Kardeşimin telefon bağımlılığı için neler yapabilirim?

Merhaba. Konuyu hangi kategoriye açsam bilemedim. Yanlış yere açtıysam özür dilerim. Bir küçük kız kardeşim var. Gerçekten çok aşırı tatlı ve çok minnoş. Ama yeni nesil gibi onunda telefon bağımlısı, YouTube'dan saçma sapan çocuk videoları izleyerek büyüyen nesilden biri olabileceği için çok korkuyorum. Çocuk bir şey yapıyor annem hemen 'al telefonu oyna sakinleş' diyor. Ya izlediği videolar güzel iyi gerçekten eğitici videolar olsa karışmam ama saçma sapan çizgi filmleri ve çocuk kanallarını açıp izliyor. En sonunda da kardeşime bunlar kötü örnek olmaya başladı. Telefonu bırakması için arada sırada kardeşime 'gel bırak telefonu oyun oynayalım' diyorum geliyor o anlık Allah'a şükür. Anneme diyorum bakın bu güzel çocukta telefon bağımlısı gözü bozuk saçma sapan şeyler yapan biri olmasını mı istiyorsunuz dedim. Bu sefer diyor 'sen kendine bak'. Bende çok bilgisayara giriyorum. Bu sefer diyorum ya ben zaten telefon/bilgisayar bağımlısı olmuşum bari o olmasın'. Kardeşim yemekte bile telefonla oynuyor ve ona yemeğini annem yediriyor. Bu arada kardeşim 4 yaşında. Yemeğini kendisi yemesi lazım artık. Diyorum ya anne bu çocuğu böyle alıştırmayın bırakın bari yemeğini kendisi yesin'. O yemeği kendisi yemeyi biliyor diyor. Bunu geçtim 'bunu telefon bağımlılığından nasıl kurtaracaksınız' diyorum, bana ne diyor biliyor musunuz? 'Ben ona bir bağırırım kızarım bırakır' diyor ya. Cidden mi? Sen ona bağırdığında çocuk sana daha da kinlenip telefona daha fazla sarmaz mı? Arkadaşlar ne yapmam lazım bu durumda? Güzel kardeşimin böyle olmasını istemiyorum.

Yapacağın şey basit,gideceksin yanına ve birlikte zaman geçireceksin.Evet annen onu böyle yapmış olabilir ama kardeşler abilerinin sözünü dinler. Umarım geç kalmamışsındır.

Durum çok vahimmiş ya.
 
Telefonu elinden alamam çünkü telefon annemin. Zaten alırsam kardeşim hemen kudurmaya bağırmaya başlıyor. Cidden durum vahim.

Telefon annenin ise annen zaten susturmak için verir telefonu . Tavsiyem 2.el bir tablet alın YouTube amaçlı kuralı sen koy 2-3 saat sınır koy YouTube için günlük oynar bitirir zaten. Sende birazcık vakit geçirirsen problem kalmaz diye umuyorum.
 
Çok seveceği bir şey verin.Onla takılsın veya telefon bozuk artık açılmıyor diyin.Youtube'i silin veya.
YouTube'yi silmek dert, ben 3 yaşındaki kuzenim için denedim telefondaki YouTube'yi silidim direkt TV deki YouTube uygulamasını açtı devam etti.
 
Benim yeğenim de böyle. Bir pedagoga gözükmesinde fayda var. Bir anda olacak bir şey gibi gelmiyor bana, zamanla başka uğraşlara kaymasını sağlamak faydalı olabilir. Beraber vakit geçirmek için çaba göstermelisin. Arada bir parka neyin götürmek iyi gelebilir diye düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı