Evet, mümkün. Mutlak bilgiye ulaşanlara "cahil" denildiği rivayet edilir.
Deniz seviyesi 1 atm olduğu için öyle yazdım. Dağın zirvesi demek hatalı olacaktır. Tabii sizi anlıyorum dediklerinizde haklısınız lakin kesin bilgi demek için gerekli şartları sağlamadığı kanaatindeyim.Deniz seviyesi bir parametre degil, basinc parametre. 1atm basinc altinda ise dagin zirvesinde de yine ayni sicaklikta kaynar.
Deniz seviyesi 1 atm olduğu için öyle yazdım. Dağın zirvesi demek hatalı olacaktır. Tabii sizi anlıyorum dediklerinizde haklısınız lakin kesin bilgi demek için gerekli şartları sağlamadığı kanaatindeyim.
Sizinle bu konuda hasbihal etmek güzeldi. Ben de insanın bu konuda yetersiz olduğu kanaatindeyim.Anladim. Neticede dediklerimin kesin bilgiye ulasma yontemi olmadiginin farkindayim, cunku oyle bir seye ulasmak mumkun degil. Ne olcum metodlarimiz ne de zeka seviyemiz ne de omrumuz herhangi bir bilimsel kuramin kesin oldugunu ispat edecek kadar gelismis/uzun degil.
Yine de yanlis var; yanlis var. Dagin basinda etrafta kimsecikler yokken hasil olan hikayelerin kredisiyle kollektif dogruya ulasmak icin uretilmis yontemlerin eleginden elenmis iddialarin kredisi arasinda cok fark var. Alternatiflerine gore en makul dogru bilgiye ulasma yonteminin pek tartismaya acik oldugunu sanmiyorum ve burada kapatiyorum konuyu.
Kesin bilgi mümkün değilse, tüm bu yaşananların ve pek çok insan tarafından yazılmış külliyatın da bir anlamı olmaz.
Felsefe sorusu değil mi ya bu?Size göre kesin bilgiye ulaşmak mümkün mü? Her bilgiden şüphe edilmeli mi?
Bence kesin bilginin mümkün olabileceği konular var bi' de mümkün olamayacağı konular var. Mesela hoparlörlerin çalışma mantıklarına baktığımızda basite indirgersek manyetik alan oluşturarak diyaframın hareket ettirilmesini gösterebiliriz. Sonuçta bu da bir bilgidir (Bilginin tanımı sizde farklı olabilir.) ve bu bilgi kişiye göre değişmez. Ancak tanrılar, ahlak ve hazlar gibi öznel konularda kesin bilgi var diyemeyiz derim.Size göre kesin bilgiye ulaşmak mümkün mü?
Bence edilmeli. Maalesef insan olarak birilerinin anlattıkları şeyleri (yanlış bile olsa) inanarak anlattıkları için bazen biz de sorgulamadan inanıyoruz. Günümüzde örneği çok. İki video ile olayın detaylarını bilmeden birilerini linçlemek buna örnektir. Her bilgiden şüphe edilmeli ve "Neden bu kadar eminim?" sorusu sorulmalıdır. Tabii burada aşırıya kaçmak da sakıncalıdır. Burada da orta yolu bulmak (altın orta, golden mean) gerekir.Her bilgiden şüphe edilmeli mi?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.