Kiracıyı çıkarmaya hakkımız var mı?

Bir çok ilde 2023 Eylül - Ekim'e duruşma gürünü verildiğini duydum kira mevzusu ile alakalı. O yüzden orta yolu bulun. Kirayı bir andan yükselten bir çok ev sahibi kiralarını alamadı kiracılardan. Fazla gelir olacak derken gelirlerinden oldular. (Fırsatçılık yapanlara iyi de oldu aslında)

Sözleşme ilk başta yapmışsınız o yüzden 2 tarafta belirtmediği sürece sözleşme her yıl otomatik yenilenmiş sayılır. Yani sözleşmeniz var.
 
@AidenPearce "Sattım çık." demekle de olmuyor o. Evi satın alan kişinin tapuyu kiracıya göstermesi ve kiranın yatırılması için banka hesap numarasını kiracıya göndermesi gerekiyor resmî yollarla. Kaldı ki evi satarken de "kiracılı ev" olduğunu satacağı kişiye bildirmesi gerek. Evi alan kişi de istediği gibi çıkaramıyor, kiracıyla anlaşamazsa onun da tahliye davası açması gerekiyor.
 
  • Kiracı ile ilk başta sözleşme imzalanmışsa tekrar somut bir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Her yıl kira sözleşmesindeki artış oranı kadar kira artırılıp düzenli olarak yatırılması bu konu için yeterlidir. Öncelikle bunu belirteyim.
  • Eğer kira artış oranından daha düşük zam yapılmış ise ve somut bir sözleşme yoksa ev sahibi, eksik olan kira bedelini önceki ayları da ilgilendirmek üzere önce ihtarname, ardından icra takibi yoluyla talep edebilir (Bunu ben daha yeni yaşadım, maalesef böyle bir durum var).
  • 5 yılını tamamlamamış kiracı, kira sözleşmesindeki artış oranı kadar kirayı artırdığı sürece ev sahibi fazladan kira artışı talep edemez, 5. yılını dolduran kiracıdan talep edebilir. Bu durumda iki taraf anlaşamazsa bilir kişi raporu doğrultusunda ortalama kirayı heyet belirler. Bu bedel çevredeki muadil sayılabilecek dairelere göre belirlenir. Ama sanılmasın ki benim eve 800 lira veriyor, üst kat 2000 lira, sen de 2000 vereceksin. Öyle değil, bu durumda ortalama 1200-1500 lira arası değer belirlenir.
  • Kiracıyı evden çıkarmak için haklı sebep olması ve bu sebeple kiracıyı çıkarabilmek için ciddi anlamda o eve muhtaç olduğunu ispatlaman gerekir. Yani sadece haklı sebep yeterli olmuyor.
2 haklı sebep var:

  1. Ev sahibinin alt-üst soyundan birisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin o eve çıkması,
  2. Evin zorunlu tadilat işlemine alınması ki bu işlem yapılırsa dahi tadilat bittiğinde yine o kiracıyla devam etmeniz öncelikli durumdur. Kiracı istemezse başkasına kiralayabilirsiniz.
  • Kiracıyı evden çıkarmak için önce ihtarname, ardından tahliye davası yoluna gitmeniz gerek. Tahliye davalarının süresi, ev sahibinin ihtiyacını ispat durumuna göre değişir.
  • Haklı sebeplerle kiracıyı evden çıkarırsanız sonraki 3 sene içerisinde evi başkasına kiraya veremezsiniz. Verdiğiniz takdirde tazminat ödemek durumunda kalırsınız.
Benim size tavsiyem; eğer kiracınız kirasını düzenli ödüyorsa arayı bulun ve devam edin. 3-5 lira fazla kazanayım derken kazancınızdan olmayın. Bu devirde mahkeme yoğunluğunu fırsat bilip kirasını ödemeyen çok kiracı var.
Aslında bayağı iyiymiş. Kiracının bu kadar korunduğunu bilmiyordum.
Ben küçükken böyle değildi.
Çık diyorlardı.😒
 
Kiracı 4 yıllık kiraci 3 yıllık imzaladık bu yıl yenilemedik maalesef.
Bu arada kanunen şöyle bir durum var. 1 kere sözleşme yapmak yeterli kira durumlarında. Eğer, yaptığınız sözleşmenin, yenilenme tarihine 15 gün kala noterden çıkarmak yönünde tebligat çekmezseniz , otomatik olarak sözleşme yenilenmiş oluyor.
 
Geçerli sebebiniz olması gerekiyor. "Canım istedi çık" diyemezsiniz eğer kiracınız kirasını düzenli ödüyor ve sözleşmede yazan kira artış oranına uyuyorsa.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı