Kan grubunun anne ve babadan farklı olması

str1p3

Decapat
Katılım
29 Mayıs 2021
Mesajlar
342
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RX 570 8 GB
i5 9400F
Corsair 8GB x2
Cinsiyet
Erkek
Annem ARh negatif babam ARh pozitif ben 0 rh pozitifim. Bunun bir yolu var mıdır hocam? Evlatlık olduğumu düşüneye başladım.
 
Normalde lisede öğretiyor olmaları lazım ama demek ki bilmiyorsun. Canlılarda çift genler olur buna göre dış görünüş belirlenir, DNA çift sarmal denir ya onun gibi düşün. Ama bazen genler doğru çiftlerle bir araya gelmezse baskın olan gelen dış görünüş belirler, baskın ve çekinik genler nasıl belirleniyor onu açıklayamam. Mesela kan grubu için 3 gen vardır, bunlar: A, B ve 0'dır, A ve B eş baskın, 0 ise çekiniktir. Eğer birisin kan grubu A ise genleri ya AA yada A0 çifti oluyor. Eğer AB ise genleri de AB'dir eş baskınlıktan dolayı.
Şimdi senin durumuna gelirsek annende babanda A0 genlerine sahip olmalılar. Anne, babalar çocuklarına genlerinin rastgele bir şanşla yarısını verirler, sanada 0 ve 0 genlerini vermişler. Rh kısmıda aynı; pozitif baskın, negatif çekinik. Anne Rh negatif olduğu için Rh-Rh- genleri var sende kesin Rh- var; baban ise ya Rh+Rh+ yada Rh+Rh-. Sen Rh pozitif olduğun için baban sana kesin Rh+ vermiş; anneden Rh-, babadan Rh+ geldiğine göre senin genlerin Rh-Rh+ oluyor yani Rh pozitif.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı