Kablolu vs kablosuz kulaklık

Aynı Fiyat Bandı İçin Hangisini Tercih Ederdiniz?

• Kablolu

Oy: 28 43,1%
  • Kablosuz

Oy: 37 56,9%

• Oy verenlerin toplamı
    65
Makaleler
12
Bildiğiniz gibi son 5 yılda kablosuz kulaklıklar inanılmaz popülerleşti. Çok para verirsek her alanda en güzel kulaklığı alabildiğimiz için fiyat sınırlaması olan bir karşılaştırma yapalım istedim. Şahsen hep kablolu kulaklıklar kullandım, kulak üstü açısından Cloud 2 güzeldi ama çok ağır olduğundan satıp biraz daha koyup ikinci el b&o H6 aldım, aldığım zamanlar için Sony XB900'den 150-200 lira civarı ucuzdu ama dışarıda kulak üstü kulaklık kullanmadığımdan kablosuz alma gereği görmedim. Kulak içi kulaklık olarak ise bayağıdır b&o h3'ü kullanıyorum. Alırken TWS kulaklıklar çok yeniydi ve tercih edilesi değildi. O zamandan bugüne hem TWS hem kulak üstü kulaklıklar büyük ilerleme gösterdi ve artık kime baksam ya orta seviye JBL/Anker kulaklık ya da ortalama bir TWS kulaklık görüyorum. Sorum şu, ortalama bir fiyat için ( 1000 TL civarı için ) kablolu mu yoksa kablosuz kulaklık tercih ederdiniz?

Oyun içinse kablolu. Özellikle bilgisayarda kullanılacaksa genelde hem Bluetooth gecikmesi (aslında son zamanlarda çözülmüş olsa da bir kablolu değil.) hem de mikrofonla birlikte kullanıldığı zaman yaşanılan ses kaybı (Discord'da aramaya katılın) gibi sebeplerden kablolu oyun için daha iyi.

Fakat, derseniz ben müziğin dibini yaşayacağım. Dinlediğim müzikte baterinin tozunu bile hissedeceğim kablosuzlar kulaklıklar hem konfor hem de kalite açısından çok gelişmiş durumdalar. Artık Bluetooth yüzünden yaşanan kayıplar da bitti sayılır. Üstelik kablosuz yani, istediğin yere taşı.

Kablolu kulaklıklar sesin detayı ve ses gecikmesi açısından kesinlikle daha başarılılar. Ancak genellikle kaliteli ve nispeten büyük sürücülü kulaklıkları sürmek için telefonların ses çıkışı yetersiz kalıyor. Ergonomi açısından kablosuz kulaklıklar gündelik kullanmak için daha ergonomik. Bilgisayarda kablolu tercih ederim ancak cep telefonunda kablosuz.

Burada fiyattan çok ürünü ne için aldığın önemli oluyor aslında. Ben zamanında WH-XB900N almıştım, 1000 TL bandında. Alma amacım masa başı çalışırken kullanmaktı zira kulak içi kuılaklıkları 4 5 saat takmak hiç sağlıklı olmuyor. İşimi görüyordu ve hala da görmekte. Ortalama bir NC performansı var, ofis - kütüphane gibi ortamlarda gayet yeterli.

Ancak ses performansı o kadar da iyi değil ve özellikle dışarda / yürürken kullanım için ideal değil. Bu nedenle ondan bir sene sonra Sony WF-1000XM3 aldım.

WF-1000XM3 kulağınıza tam oturuyorsa ve doğru da equalizer ayarı yaptıysanız, Appe AirPods Pro gibi bir sonuç veriyor. AirPods Pro'da bulunan dinamik equalizer eksikliği hissediliyor mesela. Ancak gürültü engelleme sistemi gerçekten başarılı. Otobüste, arabada, dışarıda, metroda sizi soyutlamaya yetiyor. Sesi de gayet berrak. Ancak batarya süresi kulak üstü kadar değil tabii ki ve yine uzun uzun kullanabileceğiniz süre de o kadar fazla değil. Zira kulak içi kulaklıklar birkaç saat sonra rahatsız etmeye başlayabiliyor.

1000 TL bence riskli bir rakam zira mevcut skalada F/P ürün kadar balon ürün de var. Bence burada ilk başta NC ve kablosuz şarj gibi özellikleri kafadan eleyerek gitmek gerekiyor.

Ofis kullanımında Kulak üstü kulaklık ideal oluyor. DIşarıda kullanacaksanız da sağlam bir NC'ye sahip kulaklık gerçekten müzik zevkini arttırıyor.

Ben şu an Sony ikilimden memnunum. Bu ikili yerine bir şey alacak olsam ya tamamen kulak üstüne yatırım yapıp Bose QC 2/3 ya da Sony WH-1000XM4 alırdım. Veya kulak içi tarafında AirPods Pro'yu tercih edebiliridim. Kullananlar karma kullanım performansından ve batarya süresinden memnunlar.

Kulaklık seçerken deneyebilmek gerekiyor. Ben WF-1000XM3 almadan önce Jabra 65T ve 75T'yi deneyimledim. İkisi bana olmadı mesela, Amazon sayesinde ikisini de iade edebilip Sony aldım. Başkası için Sony olmaz Jabra öne çıkar, buna tamamen kişisel.

Sadece belli bir fiyat sakalasına kadar özellikle "NC" özelliğine aldanmayın. NC var, NC var zira. NC olacak diye çamur gibi ses dinlemeye gerek yok diye düşünüyorum. :)

Son olarak, 1000 civarında indirimleri bekleyip Jabra Elite 2 / 3 ya da WF-1000XM3 almayı denerdim.

MP3 dinleyen için yani spotify için kablosuz ürünler çok yeterliler ama audiophile ve hifi dinleyicileri açısından hala yetersiz kablosuz teknoloji.
24 bit 990kbps ileten LDAC teknolojisi var ama çok fazla şarz yiyor hemde tam olarak bitrarede kayıp var genelde 24 bit kayıtlarda 2000kbps bitrare üzeri görüyorum bu da haliyle data kaybı demek.
3000 lira verip birde data kaybıyla niye müzik dinleyin ki ? CD kalitesi seslerde genelde 1400kbps üzeri görüyorum burada da bitrare olarak kayıp var haliyle henüz hifi müzik dinleyen arkadaşlar için kablosuz iyi bir tercih değil ama dizi, film, MP3 müzikler için oldukça yeterli seviyedeler kablosuz cihazlar yanlız ben MP3 dinleyince kulağım kanıyor gibi oluyor bu merede alıştıkdan sonra bırakamıyorsun.
Oyun konusunda da kablolular hala avantajlı.
Spor vs. için kablosuz ürünler çok iyi, bunun haricinde MP3 dinleyen kişiler için de ergonomi açısından iyi olabilir.
Şahsi yorumum kablosuz kulaklıkları sarj etme gibi şeyler beni yoruyor hemde ses kalitesi anlamında tatmin etmiyor.
Kabloluları da seviyor olsam da artık sevdiğim markalar bu alandan çekildi gibi Philips ve Sony :/
Hala piyasada kulaklıkları bulunuyor olsada sanırım yeni bir şeyler çıkarmadılar ve üretmiyorlar hep eski cihazlar.

Son bişey daha ekleyim kafa üstü modeller kablolu kullanarak yine kayıpsız müzik dinleyebilirsiniz ama kafa üstü tercih ediyorum kulak içi kulaklıkların ses yalıtımı daha iyi geliyor bana hemde kocaman şeyi heryere taşımak zor.

Kafa üstü tercih etmiyorum*

Son düzenleme:
Kulaküstü kulaklığımdan hala çok memnunum, evde ANC ihtiyacım olmuyor ve şarj vs. ile de uğraşmamış oluyorum. Satarsam B&O H6'yı 2500-3000'e satabilirim ama ses kalitesi olarak daha iyi bir kulaklık bulamam o fiyata, sadece rahatlık bakımından Razer Barracuda veya Anker Q45 alabilirim gibi ama gerek görmüyorum şimdilik.

Kulakiçi olarak ise birkaç Apple cihazı aldığımdan Airpods Pro 2 aldım, ucuz değil biliyorum ama çok memnunum. Spotify dinleyicisi olduğum için ses kalitesinden aşırı bir beklentim yoktu ama memnun kaldım diyebilirim, bası fazla diyebilirim sadece. ANC olarak mehşur kulak üstü kulaklık Sony WH-1000XM4'ten bile daha iyi performans sergilediğini gördüm.

Tamamen kişinin müzik zevkine bağlı aslında. Bizde son zamanlarda popüler olan phonk gibi sadece kuru bas olan türlere kablolu bir kulaklık lazım değil.

Rock, caz, klasik vb. kısaca gerçek enstrümanların olduğu türleri dinleyen herkese tavsiyem kablolu olur. Kablosuz istediği kadar iyi olsun yeterli ayrıntıyı veremiyor. Özellikle iyi bir kabloluyla bütün enstrümanları net olarak seçebilmenin verdiği zevki tattıktan sonra insan kablosuza dönemiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı