Kapitalizm vs Komunizm

Kapitalizm mi? Komünizm mi?


  • Oy verenlerin toplamı
    211
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Liber Pater

Kilopat
Katılım
17 Ocak 2016
Mesajlar
1.431
Makaleler
1
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar uygulama olarak sonuç ortada ama komünizm özünde sizce kötü bir görüş mü? Her şeyin güvenilir insanlar elinden yönetilmesi ve eşit miktarda dağıtılması kötü mü? Adalet diyeceksiniz ama adaleti de biz ekleyelim ne olur yani? Komünizm deyince herkes adalet deyip duruyor. Hangi görüş tam olarak uygulandı ki? Bizde fazladan adaleti eklesek ölür müyüz? Mesela boyu uzun olanın taburesini kısaltıp boyu kısa olanın taburesini uzatacak ne komünist ne de kapitalist tanırım ben. Olay insanlıkta başlar ve insanlıkta biter. Para olmayan bir dünyanın kime zararı olur ki? Bir düzine kağıt parçası için dünyayı yakıp yıktık. Artık düzgün eğitim verip bunlara dur dememiz gerekir diye düşünüyorum. Ama görüyorum ki karşı çıkanları çekemeyenler var; her ne kadar onlarda karşı olsa da kıskançlık yüzünden "ATM'a izmaritini denize" gibi laflar duymaktayız. Gidişatımız artık gerçekten geri dönülmez bir noktaya sonuna kadar yaklaştı. Biz geleceğimizi belirliyoruz şu anda. Bu kömür, petrol gibi fosil yakıtlar en az 20 sene daha kullanılsa buzulların erimesi epey hızlanır tahminimce; hâlbuki Güneş diye bir enerji ve ısı kaynağı var bakan kör oldukları için ne kadar basit ve maaliyetsiz olduğunu farkedemediler maalesef. Sizin düşünceleriniz nelerdir? Ben Komünist'im ama daha yeni plastik bir gözlük çerçevesine sırf gucci yazıyor diye yüklü miktarda para verdim. İşte ben de böyle Komünist'im. İyi günler.
 
Komünizm devlet yönetim(siyasi ideoloji) şekli iken kapitalizm ekonomi şeklidir, ikisini kıyaslamak doğru değil diye düşünüyorum.

Olaya ekonomi olarak bakarsak Sovyet'lerin durumu iç açıcı değil, karneleri ağır hasarlı, daha iyisi çıkana kadar dünya adına en sağlık sistem kapitalizm olmaya devam edecek gibi duruyor.

İnsanlık vs. hikaye, tek gerçek var, sömüren ve sömürülen.
 
Komünizm faşist yönetimle beraber uygulandığı için başarılı olmadı bence. Kapitalizm ise bırak faşizmi liberal bir yönetimle bile başarılı olamadı. Dünyada insanların huzuru, mutluluğu ve barış için en önemli şeylerden biri gelir adaletsizliğinin olmamasıdır. Kapitalist ülkelerde gelir adaletsizliği had safhada ve buna paralel olarak suç oranıda çok yüksek. Öte yandan yarı sosyalist yarı kapitalist ve liberal ülkeler şuan insani gelişmişlikte en üstte, suç oranları düşük ve gelir adaletsizliği nispeten az.
 
İkisinin de kendi içinde beğenmediğim yanları var. Komünizmin tam olarak nasıl bir şey olduğunu okuduğumda iyi ki körü körüne savunmamışım demiştim. Komünizm de diyemem, kapitalizm de.
 
Para olmayan bir dünyanın kime zararı olur ki?
Uzun zamandır çok ütopik bir düşüncem var. Endüstri 4.0 ile her şeyi robotların yapacağı, insanların yazılım kısmında kalacağı konuşuluyor. Ben bu düşünceyi bir tık ileriye taşıyarak yazılımı da robotlar yapsın, şirketleri de onlar yönetsin ve yeni şirketler kursun diyorum. Robot bu sonuçta para istemez, tatil istemez, doyum hissetmesi gereken tek şey bataryası. İş hayatında, yönetimde her yerde robotlar olunca kime neden maaş verelim? Onlar neden maaş istesin? Onlar üretsin ve biz tüketelim. Böyle düşününce şu sorun meydana geliyor; herkes sınırsızca tüketirse dünyanın sonu daha çabuk gelmez mi? Ben robotların çevreyi ve elindeki kaynakları insanlar kadar dikkatsiz kullanacağını düşünmüyorum. Sonuçta bu bir bilgisayar ve en uzun denklemleri bile kısa sürede hesaplayabiliyor. Bir işe başlamadan önce birkaç saniye içerisinde bu yapacağı işin dünyaya ne katkısı ve ne zararı olacağını bizden daha iyi hesaplar. Bizler maalesef sadece cüzdanımıza olan katkısını düşünüyoruz.
Konuyu biraz saptırdım kusura bakmayın. Para olmayan cümlesini gelince hemen bu düşüncem geldi aklıma :)
 
''Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler.''

Sonuna kadar Kapitalizm. Avrupai bazda ama.
 
Kapitalizm, üst tabaka için avantajlıdır. Komunizmin onlar için hiçbir +'sı yok. Komunizm'de alt tabaka için avantajlı. 2'si zıt. Tamamen politik bu. Eğer üst tabakada olsan kapitalizm derdin. Bence hiçbiri daha iyi.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı