Karam mantar ve maymun çiçeği virüsleri

hakanbey30

Kilopat
Katılım
29 Ocak 2016
Mesajlar
1.376
Makaleler
2
Çözümler
1
Kara Mantar
Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor.

Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile aıds hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

Kara mantar bulaşıcı bir hastalık değildir. İnsandan insana bulaşmaz ancak havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabiliyor.

Uzmanlar, insan vücudunda birçok bakter ve mantar olduğunu fakat bağışıklı sistemi sayesinde bunların kontrol altında tutulduğunu söylüyor.
Kara mantar hastalığına yakalanmış olan kişilerde genellikler burun etrafında siyahlaşma ve renk değişmesi görülüyor. Ayrıca burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada körlük yer alabiliyor.

Uzmanlar, hastalığa yakalanan kişilerin genellikler görme kaybı yaşadıktan sonra gelmelerinde dolayı tedavide zorlandıklarını belirtiyor.

Maymun çiçeği

İlk belirtiler ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve genel bir halsizliktir. Ateş düştüğünde, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine, en yaygın olarak avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebilir.

Son derece kaşıntılı olabilen döküntü kabuk oluşturmadan farklı aşamalardan geçer. Lezyonlar sakarlaşmaya neden olabilir? Enfeksiyon genellikle kendi kendine geçer ve 14 ila 21 gün arasında sürer.

Ancak virüsün kaç hastaya bulaştığı veya virüsün İngiltere'de korona virüsle birlikte yayılıp yayılmadığı hakkında hiçbir ayrıntı vermedi. Deride kabarcıklara neden olan nadir tropik hastalığa maymunlar, sıçanlar, sincaplar ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüs neden oluyor.

Maymun çiçeği çoğunlukla orta ve batı Afrika'da görülüyor. Ancak İngiliz yetkililer hastaların kimliklerini ve hangi ülkeyi ziyaret ettiklerini açıklamadı. Hastaların mayıs ayının ilk haftalarından enfekte olduğu ve İngiltere'ye döndüklerinde pandemi kısıtlamaları kapsamında karantinaya girdikleri açıklandı. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, söz konusu hastalar COVID kuralları kapsamında ev karantinasında bulunuyordu. Sağlık bakanı durumu 'kesinlikle standart' olarak nitelendirdi ve 'bu tür salgınlarla her zaman karşılaşıldığı' konusunda ısrar etti.
 

Geri
Yukarı