Kasanın üst panelindeki toz filtresini çıkarmalı mı?

Menemen54

Decipat
Makaleler
4
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: MSI PRO B650M-E DDR5 AMD B650 AM5 Soket / İşlemci: AMD Ryzen 5 7600 3.80GHz 6 Çekirdek / Bellek: Lexar Thor LD5U16G60C38LG-RGD 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL38 / Ekran Kartı: Sapphire Pulse AMD Radeon RX 9060 XT 16GB OC GDDR6 128Bit / Depolama: MSI Spatium M480 Pro 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 7400/6000MB/s / Kasa: MSI MAG Forge M120A Airflow / Güç Kaynağı: MSI MAG A650BNL 650 W / Soğutucu: Segotep Lumos G6 Siyah 120mm Kule Tipi İşlemci Soğutucu
Yaklaşık 1 aydır bilgisayarımı hiç ellemeden bu şekilde kullanıyordum. Ancak merak ettim ve mıknatıslı toz filtresini kaldırdım; yüzüme buz gibi hava gelmeye başladı. Yani hava akışı olarak neredeyse 2 kat fark etti diyebilirim.
Ayrıca uzun süreli oyun oynadığımda, işlemci kule fanından gelen hava sol taraftaki(arka egzoz fandan bahsetmiyorum) fandan çıkmıyordu. Yani sadece elimi dokundurduğumda fanın sıcaklığını hissediyordum ama herhangi bir hava çıkışı olmuyordu. Aynı durum sağ taraftaki fan için geçerli değil; ancak yine de bu toz filtresi hava akışını ciddi şekilde engelliyor.
Bir de kasanın içerideki tozları tamamen bu toz filtresi toplamış gibiydi. Fan çıkışlarının bulunduğu kısım bayağı tozlanmıştı, yani üstteki fanlar içerideki tozu filtreye yapıştırmış.

Kısacası, bu fanlar egzoz görevi gördüğü için bu mıknatıslı toz filtresini çıkarmamın bir sakıncası olur mu?

Yaklaşık 1 aydır bilgisayarımı hiç ellemeden bu şekilde kullanıyordum. Ancak merak ettim ve mıknatıslı toz filtresini kaldırdım; yüzüme buz gibi hava gelmeye başladı. Yani hava akışı olarak neredeyse 2 kat fark etti diyebilirim.
Ayrıca uzun süreli oyun oynadığımda, işlemci kule fanından gelen hava sol taraftaki(arka egzoz fandan bahsetmiyorum) fandan çıkmıyordu. Yani sadece elimi dokundurduğumda fanın sıcaklığını hissediyordum ama herhangi bir hava çıkışı olmuyordu. Aynı durum sağ taraftaki fan için geçerli değil; ancak yine de bu toz filtresi hava akışını ciddi şekilde engelliyor.
Bir de kasanın içerideki tozları tamamen bu toz filtresi toplamış gibiydi. Fan çıkışlarının bulunduğu kısım bayağı tozlanmıştı, yani üstteki fanlar içerideki tozu filtreye yapıştırmış.

Kısacası, bu fanlar egzoz görevi gördüğü için bu mıknatıslı toz filtresini çıkarmamın bir sakıncası olur mu?

Üste toz filtresi istemiyorsan 6 ayda bir temizlemen gerek toz tutar ben sahsen öyle yapıyorum daha iyi hava çıkışı oluyor tek PSU ve öndeki fanlarda filtre var.

Valla, zaten muhtemelen 3 ayda bir falan temizlemek lazım gibi. Kasa yerde duruyor, bir de üstüne evde kedi de var. Kasa’nın içi tozlanmaya başladı bile. Temizlik benim için bir problem olmayacaktır diye düşünüyorum.

Ben toz filtresini kaldırdım ve ordan daha çok sıcak hava çıktığını farkettim fakat kasaya daha fazla toz giriyor toz filtresini kaldırınca.

Kesinlikle kalmalı, ben de bir ara denemek icin çıkarmıştım fakat tuttuğu tozu görünce anında geri taktım.

Şöyle, toz filtresini ters çevirdiğimde topladığı toz ortada, ama şöyle bir şey var: bu tozun olduğu kısım kasanın iç tarafına bakan kısım. Yani tam tersine, dışarıdaki tozu değil de içerideki tozu tutuyor gibi. Bu da hava akışını illa ki biraz engelliyordur. Ama aslında şu an tekrar düşündüğümde, toz filtresini çıkartmanın çok da gerekli olduğunu sanmıyorum. Çünkü zaten sistem sıcaklıkları gayet ideal; ekran kartım %100 yükte, ağır grafikli oyunlarda bile 55 dereceye sabitleniyor (%40–%50 civarı fan hızında). Yani çıkartabilirdim ama çok da gerek yok gibi.

20251111_174237.jpg

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı