Eldrithc
Hectopat
Boşver anlamasınlar. Ben seni kardeşim gibi görüyorum, bu gibi arkadaşlar benim irkimdan ama seçmem gerekse seni seçerim bunları değil. Takma böyle şeyleri de takiyorsan.
Boşver anlamasınlar. Ben seni kardeşim gibi görüyorum, bu gibi arkadaşlar benim irkimdan ama seçmem gerekse seni seçerim bunları değil. Takma böyle şeyleri de takiyorsan.
Boş ver anlamasınlar. Ben seni kardeşim gibi görüyorum, bu gibi arkadaşlar benim irkimdan ama seçmem gerekse seni seçerim bunları değil. Takma böyle şeyleri de takiyorsan.
Keşke herkes sen gibi düşünse, kendi irkimdaki kişilerden daha çok severim desteklerim yemin ediyorum. Kürtçe ana dil isteriz özerklik isteriz diye dolaşmasa gereksiz insanlar keşke. Takmanı gerektirecek bir durum yok zaten. Benim için birisi bu ülkeyi ve kurucu değerlerini seviyorsa ırkı ne olursa olsun milletimizdendir. Gen kısmında haklısın hangimiz yüzde kaç türküz ki, ben bu ülkede doğdum, kimligimde türk yazıyor, tarihimi, vatanımı seviyorum. Sende bende aynı özelliklere görüşlere sahipsin bu yeter de artar gen bir şeyi belirlemez.100 yıl önceki atalarımın ne olduğu ne olmadığı umurumda bile değil. Ve bu, DNA testi olmadan kanıtlanamayacak ve açıkçası zerre kadar umurumda olmayan bir detay. Kimliğim, atalarımın mezar taşlarında değil, benim yaşadığım hayatta yazılıdır.
Kaldı ki bu 'kan testi' mantığıyla bu elemanların dedikleri ile hareket edersek çoğu kişi sınıfta kalır. Orkun ışıtmak'ın testinde Yunan geni çıktı diye Yunan mı oldu? Eğer '%90 Orta Asya'lı değilsen Türk değilsin' gibi saçma bir kuralı uygularsak, bu ülkede Türk kalmaz. Kimlik, genetik bir piyango değil, yaşanmış bir hayattır. Bu bariz çelişkiyi göremeyenle tartışacak bir şeyim yok. Kısacası takmıyorum onların dediklerini. Kendimi bildiğim için sorun değil. 2 cehalet cahil insanı takacaz değiliz elbette.
Keşke herkes sen gibi düşünse, kendi irkimdaki kişilerden daha çok severim desteklerim yemin ediyorum. Kürtçe ana dil isteriz özerklik isteriz diye dolaşmasa gereksiz insanlar keşke. Takmanı gerektirecek bir durum yok zaten. Benim için birisi bu ülkeyi ve kurucu değerlerini seviyorsa ırkı ne olursa olsun milletimizdendir. Gen kısmında haklısın hangimiz yüzde kaç türküz ki, ben bu ülkede doğdum, kimligimde Türk yazıyor, tarihimi, vatanımı seviyorum. Sende bende aynı özelliklere görüşlere sahipsin bu yeter de artar gen bir şeyi belirlemez.
Kanka, yazdıkların için gerçekten çok teşekkür ederim. Mesajını okuyunca ne kadar aynı düşündüğümüzü, aynı frekansta olduğumuzu bir kez daha anladım ve inanılmaz mutlu oldum. "birisi bu ülkeyi ve kurucu değerlerini seviyorsa ırkı ne olursa olsun milletimizdendir" cümlen, bence olayın nihai özetidir ve altına imzamı atarım. Bu, basit bir görüş değil, aynı zamanda entelektüel bir dürüstlüktür.
Bu konuyu neden bu kadar üzerine basa basa anlattığımı da daha iyi açıklamak isterim. Biliyorsun, sohbet arasında ailemin zaza kökenli olduğu söylendi. İşin ilginç yanı, ben 21 yaşındayım ve bu yaşıma kadar bunu ne duydum ne de sorguladım. Benim için köken meselesi, arkadaşlarla "acaba dedemin dedesi nereden gelmiş" diye en fazla geyik muhabbeti yapılacak, eğlenceli bir meraktan ibarettir; kimliğimin temeli veya ciddiye alınacak bir onur meselesi değil. Bu yüzden ben kendime "zaza kökenliyim" bile demem, çünkü bu bilgi benim için hem kanıtı olmayan bir "sözden" ibaret hem de açıkçası zerre kadar umurumda olmayan bir detay.
Seninle tartışan o arkadaşların savunduğu "kan esastır" gibi dogmalara gelince, asıl komedi burada başlıyor. Onların bu saplantılı "saf ırk" mantığını bir anlığına ciddiye alalım ve bir kural koyalım: Diyelim ki birine "Türk" demek için, genlerinin en az %90'ının saf Orta Asya kökenli olması gerekiyor.
Şimdi bu kuralı alıp bu ülkeye uygulayalım. Bu kural, her şeyden önce 1000 yıllık Anadolu tarihini bir kalemde siler atar. Türkler bu topraklara geldiğinde burası boş bir arazi değildi; rumların, ermenilerin, asurilerin, lazların, gürcülerin, hititlerin ve sayısız medeniyetin binlerce yıllık yurduydu. Bu topraklardaki herkes, bu kadim halklarla kaçınılmaz olarak karıştı. Ardından 600 yıllık Osmanlı gerçeği var. İmparatorluk dediğin şey, Viyana'dan Yemen'e uzanan devasa bir eritme potasıdır. Boşnak dedelerimiz, arnavut ninelerimiz, çerkes atalarımız... Hepsi bu milletin harcına karıştı. Fatih Sultan Mehmet'in annesi sırp kökenliyken, kanuni sultan süleyman'ın annesi leh kökenliyken, bu insanlar daha mı az Türk'tü? Hangi saflıktan bahsediyoruz?
Ve en önemlisi, modern genetik bilimi bu ırkçı fanteziyi tamamen bitirdi. Bugün kime DNA testi yapsak, sonuçlarda bir gen mozaiği çıkar. Her birimizin DNA'sı, Orta Asya'dan yola çıkıp Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan ve Akdeniz'den beslenerek Anadolu'da çağlayan büyük bir genetik nehirdir.
İşte tüm bu gerçekler ışığında, o %90'lık saçma kuralı tekrar masaya koyalım. Bu teste tabii tutsak, ne olur? Ne sen ne ben, ne de o "Türk'üm" diye böbürlenenler, hiç kimse o sınavı geçemez. O zaman onların kendi mantıklarına göre, bu ülkede ya parmakla sayılacak kadar az Türk kalır ya da hiç kalmaz! Bu, bir fikrin kendi kendini nasıl yok ettiğinin, bir cehaletin kendi mantığı içinde nasıl boğulduğunun en net resmidir? Bu yüzden, karşıt görüşlü bu elemanların dediklerini ciddiye alıp uygulamaya kalkmak tam bir saçmalıktır; kimliği kökene, gene veya ırka hapsetmeye çalışan bu zihniyetin kendisi en başından beri mantıksızdır.
Sonuçta senin de dediğin gibi, gen bir şeyi belirlemez. Kimliğimiz, laboratuvarda ölçülecek bir gen yüzdesi değil. Bizim kimliğimiz, bu topraklarda doğmak, bu dili anadilimiz olarak konuşmak, bu kültürle büyümek, aynı şeylere gülüp aynı şeylere üzülmektir. 100 yıl önceki atalarımızın kim olduğu, yaşadığımız bu hayatın ve hissettiğimiz bu aidiyetin yanında sadece anlamsız bir ayrıntı kalır.
Bu yüzden benim kimliğim nettir ve pazarlığa kapalıdır. Ben Kürt değilim, Arap değilim, Afgan değilim, zaza değilim. Ben, bu ülkede doğmuş, bu kültürle büyümüş, bu dili konuşan bir Türk'üm. Sen de Türk'sün nokta. Atalarımın kim olduğu, bu gerçeğin yanında sadece bir ansiklopedi bilgisidir.
Senin "kendi ırkımdaki kişilerden daha çok seni desteklerim" demen de bu yüzden benim için paha biçilmez. Çünkü sen de olaya etiketlerle değil, karakterle, zihniyetle ve paylaştığımız ortak değerlerle bakıyorsun. Asıl milli duruş ve kardeşlik de tam olarak budur.
Neyse, bu konu benim için de artık tamamen kapandı. Dediğin gibi, bu türden bir cehaletle tartışarak zaman kaybetmeye gerçekten değmez. Senin gibi dostlarımın olduğunu bilmek, bana en büyük cevabı ve huzuru veriyor.
Varlığın için sağ ol kanka.
Asıl ben sana teşekkür ederim, yazdıklarını okuyunca nasıl mutlu oldum inanamazsin.Son zamanlarda ülkeye dair umudumu kaybettim açıkçası, bölücü sayısı günden güne artıyor. Kendim gibi düşünen çok az kişi görüyorum, insanın kendi gibi düşünen kişilerle konuşması bazen de ihtiyaç. Artık bu ihtiyacımı forumda karşılayabilecegimi görmüş oldum sayende. Mesajının devamında da çok güzel konuşmuşsun zaten ağzına sağlık.Kanka, yazdıkların için gerçekten çok teşekkür ederim. Mesajını okuyunca ne kadar aynı düşündüğümüzü, aynı frekansta olduğumuzu bir kez daha anladım ve inanılmaz mutlu oldum. "birisi bu ülkeyi ve kurucu değerlerini seviyorsa ırkı ne olursa olsun milletimizdendir" cümlen, bence olayın nihai özetidir ve altına imzamı atarım. Bu, basit bir görüş değil, aynı zamanda entelektüel bir dürüstlüktür.
Teşekkür ederiz, ifade bırakma yasagim var malûm, begenemedigim için alintiladim. Seni de birkaç konudan tanıyorum, aynı düşüncelere sahibiz senle de genel olarak. Forumda akıllı olan iki kişi bulabildim sonunda cok mutluyum acikcasi.
Asıl ben sana teşekkür ederim, yazdıklarını okuyunca nasıl mutlu oldum inanamazsin. Son zamanlarda ülkeye dair umudumu kaybettim açıkçası, bölücü sayısı günden güne artıyor. Kendim gibi düşünen çok az kişi görüyorum, insanın kendi gibi düşünen kişilerle konuşması bazen de ihtiyaç. Artık bu ihtiyacımı forumda karşılayabilecegimi görmüş oldum sayende. Mesajının devamında da çok güzel konuşmuşsun zaten ağzına sağlık.
Her konuda aynı düşünmek zorunda değiliz, ama benim için yukarıda bahsettiğim iki ana konu üzerinde aynı düşünmemiz en mühim olan, o konularda da aynı düşündüğümüze göre dediğim gibi dostumsun, kardeşimsin. Varlığın için sen de sağ ol.
Teşekkür ederiz, ifade bırakma yasagim var malûm, begenemedigim için alintiladim. Seni de birkaç konudan tanıyorum, aynı düşüncelere sahibiz senle de genel olarak. Forumda akıllı olan iki kişi bulabildim sonunda cok mutluyum açıkçası.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.