Model numarası ile arattığınızda Corsair'ın sitesinde sağdaki açıklamalarda yazıyor. Optimized for Ryzen veya optimized for Intel diye yazıyor, bunun yanında XMP certified yazıyor. Bazılarında ikisini de yazıyor, bazılarında tek. Ama sayfanın en altında uyumlu olduğu tüm chipsetleri yazıyor.
Ancak şöyle bir durum var, yanlış anlaşılma olmasın; Ryzen için optimize edilmiş olması Intel ile kullanılamaz anlamına gelmiyor. Tüm RAM'ler ikisi için de uyumlu. Zaten uyumluluk kısmına baktığınızda hem AMD, hem Intel chipsetleri uyumludur diye yazıyor. O yuzden burada "uyumlu" kelimesini pek kullanmamak lazım. Optimize edilmiş sadece. Bu da olası XMP uyuşmazlığı riskini azaltıyor.
XMP'de sorun yaşıyorsanız XMP'nin yaptığı ayarı elle yapmanız gerekiyor BIOS'tan. Böylece %98 sorunlar çözülüyor, en azından benim gördüklerim çözüldü. Ama doğru ayarları bulmak biraz uğraştırıyor.
Ben sadece Corsair'da böyle bir durum gördüm, yaşadım. Bunun dışındaki markalarda hiç manuel ayar yapmadım. Böyle bir durum onlarda var mı hiçbir bilgim yok maalesef.
Bence Corsair'ı takın zaten XMP düzgün çalışıyorsa bir sıkıntı yoktur. Sıkıntı olursa ilk başta hemen ilk XMP açıldığında ortaya çıkıyor, ya da kısa sürede mavi ekran veriyor. Bir haftada bir sorun yaşamazsanız hiçbir şey olmaz.
Yeni sisteminiz de hayırlı olsun, güle güle kullanın.