Kioxia Exceria Pro 1TB SSD'nin ısınma sorunu nasıl çözülebilir?

enesbuluk

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS ROG STRIX G16-614-JV 2023-RTX 4060-I7-13650HX 16GB RAM-512SSD
SSD veya HDD modeli
Kioxia Exceria Pro 1 TB SSD
Kioxia Exceria Pro 1 TB SSD'yi (Buradan aldım, kioxia uygulaması da SSD'yi görüyor.) forumda gelen tavsiyeler ve araştırmalarım sonucunda aldım.
Bilgisayarım ASUS ROG STRIX G16 614jv 2023. Ekran kartı : RTX 4060 işlemci : i7-13650hx.
DRAM'li olduğu için ve nispeten normal bir fiyat olduğu için uygun geldi ve sipariş ettim.
Yaklaşık 2 gündür kullanıyorum. Testlerde inanılmaz enteresan sonuçlar aldım. Şu anda boşta olmasına rağmen 50-53 derecede çalışıyor. Minimum 50 derece.
SSD üzerindeki soğutucu bu.
CrystalDiskMark'la yaptığım testler şu şekilde:

Ekran görüntüsü 2025-11-12 232158.png

Ekran görüntüsü 2025-11-12 233201.png

Buradaki görüntü SSD kurulumu ilk yapıldığı andan bir görüntü o anlarda tam olarak vadettiği değerleri verdi.
Sonrasındaki bir test daha yaptım ve o an bu seviyeye geldik.

Ekran görüntüsü 2025-11-12 233443.png

Yine kritik eşiğin kıyısında ama SSD hemen hız düşümü yaptı.
Bunlar ilk günkü testlerdi, bugün az önce bir test daha yaptım ve gerçekten korkunç bir şeyle karşılaştım:

Ekran görüntüsü 2025-11-14 233151.png

SSD 74 derecelere geldi ve anında hız düşümü yaptı.

Ekran görüntüsü 2025-11-14 233237.png

Ekran görüntüsü 2025-11-14 233237.png

Son durum bu şekilde arkadaşlar yardım veya bilgilerinize muhtaç durumdayım. Dün bu SSD üstüne kurulmamasına rağmen test amaçlı FC24 açtım ve onda da 67-69 derecelere yükseldi.

Bu okuma yazma hızlarına oyun oynarken de düşecek ise ben bu SSD'yi niye aldım ki?
Hızı daha normal seviyelerde olan bir SSD ile çözemez miydim işimi yani. Soğutucumu mu değişmeliyim yoksa SSD'yi iade mi etmeliyim bilmiyorum. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Herkese teşekkür ederim şimdiden.

@enesbuluk 1GB/s hızlara düşse bile oyun performansı olarak bir zararı olmaz, ilk başta onu belirtiyim. Oyunlar için çok muhim değil hız konusu, sağlıklı bir SSD olduğu sürece sıkıntısız çalışıyorlar.

Konuya dönersek: 80 dereceler genellikle kritik ve SSD'nin komple çakıldığı kısım oluyor. Exceria Pro için Kioxia bu değeri 70 civarına indirmiş sanırım, incelemelere bakacak olursam. SSD'nin sağlığı ve durumu konusunda bir sıkıntı yok ama gördüğünüz gibi hızı çakılıyor.
Laptop'un iç ferahlığına ve hava akışına kalmış bir durum, pek birşey diyemiyorum.
G16'da soğutması iyi duruyor doğrusu.

Bu hızlarda ki tüm SSD'ler bu sıcaklıklarda çalışacaktır ama tölere payı daha yüksek ve düşme sıklığı daha düşük olan KC3000 gibi modeller var tabi.

Kioxia Exceria Pro 1 TB SSD'yi (Buradan aldım, kioxia uygulaması da SSD'yi görüyor.) forumda gelen tavsiyeler ve araştırmalarım sonucunda aldım.
Bilgisayarım ASUS ROG STRIX G16 614jv 2023. Ekran kartı : RTX 4060 işlemci : i7-13650hx.
DRAM'li olduğu için ve nispeten normal bir fiyat olduğu için uygun geldi ve sipariş ettim.
Yaklaşık 2 gündür kullanıyorum. Testlerde inanılmaz enteresan sonuçlar aldım. Şu anda boşta olmasına rağmen 50-53 derecede çalışıyor. Minimum 50 derece.
SSD üzerindeki soğutucu bu.
CrystalDiskMark'la yaptığım testler şu şekilde:

Eki Görüntüle 2604892

Eki Görüntüle 2604894

Buradaki görüntü SSD kurulumu ilk yapıldığı andan bir görüntü o anlarda tam olarak vadettiği değerleri verdi.
Sonrasındaki bir test daha yaptım ve o an bu seviyeye geldik.

Eki Görüntüle 2604889

Yine kritik eşiğin kıyısında ama SSD hemen hız düşümü yaptı.
Bunlar ilk günkü testlerdi, bugün az önce bir test daha yaptım ve gerçekten korkunç bir şeyle karşılaştım:

Eki Görüntüle 2604890

SSD 74 derecelere geldi ve anında hız düşümü yaptı.

Eki Görüntüle 2604891

Eki Görüntüle 2604891

Son durum bu şekilde arkadaşlar yardım veya bilgilerinize muhtaç durumdayım. Dün bu SSD üstüne kurulmamasına rağmen test amaçlı FC24 açtım ve onda da 67-69 derecelere yükseldi.

Bu okuma yazma hızlarına oyun oynarken de düşecek ise ben bu SSD'yi niye aldım ki?
Hızı daha normal seviyelerde olan bir SSD ile çözemez miydim işimi yani. Soğutucumu mu değişmeliyim yoksa SSD'yi iade mi etmeliyim bilmiyorum. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Herkese teşekkür ederim şimdiden.
Bugün birisi de 4Tb almış, orada da aynı şeyi belirttim.

Dizüstünde ne kadar yerin varsa, o kadar parçalı yüzgeçli/fin'li bir alüminyum ya da bakır plaka kullanabilirsin ancak üst mesajın sonundaki yazım dümdüz geçerli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı