Kiracı evden çıkmıyor

Ortada büyük bir bilgi eksikliği var. Sözleşme yaptınız, süresi bitti tamam. Fakat siz sözleşmeyi yaparken kirayı ne olarak belirttiniz, adam o kira üzerinden mi ödeme yaptı, enflasyon oranını en fazla kaç olarak belirlediniz? Bunları da açıklamanız gerekiyor. Diyorsunuz ki ilk sene 500 lira ödedi, sözleşme de evin kirası 500 lira diye belirtildiyse ve enflasyon oranına göre en fazla %15(atıyorum) zam yapılabilir gibi bir madde varsa e o adam bırakın 1000 lirayı 700 liraya dahi oturabilir bu evde siz bir şey bile diyemezsiniz. Sözleşmenin bitmiş olması bir şey ifade etmiyor. Eğer sözleşme de kira 500 liranın üzerinde yazıldıysa siz enflasyon farkını üstüne katarak yeni bir teklifle adama gitmeniz gerekiyor. Adam sözleşme gereği yapılan teklifi kabul etmiyorsa o zaman işler değişir siz haklısınız ama diğer türlü yaptığınız doğru değil.

Kira sözleşmesi kendi kendini yenileyen bir sözleşmedir. Süresi bitti diye sözleşme iptal olmuş sayılmaz. Kira sözleşmesinin bitmesi için tarafların imzasının olduğu "kira sözleşmesini anlaşarak sonlandırdık, taşınmazın anahtarını x tarihte teslim aldım" tarzında bir sözleşme imzalamanız lazım.
Kiracıyı çıkartabilmeniz için borcunu ödemiyor olması lazım ya da siz "taşınmazı kendim kullanacağım" beyanı ile kiracıyı çıkartabilirsiniz. Eğer kira anlaşmasını bitirmiş olan yazılı bir sözleşmeniz olsaydı onu kullanarak da mahkemeye başvurabilirdiniz, işler çok daha kolay çözülürdü.
Kısacası çıkmak istemeyen kiracıyı çıkartmak için mahkemelerle uğraşmanız lazım.

Bu arada kiracı demagojisi yapan arkadaşlar, yazık kafanıza.

Mesela bizde kiraya 1400 TL'den girdik etrafımızdaki evler 6Kdan başlıyor ama biz şu an 2200 veriyoruz son zamlarla birlikte.

Kiralar çok artınca şuan ki kiradan 2-3-4 katı fazlasını istedin o da karşılayamayacağını söyledi dimi Önce sizin sonra da ülkedeki herkesi mağdur eden iktidarın canı cehenneme.
Enflasyon oranından haberin yok herhalde. 2 kat zam isteyen her mal sahibi "bence" haklıdır lakin hukuk bu konuda izin vermiyor.
Sen iktidara beddua değil dua et ki ev kira artış oranını %25 ile sınırlandırdı, iş yerleri için kira artış oranı ise son 12 ayın "Yıllık TÜFE" oranlarının ortalamasına göre belirleniyor.
"bence" en adaletli kira belirleme yöntemi ise sözleşmenin yenileceği aydaki yıllık ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalamasının alınmasıdır.
Kısacası kiralar için şikayet etme hakkı olan birileri varsa o da mal sahipleridir. Zira çalışıp, biriktirip yatırım yaptıkları alın terleri, ederinin çok daha altında kullanılıyor. Bir de tüm bunlara rağmen daha fazlasını isteyen ve insanlara "canınız cehenneme" diyenler var. Söylenecek çok şey var da anlamazsınız

O zaman işler iyi ki "sizce" yürümüyor . Fikrinize saygım var ama insanları böyle aşağıdan aldığınızda o saygım bitti. Siyasi, politik nedenler bir tarafa. 2019 yılında 1000 liraya ve sözleşmeye göre bir diğer yıl en fazla %15 zam yapabileceği belli olan bir eve kiraya girdik. Enflasyon yüksek olunca %15'lik zam ev sahibini kurtarmadı ve daha fazlasını yapmak istedi. Maaşımıza gelen zam oranında bir oranı biz de kabul ettik. Yan dairelerimiz 5000-6000 liradan başlıyor, aldığım maaş 9 bin lira ve kirayı en son 3000 olarak anlaştık. Sözleşme belli, yasal haklarım belli. Kimse öyle kafasına esti diye sözleşme dışına çıkamaz. Ev sahibi alın teriyle aldıysa o evi, kirasını da biz alın teriyle ödüyoruz. Barınma, insanın en temel hakkıdır. Mülk için mantıklı, gelir için tercih edilen bir seçim değildir. Ev sahibi zor durumdaysa ayrı fakat garibanın 2000 lirasında gözü varsa , işte o zaman iyi ki işler sizin fikrinize göre yürümüyor

Öyle bir şey mi var? Bende geçeyim kiraya o zaman sözleşmeden sonra aylık 50 TL atıp kira ödüyorum deyim. Var mı böyle bir savunma ben kendim ikamet edeceğim deyip kolayca çıkartabilir kiracıyı evden.
Ben ikamet edeceğim diyip kiracıyı evden çıkartabilir, doğru. Fakat kiracı çıktıktan sonra evde başka bir kiracının ikamet ettiği doğrulanırsa ev sahibinden öyle bir tazminat alır ki, çıkardığına pişman olur.

Yeni kiracısı ile anlaşıp evde kendi ikamet ediyormuş gibi gösterebilir 100-150 TL az ücret aldığı takdirde yeni kiracının direk kabul edeceğini düşünüyorum.

Kimseyi aşağıdan almadım, size öyle gelmiş. Sözleşmede belirli "yüzdelik bir zam" belirlediyseniz o zaman sözleşme dışına çıkılamaz tabii (böyle belirli bir yüzdelik zammı enflasyonist ortamda kabul etmek zaten ev sahibinin tecrübesizliğidir). Ben sözleşmelerde kira zammının enflasyon oranına göre arttırılacağını anlaşan kesim için fikir belirtiyorum zira yapılan hesap büyük adaletsizlikler doğuruyor.

Devletimiz konutlar için kira artışını %25 ile sınırlandırdı, bu konut sahiplerinin hakkını yemektir lakin bu noktaya da değinmeyeceğim. Değineceğim asıl noktaya dikkat etmenizi öneriyorum, konutlar için bu kanun yok iken konutlar da iş yerleri gibi son 12 ayın "Yıllık TÜFE" ortalamasına göre kira artışına tabii tutuluyordu. Şimdi size son 12 ayın "Yıllık TÜFE" ortalamasını almayı neden desteklemediğimi anlatayım.

Ocak 2022'de bir taşınmazı kiraya verdiğinizi düşünün. Ocak 2023'de ise kira bedelinin artışı yapılacak. Ocak 2023 için yıllık TÜFE oranının %100 geldiğini düşünün. Taşınmazın sahibi %100 zam yapmak isteyecektir zira günlük hayatında aldığı mal ve hizmetlerin fiyat artış ortalaması %100 lakin devletimiz kira artış oranını hesaplarken son 12 ayın "Yıllık TÜFE" oranının ortalamasını hesaplıyor.
Bu da "2021 ocak ayından 2022 ocak ayına kadar olan yıllık fiyat artışı" + "2021 şubat ayından 2022 şubat ayına kadar olan yıllık fiyat artışı" + ...................................... +"2021 aralık ayından 2022 aralık ayına kadar olan yıllık fiyat artışı" / 12 şeklinde hesaplanıyor.
2022 ocak ayında kiraya verilen bir taşınmazın 2023 yılındaki fiyatlamasını belirlemek için 2021 - 2022 arasındaki yıllık enflasyon değerlerinin ortalamasını aldık.
Bu durum eğer ülkemizde durmadan düşen bir enflasyon olsaydı "geçmiş yüksek verileri" ele aldığımız için karşımıza içinde bulunulan zamanın yıllık enflasyon oranından daha yüksek bir değer çıkaracaktır lakin ülkemizde durmadan artan bir enflasyon olduğu için "geçmiş düşük verileri" ele almak içinde bulunulan zamanın yıllık enflasyon oranından daha düşük bir değer çıkarıyor.
Yukarıda bahsettiğim "durmadan düşen bir enflasyon" durumunda olsaydık da kanun bana içinde bulunduğumuz zamanın enflasyonundan daha yüksek bir zam yapma hakkı sunsaydı ben bunun kiracılar için haksızlık olduğunu söylerdim tıpkı günümüz şartları için kiraya verenlere bir haksızlık olduğunu söylediğim gibi.

An itibari ile ağustos ayı için ÜFE %144, TÜFE %80 civarında. İkisinin ortalaması bize %120 gibi bir oran verir ki içinde yaşadığımız enflasyon ve fiyat artışını gayet mantıklı bir şekilde gösteren bir değer. Tekrar ediyorum %120 kira zammı ağustos 2022 için "bence" gayet adaletli bir artıştır. Lakin kanun sadece TÜFE değerini alıyor keşke sadece içinde bulunulan ayın "Yıllık TÜFE" değerini alsak da %80 zam yapılsa. Son 12 ayın "Yıllık TÜFE" ortalaması ile yapılabilen konut dışı zam miktarı %49. Neden düşük çıktığını ise yukarıda açıkladım.

Şimdi %25 ile sınırlandırılmış konut zammını bir kenara bıraktım, sınırlandırılmamış zam bile %49 olarak elde ediliyorsa ve bu size göre "adaletli" ise söyleyecek bir sözüm yok. Belki bir gün enflasyon düşüş trendine girer ve geçmiş verileri ele aldığımızdan dolayı size içinde bulunulan zamanın enflasyonundan çok daha yüksek bir kira zammı yapılır, o zaman daha iyi anlarız birbirimizi.

Yazılanlara cevap vermemişsiniz ancak söylediğinize göre kiracı sözleşmeyi kendi isteği ile bitirmiş. Kiracının kendi isteği ile biten sözleşme otomatik olarak yenilenmez. Bu yönden şanslısınız. Yazılı olarak sözleşmeyi bitirmesi zaten tamamen sizin lehinize. Tahliye davası açmanız durumunda mahkeme büyük ihtimal size hak verecek kiracıyı çıkartacaktır. Ancak davayı siz açamazsınız. Ev kimin üzerine ise o açar. Ve ya onun iznini almak zorundasınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…