[Karşılaştırma] Üst fanlar exhaust mu olmalı, intake mi?

Merhaba, bugün sistemimde başlıkta belirttiğim gibi üst panele takılan fanların exhaust mu, yoksa intake mi olarak takılması gerektiğini kendi sistemim üzerinde denedim ve elde ettiğim değerleri sizinle paylaşacağım.

Test ettiğim oyun: League of Legends

Test sistemi;
  • MSI B450 Tomahawk MAX.
  • Ryzen 7 5800X.
  • Lian Li Lancool II Mesh.
  • ID Cooling SE-207 Duo Black. (Öndeki fanı arkaya taktım öne Air Blazer taktım.)
  • 2 adet üstte ve 1 adet de PSU Shroud'da olmak üzere 3 adet Silverstone Air Blazer 120R takılı.
  • ASUS GT 710 GDDR5 32 bit 1 GB.

VRMOS sıcaklığını HWiNFO'dan, CPU ve GPU'yu MSI Afterburner'den, HDD sıcaklığını Crystal Disk Info'dan gözlemledim.

Üst panel intake sonuçları;

1626169860130.png

• GPU: 70-71 derece.
  • CPU: 62-63 derece.
  • VRMOS: 40 derece.
  • HDD: 35 derece.

Üst panel exhaust sonuçları;

1626170068125.png

• GPU: 62-63 derece.
  • CPU: 56-57 derece.
  • VRMOS: 43 derece.
  • HDD: 32 derece.

4 adet değeri gözlemledim. Exhaust yaptığım takdirde 4 değerin 3 tanesi daha iyi çıktı. VRMOS sıcaklığının daha iyi çıkma sebebi üste taktığım fanlar doğrudan anakarta üflediği için daha iyi oldu. Ancak intake yaptığımda öndeki fanlar da intake olduğu için içeriye sadece hava geliyor, içeriye hava basan 6 fanın sıcaklığını sadece 1 tanecik exhaust fan nasıl üstlensin :D

Benim kasamda üst paneldeki fanların exhaust olması çok daha verimli oldu. Farklı kasalarda sonuç ne olur bilemem. Mesela önü kapalıdır, önden hava almadığı için üst intake yaparsın daha verimli olur falan ama bana kalırsa mesh panel kasaların hepsinde exhaust konumlandırmak çok daha verimli olacaktır.

Son düzenleme:
Zaten fiziken sıcak hava üste çıkacağı için üstten içeriye hava vermek saçma olacaktır çünkü birbirleriyle çakışırlar, üstteki fanlar egzoz olmalı çünkü sıcak hava yukarı çıkar ve egzoz fanıyla bu sıcaklığı atarız bu yüzden de kasadaki ön fanlar ve varsa alttaki fanlar da intake olmalı çünkü soğuk hava aşağıda kalmayı sever bu yüzden bu fanlar ile onu yukarı itip ısıttıktan sonra, egzoz fanları ile de dışarı atmalıyız.

Vidalama makinesi yokken fanları söküp takmak çok uğraştırıyor. Gerçi fanlar, kasanın üst tarafında kaldığı için oraya yerleştirmesi de zor. Şimdilik anakarttan veya çoklayıcıdan kabloları söküp test etmek de iş görür. Çalışmayan fanlar, havanın geçeceği yeri kapatıp hava akışını biraz engelleyecek ve tam olarak aynı sonuçları veremeyecek olsa da en azından yine de çalıştığında yarattığı farkı göstermiş olur ve fikir verir. :)

Aynı kasada altta iki adet Air Blazer 120R, arkada bir adet Air Blazer 120R, üstte iki adet Air Blazer 120R ve önde stok fanları kullanıyorum. Gigabyte ekran kartım fırın gibi olduğu için tabii hiç faydası olmuyor gibi bir şey. :D

Merhaba, bugün sistemimde başlıkta belirttiğim gibi üst panele takılan fanların exhaust mu, yoksa intake mi olarak takılması gerektiğini kendi sistemim üzerinde denedim ve elde ettiğim değerleri sizinle paylaşacağım.

Test ettiğim oyun: League of Legends

Test sistemi;
  • MSI B450 Tomahawk Max.
  • Ryzen 7 5800X.
  • Lian Li LANCOOL II Mesh.
  • ID-Cooling SE-207 Duo Black. (Öndeki fanı arkaya taktım öne Air Blazer taktım.)
  • 2 adet üstte ve 1 adet de PSU Shroud'da olmak üzere 3 adet SilverStone Air Blazer 120R takılı.
  • ASUS GT 710 GDDR5 32 Bit 1 GB.

VRMOS sıcaklığını HWiNFO'dan, CPU ve GPU'yu MSI Afterburner'den, HDD sıcaklığını CrystalDiskInfo'dan gözlemledim.

Üst panel intake sonuçları;

Eki Görüntüle 1105822
  • GPU: 70-71 derece.
  • CPU: 62-63 derece.
  • VRMOS: 40 derece.
  • HDD: 35 derece.

Üst panel exhaust sonuçları;

Eki Görüntüle 1105828

• GPU: 62-63 derece.
  • CPU: 56-57 derece.
  • VRMOS: 43 derece.
  • HDD: 32 derece.

4 adet değeri gözlemledim. Exhaust yaptığım takdirde 4 değerin 3 tanesi daha iyi çıktı. VRMOS sıcaklığının daha iyi çıkma sebebi üste taktığım fanlar doğrudan anakarta üflediği için daha iyi oldu. Ancak intake yaptığımda öndeki fanlar da intake olduğu için içeriye sadece hava geliyor, içeriye hava basan 6 fanın sıcaklığını sadece 1 tanecik exhaust fan nasıl üstlensin :D

Benim kasamda üst paneldeki fanların exhaust olması çok daha verimli oldu. Farklı kasalarda sonuç ne olur bilemem. Mesela önü kapalıdır, önden hava almadığı için üst intake yaparsın daha verimli olur falan ama bana kalırsa mesh panel kasaların hepsinde exhaust konumlandırmak çok daha verimli olacaktır.

Hocam dediğiniz gibi yapınca sıcaklıklar düştü sağ olun.

5 intake 2 exhaust kullanıyordum.
Sıcaklık değerlerim (%100 yük);
GPU: 74 derece.
CPU: 69 derece.
Şu an acelem olduğu için diğer değerlere bakmadım.
Ön tarafta 3 intake yukarıda 3 exhaust + arka exhaust şeklinde yerleştirdim.
Sıcaklık değerlerim;
GPU: 67 - 69 derece.
CPU: 60 derece gördüm maksimum.
Test ettiğim sistem;
MSI 3070 Ti suprimx, 11700k, MSI Z490 MPG Carbon Wi-Fi, Cooler Master TD500 kasa, Arctic Liquid Freezer II 280 mm, diğer fanlar 120mm NZXT fanları 500 - 1500 RPM aralığında çalışıyor CFM değeri 50 veya 52 olması gerekiyor.
Yabancı bir forumda görüp denedim daha yeni test etme şansım oldu değerler yanlış olabilir her şeyi aceleyle yaptım ve ekran kartı, işlemci, sıvı soğutucu ve fanları daha yeni değiştirdim sadece montaj yapabilecek zamanı buldum her neyse çok uzattım. Daha sonra meraklısına incelemesini yaparım. Görüşürüz :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı