Kara delikler sonsuzluğa mı gidiyor?

İçinde zaman bükülmesi var. İçine girince zaten basınçtan direkt pertsin. Ek olarak içine kamera atamayacağımız için orası artık hayaline kalmış. İster Ak Deliklere inan, İster sonsuzluğa. Ama sonsuzluğa ben şahsen ihtimal vermiyorum. Sonsuzluk diye bir kavram en azından benim için yoktur.
 
IMG_20200427_025550_251.jpg


Biz nereden bilelim kara deliği sen gözleme yer misin onu söyle.
Uzay çok değişik bir yer.
 
Karadeliğe düşen ölüyor bu kadar basit moleküllerine ayrılıyorsun içine düşerken etrafına bakamıyorsun. Öldüğünü hissetmezsin herhalde.
 
Kara delikler maddeyi "sonsuz" olarak tabir edilen çok yüksek bir yerçekimi gücüyle atomaltı parçacıklarına kadar ayırıp bünyesine katar. Zira çok küçük bir alanda çok yüksek bir kütlenin var olmasının yolu onu oluşturan atomların %99'luk boşluğunun yok edilmesidir. Böylece kara delik olarak veya nötron yıldızı olarak aşırı sıkışabilir hale gelir. Maddenin kara deliklekten çıkmasının bildiğimiz kadarıyla iki yolu vardır. Birincisi kuasar olarak. İkincisi ise Hawking Işınımı ile. Her iki yolda da madde form değiştirmiş oluyor. Zaten kara deliğe çekilirken de form değiştirmiş oluyorsun. Bu çekilme esnasında kara deliğin etrafındaki toplanma diskine dahil olan aşırı ısınmış gaz haline dönüşürsün.
 
Kara delikler maddeyi "sonsuz" olarak tabir edilen çok yüksek bir yer çekimi gücüyle atomaltı parçacıklarına kadar ayırıp bünyesine katar. Zira çok küçük bir alanda çok yüksek bir kütlenin var olmasının yolu onu oluşturan atomların %99'luk boşluğunun yok edilmesidir. Böylece kara delik olarak veya nötron yıldızı olarak aşırı sıkışabilir hale gelir. Maddenin kara deliklekten çıkmasının bildiğimiz kadarıyla iki yolu vardır. Birincisi kuasar olarak. İkincisi ise hawking ışınımı ile. Her iki yolda da madde form değiştirmiş oluyor. Zaten kara deliğe çekilirken de form değiştirmiş oluyorsun. Bu çekilme esnasında kara deliğin etrafındaki toplanma diskine dahil olan aşırı ısınmış gaz haline dönüşürsün.

Siz ne yaptınız öyle?
 
Uzun zamandır bunun gibi açıklayıcı bir cevap görmemiştim ondan dedim. Bu konuda bilgili biri olduğunuz belli.

Teşekkür ederim. Kaynağını açıklamak isterim. Uzun yıllardır Discovery Science kanalının programlarını izliyorum. Mesela How the Universe Works programı bu konularda çok iyidir. Through the Wormhole with Morgan Freeman programı da çok iyidir. Bunun benzeri belgesellere ara sıra National Geographic ve BBC Earth kanallarında da rastlıyorum. BBC Earth'te fizikçi Brian Cox'un sunduğu bu tarz konuları anlatan belgeseller ara sıra yayınlanıyor. Mesela Wonders of the Universe programı en iyilerinden birisi. Bir diğeri ise son zamanlarda denk geldiğim bu linkteki programdır. Her bölümü muazzam bir anlatıma sahiptir. Eğer ki bu kanalları izleme imkanınız olursa öneririm.
 

Geri
Yukarı