Kendi Gözümden Pilotluk Mesleği

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Merhaba arkadaşlar. Konuya girmeden önce pilotlukla ilgili hiçbir tecrübesi olmayan bir adamdan bu yazıyı okuyacaksınız :) Sen neden böyle dedin, bu böyle değildir şöyledir demeden önce bunlar tamamen şahsımın öznel cümleleri olduğunu unutmayınız. İyi okumalar.

Öncelikle ülkemizde popülerliği yüksek bir meslektir. Instagram'da özellikle Türk pilot arkadaşların büyük ilgi görmesi bunu kanıtlar nitelikte. Bunu endeksleyen yapılardan bazılarını sıralayacak olursam,

1- Ulaşılması zor gözüyle bakılır.
2- Büyük meblağlar ödemeden olunabilse de hep zengin kişilerin gittiği bir bölüm olarak görülmesi
3- Dev bir makineyi indirip kaldırmak, birçok tuşa hükmetmek ve take off'a geçmeden önce o tok ve özgüvenli sesin insanları cezbetmesi.
4- Makinenin her yeri İngilizce. Yurt dışına gitmeden nasıl ben şirketlerin istediği İngilizce seviyesine ulaşacağım?

Daha sıralanabilir elbette ancak şu anlık aklıma bunlar geldi. Şimdi biraz mesleğe girelim. Bana kalırsa bu meslek 2'ye ayrılıyor. 1.'si pilot olmadan önceki başarın, 2.'si pilot olduktan sonraki sürdüğün başarı. Pilot olmak zor değildir, bunu hangi pilota sorarsanız sorun aynı cevabı verir. Önemli husus pilot olduktan sonra sürdürdüğün başarıdır. 6 ayda bir test uçuşu, yıllık girdiğin sağlık değerlendirmeleri bana kalırsa pilot olmaktan daha zor işlemler.

THY'de çalışan bir pilot bu rutin sağlık testlerinden kalmıştı ve daha sonra satış müdürü olarak THY bünyesinde çalışmaya devam etti. Bu mesleğin acıması yoktur, bu yüzden yine olduktan sonra devam edilebilirliği kolay değildir.

Eski THY pilotu, Airbus A330 - Boeing B737 lisansına sahip, şu anda da Emirates'de A380 uçuran bir abimizin yabancı dil hakkında yorumunu da eklemek isterim. ''Ben İngilizce'yi dizi, film, oyun ile öğrendim. Bu süreçte yurt dışına ayak bile basmadım.'' Yani kısacası çalışınca oluyor, bir şeyleri bahane ederek yolumuzu tıkamamalıyız. Kendisi de bir mühendis kadar matematik ve fizik bilgim yoktu. Ulaşılması zor gözüken şeyleri her zaman abartırlar, sadece mesleğin gerekliliklerini doğru kişilerden öğrenin, şişirilmiş haberlerden değil de der.

Ben yıllar yıllar önce staj yaparken kendisi A330 indiriyordu, mesleki olarak fikir aldığım değerli insanlardan biri :)

20 yıl sonra pilotluk mesleği bitecek haberlerine de inanmayın. Bu iş yapay zekaya dökülse bile sen yapay zekanın yönettiği bir uçakta seyahat eder miydin sorusunu kendine sor ve cevap vermeyi dene. Sonuçta insanoğlunun yaptığı bir alet ve sorun çıkarabilir doğal olarak. İşte bu soruna karşılık verecek bir insan her zaman olmalıdır. Uçaktaki sistemler %99 otomatik zaten. %1'lik olayı tamamlayan kişiler de pilotlar.

Hedefi pilotluk olan veya pilot adayı arkadaşlar için biraz moral kaynağı bir yazı yazmak istedim, umarım beğenmişsinizidir :)
 
Son düzenleme:
Bilgilendirici ve faydalı bir yazı olmuş. Benim de aklıma sağlık testlerinden dolayı okuldan atılma, pilotken meslekten atılma, devlet üniversitesinin çok zor kazanılması gibi konular takılıyor. Bir de Anadolu Üniversitesi pilotaj kazanırsak okurken sağlık şartlarımız bozulsa atılıyor muyuz? Bunlar benim aklımı kurcalayan şeyler. Zaman ayırıp da cevaplarsanız sevinirim.
 
Okurken bozulursa atılmazsın okuldan. Hatta hastalığın olsa bile okuyabilirsin. Kimse karışmaz buna. Mesela adam pilot oluyor, pilot olduktan sonra gözü bozuluyor. Lazer olup mesleğine devam ediyor. Veya öncesinde sağlık sorunu oluyor, tedavi oluyor işe girip çalışıyor.

Evet, devlet üniversitesini kazanmak zor maalesef. Türk Hava Kurumu'ndaki rakamlar da çok tuzlu...

@KırAtlıLiberal Kesinlikle. Mükemmel fizik ve matematiğe ihtiyacın yok. Çalışkan olmak yeterli. Bunun dışında İngilizcen çok iyi bir kıvamda olacak.
 
Son düzenleme:
Elinize sağlık güzel konu.
Küçükken çok ilgim vardı.
Pilot olmayı istiyordum fakat daha sonra Yazılım Mühendisi olmaya karar verdim.
Uçaklara karşı olan ilgim hala sürüyor.
 
Pilot olmak zor mudur? Evet zordur ama imkansız değildir. Pilotluğun temelinin İngilizce olduğunu sakın aklınızdan çıkarmayın. Olmazsa olmaz belki en önemli unsur budur. Yoksa şansın da yoktur bu kadar basit ve kesin. Ayrıca mesleki bilgi, sağlık, sürdürülebilir başarı temel adımlardır. Sen istediğin kadar başarılı bir pilot ol. Şeker hastalığına yakalanırsan kariyerin o gece biter maalesef. Acımasız bir meslektir.
Bir de Anadolu Üniversitesi pilotaj kazanırsak okurken sağlık şartlarımız bozulsa atılıyor muyuz?
Belirli sağlık şartların bozulursa bu durum olabilir. Atılmaktan ziyade pilotluk kariyerin biter ve başka bölüme yönlendirilirsin. Çünkü sağlık sertifikası alamazsın. Bu sertifikayı alamazsan uçamazsın zaten.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı