Kesin bilgiye ulaşmak mümkün mü?

Deniz seviyesi bir parametre degil, basinc parametre. 1atm basinc altinda ise dagin zirvesinde de yine ayni sicaklikta kaynar.
Deniz seviyesi 1 atm olduğu için öyle yazdım. Dağın zirvesi demek hatalı olacaktır. Tabii sizi anlıyorum dediklerinizde haklısınız lakin kesin bilgi demek için gerekli şartları sağlamadığı kanaatindeyim.

Deniz seviyesi 1 atm olduğu için öyle yazdım. Dağın zirvesi demek hatalı olacaktır. Tabii sizi anlıyorum dediklerinizde haklısınız lakin kesin bilgi demek için gerekli şartları sağlamadığı kanaatindeyim.

Anladim. Neticede dediklerimin kesin bilgiye ulasma yontemi olmadiginin farkindayim, cunku oyle bir seye ulasmak mumkun degil. Ne olcum metodlarimiz ne de zeka seviyemiz ne de omrumuz herhangi bir bilimsel kuramin kesin oldugunu ispat edecek kadar gelismis/uzun degil.

Yine de yanlis var; yanlis var. Dagin basinda etrafta kimsecikler yokken hasil olan hikayelerin kredisiyle kollektif dogruya ulasmak icin uretilmis yontemlerin eleginden elenmis iddialarin kredisi arasinda cok fark var. Alternatiflerine gore en makul dogru bilgiye ulasma yonteminin pek tartismaya acik oldugunu sanmiyorum ve burada kapatiyorum konuyu.

Anladim. Neticede dediklerimin kesin bilgiye ulasma yontemi olmadiginin farkindayim, cunku oyle bir seye ulasmak mumkun degil. Ne olcum metodlarimiz ne de zeka seviyemiz ne de omrumuz herhangi bir bilimsel kuramin kesin oldugunu ispat edecek kadar gelismis/uzun degil.

Yine de yanlis var; yanlis var. Dagin basinda etrafta kimsecikler yokken hasil olan hikayelerin kredisiyle kollektif dogruya ulasmak icin uretilmis yontemlerin eleginden elenmis iddialarin kredisi arasinda cok fark var. Alternatiflerine gore en makul dogru bilgiye ulasma yonteminin pek tartismaya acik oldugunu sanmiyorum ve burada kapatiyorum konuyu.
Sizinle bu konuda hasbihal etmek güzeldi. Ben de insanın bu konuda yetersiz olduğu kanaatindeyim.

Ulaşılabilir ve ulaşılabilir olması gereklidir. Kesin bilgi mümkün değilse, tüm bu yaşananların ve pek çok insan tarafından yazılmış külliyatın da bir anlamı olmaz. Fakat diğerlerine kabul ettirme ya da anlatma noktasında, ispat zorunluluğu vardır. Yoksa, bilimsel ilerleme dediğiniz de var olmaz. O da aynı mantıkla işler. Bir ya da birkaç kişi farkına varır ve maddi destekler ile diğerlerine açıklar; açıklayamazsa, deli derler ya da engizisyon (kavram olarak, "soruşturma" demektir lakin güçlünün soruşturması işin içine girer) mahkemelerinde yargılarlar ve birkaç yüzyıl sonra da "vay be, haklıymış" derler.

Bilginin varlığı esastır zaten ve felsefe dediğimiz de bundan doğmuştur. Insanın bilgi ile ilişkisi ve bilginin ne olduğunun aranmasının cevabına bir ihtimal; kanıta dair desteklerin bulunması ve insani ya da doğal dürtülerden arınmış şüphe ile ulaşılabilir.

Son düzenleme:
Kesin bilgi mümkün değilse, tüm bu yaşananların ve pek çok insan tarafından yazılmış külliyatın da bir anlamı olmaz.

Ben bu kisma katilmiyorum.

Bir bilgi belirli sartlar altinda buyuk oranda dogruysa bunun uzerinden de bilimsel ilerleme kaydedilebilir ya da uzerine bir seyler insa edilebilir.

Ornegin depremin nasil oldugunu kesin bilmiyor, kesin tahmin edemiyoruz. Kimse yaptigi binaya kesinlikle 7.0 siddetinde depreme dayanir diyemez cunku depremin suresi, dalga boyu vs gibi parametreler isin icine girince kesinlik ortadan kalkar. Ama bu yine de bu alanda gelisime engel degil.

Dogrulugu binary gibi 0-1 seklinde degil de bir sprektrum gibi ele almak gerekir. Kosullari, etkenleri goz onune alip kabullerle de ilerlenebilir.

Cunku kesin olarak bildigimiz ve bilmedigimiz her kosulda mutlak dogru tanimini cok utopik.

@bitwise anlık olarak dediğinize katılıyorum. Bilinebilir olanlar ile ilişkilerimiz üzerinden ve bunlar hakkında toplayabildiğimiz verileri baz alarak, şu an için elde ettiğimiz de bilgidir ve anlık olarak işimize de yarar tâbii. Bu, ilerleyen zaman içinde elde ettiğimiz diğer verilerle yıkılabilir ya da dönüşebilir.

Yalnız, çevremiz ve ilişkide olduklarımız ile olan irtibatımız, onlardan aldığımız veriler ne kadar artarsa; onlar hakkındaki bilgimiz de o kadar artacak ve zaman içinde yanlışlanamaz olana ulaşmamız da mümkün olabilecektir. Kesin bilgi için her şeyin bilinmesi elzemdir; tek başına insan ömrü veya çabası buna yeter mi? Sanmıyorum. Ortak hareket ve üzerine koyarak ilerlenmesi ile bir ihtimal; lakin ulaşılmak istenen bilginin mahiyeti ve insanın amaçları da çelişebiliyor ki bu da ortaklığa ket vurabiliyor.

Son düzenleme:
Bu görüşlerim kişiseldir. Yani genelleme kullanarak anlatacağım şeyler olursa onları da kişisel algılamanızı isterim:

Size göre kesin bilgiye ulaşmak mümkün mü?
Bence kesin bilginin mümkün olabileceği konular var bi' de mümkün olamayacağı konular var. Mesela hoparlörlerin çalışma mantıklarına baktığımızda basite indirgersek manyetik alan oluşturarak diyaframın hareket ettirilmesini gösterebiliriz. Sonuçta bu da bir bilgidir (Bilginin tanımı sizde farklı olabilir.) ve bu bilgi kişiye göre değişmez. Ancak tanrılar, ahlak ve hazlar gibi öznel konularda kesin bilgi var diyemeyiz derim.

Her bilgiden şüphe edilmeli mi?
Bence edilmeli. Maalesef insan olarak birilerinin anlattıkları şeyleri (yanlış bile olsa) inanarak anlattıkları için bazen biz de sorgulamadan inanıyoruz. Günümüzde örneği çok. İki video ile olayın detaylarını bilmeden birilerini linçlemek buna örnektir. Her bilgiden şüphe edilmeli ve "Neden bu kadar eminim?" sorusu sorulmalıdır. Tabii burada aşırıya kaçmak da sakıncalıdır. Burada da orta yolu bulmak (altın orta, golden mean) gerekir.

Geri
Yukarı