Karadeniz Teknik vs Akdeniz üniversitesi

Sıralaman PUA'nın yeterse İzmir teknolojiyi yaz. Birçok tanıdığım oradan elektronik ve bilgisayar mühendisi olara mezun oldu. Ve mezunların çoğu Türkiye'nin sayılı firmalarında hemen işe başladı.
Geçen sene en son 166. kişiyi almış ilk 15 yapma durumum baya az hocam. ilk 100'e girsem çok daha iyi yerlere gidebilirim de işte DGS'ye adam akıllı hazırlanamadım 4 ay gibi bir süre varr önümde.

Arkadasin dedigi dogru. TR'de universitelerin genel olarak kalitesi dustu zaten. Akademide cok fazla torpil donuyor, rektorleri de Cumhurbaşkanı atiyor o eski kalite kalmadi en iyi devlet universitelerinde bile. Ismi olmaya oluyor tabii ama bilgisayar muhendisligi diplomadan bagimsiz kendini gelistirdigini gosterebilecegin en iyi mesleklerden birisidir. Universiteler de frontend, backend, mobil tarzi alanlarin hicbirini gostermiyor zaten. Is yine sana dusuyor. Okulun ana amacı matematik bilgini gelistirmek, algoritma ve kodlamanin temel mantigini ogrenmek ve cevre edinmektir.

Bunu fark ettim hocam birkaç gündür araştırıyorum da ciddili her şey dediğiniz gibi.
Şimdi siz seçim yapacak olsanız hangi üniyi tercih ederdiniz?
Şimdi benim sıralama olarak daha yüksek yapma durumum da var fakat şimdilik bu iki var diyelim. Tercih yapmanız gerekiyor hangisini tercih ederdiniz*
 
Geçen sene en son 166. kişiyi almış ilk 15 yapma durumum baya az hocam. ilk 100'e girsem çok daha iyi yerlere gidebilirim de işte DGS'ye adam akıllı hazırlanamadım 4 ay gibi bir süre varr önümde.



Bunu fark ettim hocam birkaç gündür araştırıyorum da ciddili her şey dediğiniz gibi.
Şimdi siz seçim yapacak olsanız hangi üniyi tercih ederdiniz?
Şimdi benim sıralama olarak daha yüksek yapma durumum da var fakat şimdilik bu iki var diyelim. Tercih yapmanız gerekiyor hangisini tercih ederdiniz*

Ben kendi durumumu anlatayim sana. Universite sinavindan sonra bilgisayar muhendisligi yazacagim kesindi. Gelebilecek yerler arasinda Cukurova, Sakarya ve KTU vardi. Siralamamdan daha dusuk olmasina ragmen Samsun'da oturdugum icin OMU'de yazabilirdim. Fakat ben Cukurova haric hicbirini yazmadim. Cunku Cukurova'da hem Ingilizce egitim vardi hem de kampusu cok hosuma gitmisti. Orada okuyan birkac kisiyle gorustugumde de okulun ortam olarak cok iyi oldugunu soyledir. Daha once hic Adana'ya gitmemistim, ben de direkt Cukurova'yi yazdim. Nitekim de orasi cikti. Okuldan da memnundum guzel arkadaslar edindim, pandemiye kadar bol gezdim bol eglendim. Pek cok festivale, konsore ve tiyatro etkinliklerine katildim. Sen de bu sebeple okulda yasayacagin hayatin ve egitimin arasinda ince bir cizgi bulmaya calis derim. Ne sadece egitimi dusunerek kampus yillarini heba etme ne de sadece kampus odakli bak. Bilgisayar okuyacagin icin mumkunse dil yuzde 100 Ingilizce olsun. Zira 5 yil boyunca akademik Ingilizce'ye magruz kalmak insani net cok gelistiriyor.
 
Ben kendi durumumu anlatayim sana. Universite sinavindan sonra bilgisayar muhendisligi yazacagim kesindi. Gelebilecek yerler arasinda Cukurova, Sakarya ve KTU vardi. Siralamamdan daha dusuk olmasina ragmen Samsun'da oturdugum icin OMU'de yazabilirdim. Fakat ben Cukurova haric hicbirini yazmadim. Cunku Cukurova'da hem İngilizce egitim vardi hem de kampusu cok hosuma gitmisti. Orada okuyan birkac kisiyle gorustugumde de okulun ortam olarak cok iyi oldugunu soyledir. Daha once hiç Adana'ya gitmemistim, ben de direkt Cukurova'yi yazdim. Nitekim de orasi cikti. Okuldan da memnundum guzel arkadaşlar edindim, pandemiye kadar bol gezdim bol eglendim. Pek cok festivale, konsore ve tiyatro etkinliklerine katildim. Sen de bu sebeple okulda yasayacagin hayatin ve egitimin arasinda ince bir cizgi bulmaya calis derim. Ne sadece egitimi dusunerek kampus yillarini heba etme ne de sadece kampus odakli bak. Bilgisayar okuyacagin icin mumkunse dil yuzde 100 İngilizce olsun. Zira 5 yil boyunca akademik İngilizce'ye magruz kalmak insani net cok gelistiriyor.

Hocam işte eğitim kalitesi > İngilizce eğitim diyemez miyiz?
Eğitimi iyiyse İngilizce bir şekilde hallolur, eğitimi kötüyse ister %100 ing ister %30 hiçbir şey fark etmiyor.
Kampüs olanakları, ortam vs olarak bence Akdeniz çoğundan iyidir ama benim en önde bulundurduğum kriter eğitimin sağlam olması. En azından belli bir düzeyde olması.
 
Hocam bu iş dediğiniz gibiyse ortamını daha çok merak ettiğim Akdeniz üniversitesine gitmek isterim açıkçası. Yanlış mı düşünüyorum sizce? Ya da siz benim yerimde olsanız hangi üniyi tercih ederdiniz?
Ben iki yıllık okudum , iki yıllık okuyan arkadaşım da var 4 yıllık okuyanda küçük şehirde okuyanda büyük şehirde okuyanda.
İyi sirkette çalışanda çalışmayan da.
Bunu yazdım birazsan yazacaklarımı daha iyi desteklemek için.

Öncelikle İstanbul gibi yerlerde yaşıyorsanız her türlü şoka uğrarsınız diye düşünüyorum.
Çünkü ulaşımdan , diğer aktivitelere kadar herşeyde eksiklik hissediliyor. Çok aktif-sosyal biri olmanız önemli değil , kısıtlayıcı durumlar var.
örneğin ulaşım veya halk , ulaşım kendince özelleşmiş bir yapı barındırıyor ordan oraya gideyim diyemiyorsunuz çünkü bir tarafa gidince sehir bitiyor genelde :)
Birde halk , genelde belli gelenekleri benimseyip kalıplaşmış şehirlerde insanların tuhaf hissetirdiğini düşünüyorum. doğrusu yanlışı tartışmalı , Ayrıca benzer modda insanlar görmek de çevreyi silikleştiriyor.
Farklı kafadan insanlar olması size daha fazla şey katabilir. Sırf gözlemleyerek bile neyi nasıl yapmanız gerektiğine dair fikir sahibi olursunuz .

KTÜ nin bilgisayar mühendisliği ornek sınavlarına baktım kolay geldi açıkçası , kolay demiyeyim de dengeli diyeyim.
YTÜ li bir mühendis ile görünüşmüşlügüm vardı bahsettiğim sınav o kişinin seviyesine hitap edecek şekildeydi. Yani yazılım anlamında çok fark olduğunu düşünmüyorum.
İllaki olur ama 4 tane youtube videosuna bakar o fark.
Yani bana sorarsanız matematik ( calculus veya lineer diye ayırmaya gerek yok) genel degerlendiriyorum , veya mühendisliğe özel dersler dışındaki , yani yazılım ile ilgili derslerde üniversitelerde aşağı yukarı aynı şeyleri öğrenirsiniz. Hocalara çok bel bağlamamak da lazım. Eğer kadro çok kaliplaşmış değilse , bilgi düzeyinin gelen öğretmenlere çok bakıyor örneğin okuduğun okulda benim zamanımda kendimce iyi öğretmenler olduğunu düşünüyorum şuan 1.sinifları gozlemleme şansım oldu , üzüldüm. .Özelde de genelde şirketten gelen ögretmenler çalışıyor gözlemlediğim kadarıyla , her ne kadar iyi bilmek iyi öğretmek anlamına gelmese de bilginin sağlamlığını gibi bir gerçekte var arada .Tabiki bunların çözümü kolay . Siz kendinize kültürel açıdan , fikir ve bakış açısı açısından katabileceginiz bir yeri seçin. Gerisini riske atmayın oturun kendiniz çalışın.
Zaten çoğu kişi yazılımcı olarak çalışıyor bu durumda mühendislik derslerinin kaç tanesi işinize yarayacak ki. Şimdi aşırı fanatik unici tayfa beni eleştirir ama gerçekçi olalım durumun farkında olan herkes belli bir yerden sonra sadece diploma için devam ediyor.
 
Ben iki yıllık okudum, iki yıllık okuyan arkadaşım da var 4 yıllık okuyanda küçük şehirde okuyanda büyük şehirde okuyanda.
İyi sirkette çalışanda çalışmayan da.
Bunu yazdım birazsan yazacaklarımı daha iyi desteklemek için.

Öncelikle İstanbul gibi yerlerde yaşıyorsanız her türlü şoka uğrarsınız diye düşünüyorum.
Çünkü ulaşımdan, diğer aktivitelere kadar her şeyde eksiklik hissediliyor. Çok aktif-sosyal biri olmanız önemli değil, kısıtlayıcı durumlar var.
Örneğin ulaşım veya halk, ulaşım kendince özelleşmiş bir yapı barındırıyor oradan oraya gideyim diyemiyorsunuz çünkü bir tarafa gidince sehir bitiyor genelde :)
Bir de halk, genelde belli gelenekleri benimseyip kalıplaşmış şehirlerde insanların tuhaf hissetirdiğini düşünüyorum. Doğrusu yanlışı tartışmalı, Ayrıca benzer modda insanlar görmek de çevreyi silikleştiriyor.
Farklı kafadan insanlar olması size daha fazla şey katabilir. Sırf gözlemleyerek bile neyi nasıl yapmanız gerektiğine dair fikir sahibi olursunuz.

KTÜnin bilgisayar mühendisliği ornek sınavlarına baktım kolay geldi açıkçası, kolay demiyeyim de dengeli diyeyim.
YTÜli bir mühendis ile görünüşmüşlügüm vardı bahsettiğim sınav o kişinin seviyesine hitap edecek şekildeydi. Yani yazılım anlamında çok fark olduğunu düşünmüyorum.
İllaki olur ama 4 tane YouTube videosuna bakar o fark.
Yani bana sorarsanız matematik ( calculus veya lineer diye ayırmaya gerek yok) genel degerlendiriyorum, veya mühendisliğe özel dersler dışındaki, yani yazılım ile ilgili derslerde üniversitelerde aşağı yukarı aynı şeyleri öğrenirsiniz. Hocalara çok bel bağlamamak da lazım. Eğer kadro çok kaliplaşmış değilse, bilgi düzeyinin gelen öğretmenlere çok bakıyor örneğin okuduğun okulda benim zamanımda kendimce iyi öğretmenler olduğunu düşünüyorum şu an 1.sinifları gozlemleme şansım oldu, üzüldüm. Özelde de genelde şirketten gelen ögretmenler çalışıyor gözlemlediğim kadarıyla, her ne kadar iyi bilmek iyi öğretmek anlamına gelmese de bilginin sağlamlığını gibi bir gerçekte var arada. Tabii ki bunların çözümü kolay. Siz kendinize kültürel açıdan, fikir ve bakış açısı açısından katabileceginiz bir yeri seçin. Gerisini riske atmayın oturun kendiniz çalışın.
Zaten çoğu kişi yazılımcı olarak çalışıyor bu durumda mühendislik derslerinin kaç tanesi işinize yarayacak ki. Şimdi aşırı fanatik unici tayfa beni eleştirir ama gerçekçi olalım durumun farkında olan herkes belli bir yerden sonra sadece diploma için devam ediyor.

Bu dediklerinizi yapacağım yani sosyal anlamda kendimi geliştirebileceğim tek yer bence Akdeniz, ege tarafı. Karadeniz çok bir şey katmaz.
Şimdi müfredatlara baktım da Akdeniz sanki yazılım ağırlıklı gibi.
Hocam şu an dediğim gibi bir hedef koymak için bu konuyu açmıştım ama odaklanmam gereken yerin üniversiteler değil de yapacağım sıralamaymış.
Ne kadar iyi sıralama yaparsam burada da dediğiniz şeylere göre tercihimi yaparım. Ama ben Akdeniz üniversitesinden yana gibiyim sadece konyaaltında olduğu için de olabilir :))
Ayrıca şunu belirtmemde fayda var ben ankaralıyım. Ankara'da yaşıyorum.
Mesela burada bir yer kazanacak sıralamayı yapsam bile kalmam. İç Anadolu artık beni boğuyor üstüne bir de aile evinde bilgisayar okuyamam.
Sosyal bir insan olmadım hiçbir zaman Antalya beni açar her şekilde. Gönlüm bu tarz yerlerden yana bakalım hayırlısı olsun :)
 
Bu dediklerinizi yapacağım yani sosyal anlamda kendimi geliştirebileceğim tek yer bence Akdeniz, ege tarafı. Karadeniz çok bir şey katmaz.
Şimdi müfredatlara baktım da Akdeniz sanki yazılım ağırlıklı gibi.
Hocam şu an dediğim gibi bir hedef koymak için bu konuyu açmıştım ama odaklanmam gereken yerin üniversiteler değil de yapacağım sıralamaymış.
Ne kadar iyi sıralama yaparsam burada da dediğiniz şeylere göre tercihimi yaparım. Ama ben Akdeniz üniversitesinden yana gibiyim sadece konyaaltında olduğu için de olabilir :))
Ayrıca şunu belirtmemde fayda var ben ankaralıyım. Ankara'da yaşıyorum.
Mesela burada bir yer kazanacak sıralamayı yapsam bile kalmam. İç Anadolu artık beni boğuyor üstüne bir de aile evinde bilgisayar okuyamam.
Sosyal bir insan olmadım hiçbir zaman Antalya beni açar her şekilde. Gönlüm bu tarz yerlerden yana bakalım hayırlısı olsun :)
Bence tercihinizi doğru yapıyorsunuz. Şuan akdenizin programına baktım , web , mobil , design patterns gibi kavramlar gördüm . bunlar sizi uçurmaz ama temel artırır çok azda olsa devamını da siz getireceksiniz dediğim gibi. ilkte de her yerde geçerli olan derslere yüklenmişler bölüm değişince de çoğu dersinizi saydırırsınız , yani baktınız olmadı değişirsiniz çokta büyütecek problemler değil.
Dgs ile gireceksiniz sanırım , açıkçası bende yukseltmeyi düşünüyordum da bir fırsat olmadı 4 ayda neler yapilabilir acaba , bir 30 35 mat görsek yeterdi aslında.
 
Bence tercihinizi doğru yapıyorsunuz. Şu an Akdeniz'in programına baktım, web, mobil, design patterns gibi kavramlar gördüm. Bunlar sizi uçurmaz ama temel artırır çok az da olsa devamını da siz getireceksiniz dediğim gibi. İlkte de her yerde geçerli olan derslere yüklenmişler bölüm değişince de çoğu dersinizi saydırırsınız, yani baktınız olmadı değişirsiniz çok da büyütecek problemler değil.
DGS ile gireceksiniz sanırım, açıkçası bende yukseltmeyi düşünüyordum da bir fırsat olmadı 4 ayda neler yapilabilir acaba, bir 30 35 mat görsek yeterdi aslında.

Evet hocam bayağı avantajlı görünüyor Akdeniz üniversite.
30-35 mat yeterli olur mu sanmıyorum.
En azından rahat gidebilmek açısından 40 mat, 30 Türkçe gerekli. OBP de bir 60 civarı olursa her türlü gelir diye düşünüyorum Akdeniz. Beraber gidelim :))
 
Evet hocam bayağı avantajlı görünüyor Akdeniz üniversite.
30-35 mat yeterli olur mu sanmıyorum.
En azından rahat gidebilmek açısından 40 mat, 30 Türkçe gerekli. OBP de bir 60 civarı olursa her türlü gelir diye düşünüyorum Akdeniz. Beraber gidelim :))
:) hocam puanlara baktım zor gibi , sınav düzenli çalışma ile kolay ve avantajlı lakin , şuan ona vakit ayıramıyorum ne yazikki umarım yakın zamanda boş vaktim olurda sinava hazırlanıp yükseltebilirim. Zaten iyi bir okul gibi niyetim de yok sadece okul bana biraz zaman kazandırırdı ilerlemek için.

Zaten bahsettigimiz gibi hocam mesele diploma sadece , oda ileride bizler içinde problem oluşturmaması için. Bir pozisyon olur , bir yasa gelir , ulkenin durumu malûm , yapabiliyorken birşeyleri yapmak lazım.

Yolunuz açık olsun , şimdiden :)
 
:) hocam puanlara baktım zor gibi, sınav düzenli çalışma ile kolay ve avantajlı lakin, şu an ona vakit ayıramıyorum ne yazikki umarım yakın zamanda boş vaktim olurda sinava hazırlanıp yükseltebilirim. Zaten iyi bir okul gibi niyetim de yok sadece okul bana biraz zaman kazandırırdı ilerlemek için.

Zaten bahsettigimiz gibi hocam mesele diploma sadece, oda ileride bizler içinde problem oluşturmaması için. Bir pozisyon olur, bir yasa gelir, ulkenin durumu malûm, yapabiliyorken bir şeyleri yapmak lazım.

Yolunuz açık olsun, şimdiden :)

Ertelemeyin hocam, ben bile 4 ayda sıfırdan bir şeyler yapılabileceğini düşünüyorsam siz her türlü yaparsınız. He bu arada ciddili temeliniz iyiyse bence çalışın. Temeli zayıf olan birisi kalan sürede +40 yapabilir mi sizce? Hedefim matematikte +40 Türkçede de 35 üstü. Bence mümkün gibi ama...
 
Ertelemeyin hocam, ben bile 4 ayda sıfırdan bir şeyler yapılabileceğini düşünüyorsam siz her türlü yaparsınız. He bu arada ciddili temeliniz iyiyse bence çalışın. Temeli zayıf olan birisi kalan sürede +40 yapabilir mi sizce? Hedefim matematikte +40 Türkçede de 35 üstü. Bence mümkün gibi ama...
15 20 belki 25 lere cikmak çok kolay ondan sonrası süreç istiyor. Problemler vb giriyor işin içine cok soru çözülmesi lazım bunun yanında geometri de var. Azminize bağlı hir durum düzenli çalışmayla mümkün .
 

Yeni konular

Geri
Yukarı