı büyüklük ve ciddilikte. Keşke daha fazla olsa, keşke Üniversiteler ortak bir konsorsiyum kurup projeleri ve gençleri desteklese. Ama maalesef, üniversitelerin çoğu gençleri bu çalışmalar noktasında desteklemiyor. Zaten benim başımdan beri anlatmaya çalıştığım şey de bu. Keşke üniversiteler pahalı kampüs ya da pahalı kapılar yapmak yerine öğrencilerini ve projelerini destekleyecek çalışmalar, adımlar atsa. Tüm sorunun kaynağı bu.

Şunu da eklemek isterim. Yazının başında da dedim, Teknofest ya da X organizasyon %100 mükemmel olsa dahi her vatandaş ve insan vergisini sorgulamaya ve hatta oraya harcanmasını istememe hakkına sahip. Burada kimse bir şey yapmıyor. Ancak bilmeden sallayan ve yapılan çalışmaları küçük gören insanlar var. Örnek:

Untitled.png




Bir teknik üniversitenin ya da bir üniversitenin uğraşması gereken şeyler bunlardır. Çünkü mühendislik okuyan birisinin en iyi bildiği şey, akademisyen olmayacaksa üniversite derslerinin kendisine teorik bilgi dışında başka hiçbir şey katmadığıdır.

En basitinden İHA yarışması nedeniyle tasarladığı uçağı teste tabii tutmak için ANSYS ve XFLR5 öğrenen arkadaşım vardı. Üniversitede kimse size bu programları anlatmaz. Aynı şekilde ben, benzer yarışmalar sebebiyle PCB tasarımını öğrenmeye başladım, kendimi geliştirdim. Sadece üniversitem ile yetinip bekleseydim, bir şey bilmiyor olurdum.

Diyorsanız ki bunları hepi boş iş, oyuncak drone, bir faydası yok, üniversiteli adam sadece okulunu okusun. Ona diyecek bir şeyim yok.
 
Konuyu muhatabına direkt olarak değil de sağdan soldan sektirerek yollaması pek şık durmuyor.
 
Farklı konulara sırf ilgi çekmek için değinmiş gibi gözüküyor, sosyal medya sayesinde kitle kazanmak kolay iş ancak değindiği konular çok farklı şeyler.
Herhangi bir işe bir el uzatmayınca atıp-tutması kolay oluyor.

Gençlerimizi, girişimcilerimizi ve üreticimi desteklememiz gerekiyor aksi takdirde çöküş yoluna adım atarız.

Vergilerin ne olduğunu denetleyen kurum ayrı, öğrenci yurtları ayrı bir olay.
Yurtlarla ilgili sorunumuz varsa öğrenciler olarak siyasal hakkımızı kullanarak bir uzlaşma yolu bulabiliriz ancak işin siyasi tarafına bakması gereken kişiler biz değiliz.
 
Z kuşağını zerre düşünmezken oy almayı beklemeyin denmesine cevap olarak, ''Bizim ihtiyacımız olan Z kuşağı, Y kuşağı değil, Teknofest kuşağıdır'' diye açıklama yaparsan bu yarışmayı siyasi hale getirmiş ya da zaten öyle olduğunu açıklamış olursun. Bir yarışma da yalnızca iyi projeler üretmiş birkaç genç topluluğuna bakarak değerlendiremez. Organik hoşaf, gemi maketi gibi ürünlere bakınca o yarışmaların niteliği daha belirgin olur. Sorun çocuklarda veya gençlerde değil zaten. Başarılı gençlerin eşit koşullar altında bir araya getirilebilmesi, bugün için yeterli olmayanlara da gerçek imkanlar sağlanması gerekir. Ortada gerçekten nitelikli iş yoksa, yarışmaya o işleri kabul ettiğin takdirde daha gelişmemiş becerinin de önüne ket vurmuş oluyorsun. Aslında bir şey başarmamış gençler, belli ideolojik nedenler ile gerçekten başardıklarına inandırılıyor. Yarışmada 23. olmaları olumlu değil, yarışmacı olarak orada olmaları olumsuz durum. Gerçekten bilim senin için önemliyse toplarsın tüm sınıfını iyi iş yapan örnekleri gösterir, ilham almalarını sağlayıp gelecek sene daha fazlası ile denemeleri için cesaret verirsin. İlla ki yarışmacı olunması gerekmiyor.

İlköğretim ve lise düzeyinde 20 sene önce sınıflar 40-50 kişiydi, 2021 yılına geldik yine 40-50 kişi. Öğretmen sınıfa giriyor, bazı öğrenciler ile göz göze gelemeden çıkıp gidiyor. Üniversiteler yıllar içinde belli ideolojiye hizmet etmek için atanmış yöneticiler ile doldu. Bütçeleri hiçbir şey üretmeyen kurumlardan çok daha düşük, örtülü ödenek altında boşa harcanan paralar, birçok yerden maaş alan huzurlu insanlar ''sayesinde'' ilerleme denen şeyin yanından geçemez olduk. Üniversiteler böyle organizasyonlar yapsaymış. Hangi niteliğe sahip vizyoner yönetici ve hangi bütçeyle mesela? Büyük teknoloji yarışması yapılıyor ama ülke gençleri kalacak yurt bulmakta zorlanıyor, kalacak yurt bulsa 15 sene öncesinin kotası önüne konuyor nasıl olacak?

Bu ülkenin gençleri eğitimde fırsat eşitliğini, cesaretlendirilmeyi, maddi desteği hak ediyor elbette. Yarışmaları özel kuruluşlar, özerk üniversiteler, herkes yapabilir. Burada eleştirilenin gençler olmadığını bir anlamak lazım artık. Eğitim kalitesinde yıllardır bir adım dahi ileri gidememiş olmak, yarışmalara adil katılımın mümkün olmadığı, değerlendirmenin adil yapılamaması eleştiriliyor. Hatta bunun bir yarışma olmasına bile gerek yok. Birbiri ile yarışan değil, birbirine bir şeyler katan işleri bir arada görmek önemli olan. Adı festival olan şeyde birinci veya onuncu olmuşsun önemi yok.
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı