Karıncaları öldürmeden kurtulma

Geçen yıl bu konuda 200 sayfadan fazla yabancı dilde kaynak okudum benzer sorunu yaşadıktan sonra. Karıncaların hareket mantığı, haberleşme şeklini ve çevre algısını anlayınca bunun üstesinden gelebiliyorsun. Çok basit bir yolu var; gelmelerine neden olan şeyi bulmak lazım. Bir yerde yiyecek bir şey buluyorlarsa gelirler, kolonilerin 1.5 - 2 aylık bir hafızaları var. Bu sürede bir bölgede bir deneyimi olan karıncalar yaşadığı için sık sık materyal aramak için gözcüler gelir. 1 tanesi yine o bölgede bir materyal bulduğunda yine hormon salgılayarak geri dönüyor, onun salgısını takip eden diğer koloni karıncaları da oraya bir otoban oluşturuyorlar.

Gelme nedenleri başka bir bölgeye geçiş için yolları olmasıysa da o bölgeyi geçemeyecekleri şekilde kapatmak gerekiyor. Bunları doğru şekilde yaptığında 2-3 gün içinde tamamen gitmiş oluyorlar.

Bir de bir şeyleri yükseğe koymak karıncalar açısından bir şey ifade etmiyor, onların çevre algısı 2 boyutlu. Onlar için parkede yol almakla duvarda yol almak arasında bir fark yok algısal olarak. Yüksek bir yere bir şey koysanız da çok ince yuvarlak ayaklı (ızgara mantığı) bir yükseltinin üstüne koymak lazım. O dar alanı geniş bir yol olarak kullanamayacakları için yuvarlak ve ince yapıdaki nesnelerde pek işleri olmaz.

Not: Mutfaktaki ve odamdaki çöp kutusunu pazardan aldığım çok ince metal ayaklı yüksek bir tabanlığın üstüne koydum. Mutfak tezgahı üzerinde yiyecek bir şey asla bırakmamaya başladım, bir şeyi biraz bırakmak gerekiyorsa ocak üstüne koyuyorum. Bu sorunum tamamen çözüldü, dışarıdan içeri girdikleri yeri silikonlamam gerekmedi bile. Bu arada karınca deyip geçmeyin; birbiriyle savaş halindeki 2 koloni, farklı bölgedeki bir koloni onların yanına geldiği zaman müttefik olup yabancı koloniye saldırıyorlar. Kendi aralarında Dünya savaşları bile var yıllardır devam eden. Tahmin ettiğinizden çok daha geniş bir dünyaları var. :D
 
Konuyu hortlatıyorum. Yeni bir gelişmeyle evin alt katına Full sinek ilacı sıktım. 1000 karınca falan öldü. Artık şu an PC masasının üstüne bile çıkan karıncalar yerde yemek varken bile odaya girmiyorlar :D
 

Yeni konular

Geri
Yukarı