Kapitalizm vs Komunizm

Kapitalizm mi? Komünizm mi?


  • Oy verenlerin toplamı
    211
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@fidelcastro herkes eşit olduğu gibi bir şey söylüyorsun fakat bu bir saçmalık. Okul hayatı boyunca hiçbir şey yapmayım lise mezunu olan biriyle. Üniversite okuyup yüksek lisans yapan birisi niye aynı maaşı veya aynı şartlarda yaşasın?

Bu yüzden sosyalizm gibi saçma düşünceler saçmalıktan başka bir şey değildir.
Doktor ile çöpçü aynı maaşı mı alacak sorusu klasik çürütme cümlesi fakat hiçbir işe yaramıyor maalesef. Çünkü öyle değil.
95534291_943575646092683_4889444535683480178_n.jpg
 
@Patrixcs Bu cevabı vereceğinizi çok iyi biliyordum, daha önce de orada Stalin ismini görünce teorik cevaplardan bir kaçma fırsatı olarak görüp konuyu değiştirmek için çok kullanan oldu.
 
Cevabınız için teşekkürler hocam. Bilinçsel farkındalık meselesinde komünizme direkt geçilmesi mümkün olmadığı için geçiş aşaması olarak sosyalizm ortaya atılmıştır.

İnsan doğası meselesinde ise ölüm sadece bir örnekti.

Benzeri bir durum kölecilik için de geçerlidir. İnsanoğlu insanların eşya muamelesi gördüğü, mal alınıp satılır gibi ticaretinin yapıldığı ve bunun "doğal" kabul edildiği dönemlerden geçmiştir. Ancak tüm bunlar bugün artık normal olmayan, doğal olmayan uygulamalar olarak görülmektedir. Bu bağlamda, bugün normal kabul edilen ve insanların başka insanların emeğini sömürerek yaşamasının normal karşılandığı kapitalist sömürü düzeninin de zamanla hoş karşılanmayacağı günlerin geleceği açıktır. Bu durum ve tarihsel gelişimin seyri, dünyadaki tüm insanların eşit olmasının insan doğasının gerçeklerine aykırı olduğunu iddia edenlerin aslında yanıldığını, insan doğasının zaman içerisinde, içinde bulunduğu, yaşadığı ortama bağlı olarak değişebildiği gerçeğini ortaya koymaktadır. (Alıntıdır.)

Bir de şunu ekleyeyim.
Eki Görüntüle 919522

Yanlış cevap. Komünist ülke diye bir şey yoktur. Komünizm nihai sosyalizmdir, ülkelerde uygulanamaz. Ülkelerde uygulanabilen sosyalizmdir. Kuzey Kore'de ise monarşik sosyalizm hakimdir, Marksist sosyalizm değil. Üstte attığım SSCB örneğinde hiç de batının anlattığı gibi olmadığı görülüyor. Bir de şu büyük yanlışı düzeltelim. Komünizmde devlet yoktur, üretim araçlarının mülkiyeti ortaktır. Sosyalizmde ise proletarya diktatörlüğü yani mutlak işçi iktidarı üretim araçlarını elinde tutar.
Evet, insanların fikri durumlarının değiştirilebileceği gerçekten de açık. Tarihte de örnekleri de var dediğiniz gibi. Bu konuda tamamen size katılıyorum çünkü ortada tarihin bize sunduğu kanıtlar var.

Fakat; Şu an ki kapitalist durum -özellikle de Amerikada- gerçekten adaletsiz, bunda şüphe yok. Ama durum şu ki zaten şu anki kapitalist düzen saf kapitalist düzen değil. Öncelikle saf kapitalist düzende insan ekonomi bilimine uygun hareket eder. Yani örneğin bir şeyin fiyatı çok arttığında onun marjinal faydasına bakar (sağlayacağı avantaj). Eğer marjinal faydası verdiği fiyattan fazlaysa alır, değilse almaz. Ya da işverenin maaşına bakar ve ona göre çalışır. Ama durum şu ki anlattığım durum da "yüksek bilinç düzeyi" gerektirir. Ama reklamlarla bir nevi beyni yıkanan halk, bunları almaya devam eder ve zenginler daha da zenginleşir. Ama eğer böyle olmasaydı malı satan kişi ürünü ucuzlaştıracaktı ve bir denge haline gelecekti. Böyle olmadığından dolayı saf Kapitalizm maalesef işlemeyecektir ve dengesiz bir durum ortaya çıkacaktır. Yani komik bir biçimde Kapitalizm de ideal sistem değildir. Ama Komünizm' de değildir, çünkü kapitalizm gibi kötüye kullanılmaya çok müsaittir. Aslına bakarsanız kendi inancım sürekli kapitalizm ve komünizmin birbirini takip edeceğidir . Komünizm başlar daha sonra suistimal edilir. Bu sayede gizliden Kapitalizm ortaya çıkar. Sonra tekrar uçurum açıldığında devrim gerçekleşir ve Komünizm ortaya çıkar. Belki de insan için ideal bir sistem yoktur ve ideal sistem ütopyadır.
 
Evet, insanların fikri durumlarının değiştirilebileceği gerçekten de açık. Tarihte de örnekleri de var dediğiniz gibi. Bu konuda tamamen size katılıyorum çünkü ortada tarihin bize sunduğu kanıtlar var.

Fakat; Şu an ki kapitalist durum -özellikle de Amerikada- gerçekten adaletsiz, bunda şüphe yok. Ama durum şu ki zaten şu anki kapitalist düzen saf kapitalist düzen değil. Öncelikle saf kapitalist düzende insan ekonomi bilimine uygun hareket eder. Yani örneğin bir şeyin fiyatı çok arttığında onun marjinal faydasına bakar (sağlayacağı avantaj. Eğer marjinal faydası verdiği fiyattan fazlaysa alır, değilse almaz. Ya da işverenin maaşına bakar ve ona göre çalışır. Ama durum şu ki anlattığım durum da "yüksek bilinç düzeyi" gerektirir. Ama reklamlarla bir nevi beyni yıkanan halk, bunları almaya devam eder ve zenginler daha da zenginleşir. Ama eğer böyle olmasaydı malı satan kişi ürünü ucuzlaştıracaktı ve bir denge haline gelecekti. Böyle olmadığından dolayı saf Kapitalizm maalesef işlemeyecektir ve dengesiz bir durum ortaya çıkacaktır. Yani komik bir biçimde Kapitalizm de ideal sistem değildir. Ama Komünizm' de değildir, çünkü kapitalizm gibi kötüye kullanılmaya çok müsaittir. Aslına bakarsanız kendi inancım sürekli kapitalizm ve komünizmin birbirini takip edeceğidir . Komünizm başlar daha sonra suistimal edilir. Bu sayede gizliden Kapitalizm ortaya çıkar. Sonra tekrar uçurum açıldığında devrim gerçekleşir ve Komunizm ortaya çıkar. Belki de insan için ideal bir sistem yoktur ve deal sistem ütopyadır.
Hocam uzun uzun yazmışsınız çok teşekkürler, şu an gitmem gerekiyor fakat yarın devam edelim müsadenizle.
 
Yeryüzünde dökülen kanların, yapılmış savaşların temelinde güç getiren taşınır ya da taşınmaz metaların sahipliğini ele geçirme güdüsü mevcuttur. Din, millet, bayrak, vatan vs. gibi değerler, bunun üzerini örten birer yanıltıcı olarak, sahipliği ele geçirmek ve bu sahiplik üzerinden kendi kanunlarını dayatmak isteyenler tarafından kullanılmaktadır. Eğer ki mülkiyetin sınırlarını hakkaniyetle çizmekte başarılı olunursa, savaşların da sonu getirilebilir. Buradan hareketle, sınırsız mülkiyetin tezahürü olan kapitalizmin hasıl olduğu yerde savaşlar bitmez; birileri, inandıkları uğruna canlarını feda ederken, bir başka kısım purolarını tüttürür.
 
Önemli olan insanı insan gören, ayrımın/eşitsizliğin, adaletsizliğin olmadığı ve bilimum buna benzer değerlerin baz alındığı bir yönetim biçimi, komünist bakış açısı kapitalizme göre tabiki melek kalır ama ütopik bir düşünceden de ileriye gidemez, yaşadığın dünyaya bakar isen zaten ne demek istediğimi anlarsın. Hırs, kibir, açgözlülük gibi şeyler bizi bitiricek.
 
Kim ne derse desin kapitalizmin insanın doğasına uygun bir sistemdir. Her ne kadar iyi insanlar, adalet tutkusuyla hareket eden insanlar veya dünyanın gelişimi için çabalayan insanlar olsa da bunlar inanılmaz azınlıktadır. İnsan toplumu sanıldığı gibi zeki değil aptaldır. Bugünlere gelebilmemiz azınlık bir toplum sayesinde gelmiştir. Geri kalanı ise çöptür. Hiç bir katkısı olmaz dünyaya, aynı şekilde bu yüzden de sadece kendilerini düşünürler. Ki kendini düşünmek de kapitalizmin temel fikridir. Komünizm ütopyadır maalesef.
Hahahahahahah sadece gülüyorum. "İnsan tabiatını değiştiremezsiniz" savını öne sürenler, insanın, kapitalist toplumda, belirli bir biçimde davranmasına bakarak, bunu, insanoğlunun tabiatı diye kabul etme ve başka türlüdavranmasına olanak olmadığını varsayma hatasına Düşüyorlar. Bunlara göre kapitalist toplumda insan, "hep bana diyen bir tabiattadır, onu harekete getiren şey, bencil bir hırsile iyi ya da kötü her yola başvurarak, öne geçme dürtüsüdür. Bundan da şu sonucu çıkartıyorlar: bu, bütün insanlar için "doğal" bir davranıştır ve özel kazanç için rekabetçi mücadele dışında herhangi bir şeye dayanarak bir toplumkurmak olanaksızdır. Nevar ki, antropologlar, bunun saçma olduğunu söylüyorlar ve bugün varolan başka toplumlarda insan davranışının kapitalist toplumlardakine hiç benzemediğini belirterek bu sözlerini kanıtlıyorlar. Ve bunlara katılan tarihçiler de, gene bu savın saçma olduğunu söylüyorlar ve köleliğeve feodalizme dayanan toplumlarda yaşayan insanların davranışlarının, kapitalist toplumdakine hiç benzemediğinibelirterek, bu sözlerini kanıtlıyorlar.
Bütün insanlarda, hayatta kalabilme ve türünü sürdürme
içgüdüsünün doğuştan varolduğu belki de gerçektir.
Beslenme, giyinme, barınma ve cinsel aşk gereksinmeleri,
temel gereksinmelerdir. Bu kadarı "insan tabiatı" diye kabul edilebilir Ancak, bu isteklerini tatmin etmek için seçtikleri yolun kapitalist toplumda alışılagelen yol olması gerekmez. Bu, daha çok, içinde doğup büyüdükleri kültüre bağlıdır. Eğer birinsanın temel gereksinmeleri, bir başkasını yere sermekle karşılanabiliyorsa insanların birbirlerini yere sereceklerini varsayabiliriz; yok eğer, insanın temel gereksinmeleri işbirliği iledaha iyi karşılanabiliyorsa, insanların işbirliği yapacaklarım varsayabiliriz. İnsanın bencilliği, daha çok ve daha iyi yiyecek, giyecek, barınak ve güvenlik isteğinde ifadesini bulur. Bu gereksinmelerin, kapitalizmde, sosyalizmdeki kadar karşılanamayacağını öğrenirse, gerekli değişikliği yapar.
 
Kapitalizm sayesinde refah yaşıyorsunuz. Komünizm ile karşılaştırılması saçma. Kızıllık boş iş.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı