Kişişel Ve Ev Kullanımı İçin Hangi Linux Dağıtımı ?

Yemliha DUMAN

Hectopat
Katılım
28 Aralık 2014
Mesajlar
28
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba öncelikle :), isteklerimi karşılayabilecek bir linux dağıtımı arıyorum. Oyun neredeyse hiç oynamayacağım. Yapacağım şeyler daha çok; Film, video, dizi vb. sosyal paylaşım siteleri (facebook, twitter, youtube) için kullanım, özellikle ders ağırlıklı kullanacağım için bunun gerektireceği program vs. ihtiyaçları karşılayacak ve diğer sıradan şeyler için. Bilgisayarımın özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Anakart Ecs h61h2-m12 v1.0, İntel Core i3-3220 3.30 GHz, 4 gb drr3 1333 MHz, Asus Nvidia GTX 750 ti,120 gb ssd ve 320 gb hdd. Bu kriterlere en uygun linux dağıtımı hangisidir ?
 
Oyun müptelası olmadığım için donanımınıza bakıp bir şey söyleyemeyeceğim :). Zaten anlattıklarınıza göre bir ofis programını bir internet tarayıcıyı çalıştırabilecek her işletim sistemi uygun size, bugün pek çok dağıtım yapabileceği şeyler bunlar. Benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta size özgürlüğünüze tecavüz edecek dağıtımları önerenler olacaktır, hele hele Ubuntu denilen bir şey var ki Windows'tan farkı yok. Casusluktan mülk parçalara kadar! Aman deyim şu dağıtımların bir de Debian'ın dışına çıkmayın.
 
Kesinlikle evet, kullanışlı bir ofis programı, internet tarayıcıları vs. olan bir şey arıyorum, çok fazla kısıtlanmak istemem ama windows şu durumda benim için fazla özgür sınavlarım var ve oyunlara tekrar dönmek istemiyorum. Bilgisayar kavramını yansıtabilecek sıradan ve basit işlerimi yapabileceğim bir şey olmalı.
, hele hele Ubuntu denilen bir şey var ki Windows'tan farkı yok. Casusluktan mülk parçalara kadar!
Bunu pek anlayamadım :) bende ubuntu düşünüyordum açıkcası hiç fikrim yok dediğim gibi bir şey arıyorum, siz önerin zaten önce sanal makinada deneyerek seçeceğim :) .
 
Şimdi Ubuntu kullanıcılarının (daha doğrusu kullanılmışlarının) özgürlüğüne saygı duymuyor dediğim zaman "Özgürlük ne ola ki?" diyor insanlar. Richard Stallman'ın şu videosu size bu konuyu anlamanızda yardım edebilir (İngilizce olması sizi korkutmasın çok sade ve net konuşuyor (y).). Bir de Ubuntu'nun neden rezil olduğunu sormuşsunuz o konu hakkında da Richard Stallman biraz değiniyor şu videoda. Umarım RMS size Ubuntu belasını ve de özgür yazılım fikrinin temellerini anlatabilmiştir. Neyse siz bir de dağıtım tavsiyesi istemişsiniz. Ben şu anda bu girdiyi Debian kullanarak yazıyorum. Debian'ı sizin belirtiğiniz gibi amaçlarla kullanıyorum (Bu arada size iyi bir haberim var pek çok GNU/Linux dağıtımı içinde sizin tarif ettiğiniz işleri görecek yazılımlarla beraber geliyor: ofis programı, browser, resim düzenleme programı falan gibi...). Ama doğrusu Debian'ı kullanırken içim pek rahat etmiyor, Debian tamamen özgür olmayı hedeflemişse de tamamen özgür bir dağıtım olarak tanınmıyor (Tabii bu konuda Ubuntu'dan çok daha iyidir.).
Ben tamamen özgür olan Trisquel'i kullanmayı düşünüyorum ama Debian'da olduğum kadar rahat olabilecek miyim (Bir sorunum olduğunda anında destek bulabilecek miyim?) bilemiyorum ama bi' an kendime güvenim geldiğinde Trisquel'e geçeceğim. Yani benim size tavsiyem tamamen özgür olduğu için Trisquel, ama hiç kullanmadım kendisini. He bana macera olmasın şimdi daha sonra Trisquel'e terfi ederim diyorsanız da Debian derim.

Not: bu arada başlıktaki hatayı biraz geç farkettim :). Lütfen GNU/Linux deyin. Linux, GNU olmadan hiçtir ve daha da önemlisi GNU/Linux'a sadece Linux diyenler genelde özgürlük fikrini çöp olarak görürler.
 
Son düzenleme:
Ubuntu'da Amazon yazılımı kurulu gelir. Sizin girdiğiniz market uygulamalarına vs.'ye göre size öneri sunar.Bunu ayrı bir pencere ya da spam gibi birşey düşünmeyin. Bu özellikte tek tıklama ile kapatılabiliyor. Özgür değil muhabbeti buradan geliyor. Ubuntu yeni kullananlar ve linux'u sevmeye çalışanlar için iyi bir seçim. 13-14 yıldır Ubuntu kullanıyorum. Birçok Linux dağıtımını da denedim. Son karar her zaman Ubuntu oluyor. Sisteminizle de çok rahat çalışır. Siz hangi masaüstü ile kullanacağınıza karar verin. Benim tercihim Unity.
1- Ubuntu - Unity
2- Kubuntu - KDE
3- Xubuntu - XFCE
4- Lubuntu - LXDE
Bu masaüstlerinin görüntülerine , özelliklerine bakın , hangisi hoşunuza giderse o dağıtımı indirip kurun.
Windows'a biraz daha benzer bir masaüstü içeren Linux Mint de deneyebilirsiniz. Nitekim şu anda dünyada en çok kullanılan Linux dağıtımı. Masaüstünün adı da Cinnamon.
 
Ben Fedora kullanıyorum, bir çok linux dağıtımını tecrübe ettim inanın bana fedora gibisine rastlamadım. Nedense Türkiye'de pek kullanılmıyor ama stabilitesi gerçekten harika. Ben gerçekten denemenizi öneririm. Bu arada Linux Mint çok öneriliyor ancak onu deneme fırsatım olmadı henüz. Umarım size uygun dağıtımı bulursunuz.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı