Kali Linux'u sabit diskteki klasörden boot etmek

Mert Nalkıran

Hectopat
Katılım
17 Haziran 2015
Mesajlar
174
Makaleler
2
Yer
Zonguldak
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Başlık ne kadar açıklayıcı oldu emin değilim ama merak ettiğim husus şu:

USB üzerinden boot ettiğimiz Linux live USB dosyalarını Windows'un kurulu olduğu C: sürücüsüne attım. BIOS üzerinden komut penceresi ile Linux'u bu yolla boot etmek mümkün mü acaba? Sadece live olarak çalıştırmaktan bahsediyorum kurulum yapmadan yani.

Capture.JPG
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış bilmiyorsam bu yöntem işe yaramayacaktır.

İlk olarak Linux Live dosyasını "C:" sürücüsüne atmışsınız. Yani işletim sisteminizin çökmesiyle birlikte Linux Live dosyası da işinize yaramayacaktır.

İkinci olarak Linux işletim sistemini kullanabilmeniz için diskiniz ext4 dosya sistemine çevrilir. Ve bu dosya sistemini Windows görüntüleyemez.

Yani NTFS dosya sistemi üzerinden Linux çalıştırmak isteseniz dahi çalışmayacaktır.

"USB üzerinden nasıl çalışıyor?" diye soracaksanız, Linux Live oluşturabilmek için USB bellek biçimlendirip, dosya sistemi ext4'e çevrilir. Böylelikle de Linux portable olarak çalışabilir hale gelir.

Gece gece yazdığım için bilgilerde tutarsızlık veya yanlışlık olabilir. Ama bildiğim kadarıyla bu yöntem işe yaramayacaktır.

Ama eğer normal şekilde Windows'un yanına Ubuntu kurmak isterseniz aşağıdaki kaynakları inceleyin derim.

#Ubuntu 16.04.3 LTS Download | #Ubuntu Kurulum | #Ubuntu Bootable Kurulum
 
ÖN BİLGİ:
Her diskin içeriğini gösterir bir tablosu bulunur.
Bir disk bootable ise bu tablonun hemen önünde booting tablosu da bulunmaktadır.
Herhangi bir disk içerisindeki booting tablosu, işletim sisteminin önyüklenebilmesi için bazı adreslemeleri barındırmaktadır. Bu tablo silinirse veya erişim olmazsa NTLDR MISSING hatası alınır.
Linux tabanındaki bu tablonun adı ise LiLO veya GRUB olarak adlandırılmaktadır. Windows7 den önceki sürümlerde NTLDR dosyası diğer bütün yükleyicileri tanımaz. Dolayısı ile Win7 den önceki işletim sistemlerinde iki yükleyici windows tabanında yapılandırılamaz. Bu sebepten ötürü önce en eski işletim sistemi ve ardından linux kurulumu yapılmakta idi.
KONU DEVAMI:
PC açılışta BIOS tarafından NTLDR (Veya yükleyici) dosyasını yüklemek zorundadır. Bu dosya yüklenmez ise başka bir yükleyici aranır. Bulunamazsa sistem durur.
C yani sistem diski içerisine yüklenilmiş bir uygulamanın başlatılabilmesi için, önce sistem yüklenmesi yapılacaktır. Eğer C diskinde ikinci bir yükleyici (BOOT SECTOR) konulursa, sistem ciddi hatalarla karşılaşarak durur veya hasar görebilir. (Çoğunluk mavi ekran tabir edilen durumdur)
USB'den de olsa bu gibi uygulamaların bir yükleyicisi bulunmaktadır. Bizler BIOS ekranında boot seçeneklerinden USB birimi seçmişsek, HDD içerisindeki yükleyici es geç komutu vermiş olmaktayız. PC ilk boot sektörünü es geçerek, yönergemizdeki boot bayrağına yönelir ve, o donanım içerisindeki önyükleyiciyi yükler. O donanım içerisinde bir önyükleyici yoksa ''NON SYSTEM DISC'' hatası vererek durur.
Demekki USB bellekler içerisinde de bir önyükleyici kurulu ki, sistemi açabiliyor. Belleklerin formatları ile bu işlemin ilgisi bulunmamaktadır. Boot edilebilen ve yüklenilmek istenilen her işletim sisteminin tanımlayabildiği, herhangi bir formatta olabilir.
ÇÖZÜM:
İki yol vardır.
1) Farklı bir formatta ve işletim sisteminin açılışında tanılanmayan özel bir bölüm oluşturulur. (Windows kurtarma bölümü gibi) Bu bölüme erişim için F tuşlarından birisi tanılanır. ÖRNEK F12.
Bölüm içerisine Linux yükleyici oluşturulur.
BIOS post esnasında bu komutun görüldüğü anda F12 ye basılırsa, PC ilk önce bu diskten yükleme yapacaktır.
F12 ye basılmakta geçikilirse sistem açılışta bu bölümü tanımayacağı için direk Windows ile açılacaktır.
2) Atıl ve küçük kapasiteli başka bir disk edinilir. 80GB fazlasıyla yeterlidir. BIOS içerisinden boot device seçeneklerinden (Genellikle F5) seçilerek bu disk gösterilir. Bir çeşit USB bellek, DVD/ROM FLOPPY gibi. Böylece sistem istenildiği anda live olarak çalıştırılabilecektir.
Buraya kadar anlattıklarım bilgi niteliğinde olup, uygulaması zor gelebilir. En iyi çare PC içerisine veya arka USB portlarından birisine bir flash bellek takılarak boot device seçeneği ile başlatmaktır.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı