Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Suç ve ceza, sefiller vs gibi kitaplardan başlamak yerine, modern dünya klasiklerinden başlayabilirsin. Ondan sonra maksimum 200 sayfalık Hasan Ali yücel serilerine başlarsın. Şimdilik İş Bankası'ndan sapma bence.

Modern klasiklerden elimde salome ruth, usta ve margarita, zaman makinesi ve otomatik portakal var.
 
Az buçuk okuma akışkanlığı olan biriyim .d Okumaya çok küçük yaşlarda başladım. Kendi kütüphanemi oluşturmam 12 yaşımda başladı ve okumam o zamanlar düzene girdi. İlk kitaplarım olay ağırlıklıydı. Ben mesela Harry Potter evreni ile başladım. Sabahattin Ali ve Sait Faik ile devam ettim özellikle Sabahattin Ali sevgimi körükledi sonra Türk Edebiyatından birkaç yazarla tanıştım. Dünya edebiyatı için Modern Klasikler öneririm ilk günlerde. Ama benim en büyük hatam sanırım tek yayına bağlı kalmam oldu. Bazı yazarları ve serileri çok geç tanıdım. Mesela Jaguar Yayınları'nın aşırı iyi serileri vardı tavsiyemdir bakın. Kitaplarla tanıştıktan sonra artık kendi ilgi alanlarınıza yönelin mesela ben son günlerde felsefeye yönelmeye çalışıyorum. Ayrıca bazen bazı kitaplara yönelmeden önce hazırlıklar yapın bunun için YouTube önemli bir kaynak. Alta birkaç kanalda bırakacağım.
 
Dİyalog üzerine olan kitapları okursan farketmeden baya alışkanlık kazanırsın,sonra yavaş yavaş biraz daha daha betimleme tarzı fazla olan kitaplara geçebilirsin
 
Kısa kitaplardan başlayabilirsiniz, kitapları bitirebilmek size bu konuda özgüven verecektir. Stefan Zweig'ı önerebilirim. Kitapları hem kısa hem de çok güzel kitaplardır.
 
Hocam bunun cevabı çok açık bir şekilde sizin ilginizi çeken kitabı okumaya başlamaktan geçiyor. Hemen hemen aynı sorunlarınızdan kitap okumaya bir türlü başlayamayan , başlasamda devamını getiremeyen biriydim. Bir gün denk geldi , konusu itibariyle tam benlik dediğim bir kitabı okudum. Hani bir oyunu oynarken ertesi gün iş veya okul olduğu için tadı damağınızda kalırda mecbur yarıda bırakırsınız ama sonraki gün ona devam etmek için sabırsızlanırsınız aynı öyle oldu. O kitap bitti benzerleriyle devam ettim. Öyle öyle derken farklı konulara farklı hikayelere açılmaya başladım. 100 kişiden 99 unun tavsiye ettiği bir kitap bile olsa önceliğiniz kendiniz olsun. Tavsiye üzerine okuma işlerine sonra girişin.
 
Hocam bunun cevabı çok açık bir şekilde sizin ilginizi çeken kitabı okumaya başlamaktan geçiyor. Hemen hemen aynı sorunlarınızdan kitap okumaya bir türlü başlayamayan, başlasamda devamını getiremeyen biriydim. Bir gün denk geldi, konusu itibarıyla tam benlik dediğim bir kitabı okudum. Hani bir oyunu oynarken ertesi gün iş veya okul olduğu için tadı damağınızda kalırda mecbur yarıda bırakırsınız ama sonraki gün ona devam etmek için sabırsızlanırsınız aynı öyle oldu. O kitap bitti benzerleriyle devam ettim. Öyle öyle derken farklı konulara farklı hikayelere açılmaya başladım. 100 kişiden 99 unun tavsiye ettiği bir kitap bile olsa önceliğiniz kendiniz olsun. Tavsiye üzerine okuma işlerine sonra girişin.

Yaptığım hatalardan birisi dediğiniz gibi halk arasında popüler olan kitapları okumak oldu okuyorum ama pek sevemiyorum bunu en çok şeker portakalı adlı kitapta yaşadım kitabı okumak resmen bana eziyet gibi geliyordu ve haliyle yarıda bırakıp rafa koydum ardından konusu hoşuma giden ama hayli uzun olan kitapları okumayı denedim ve yine hüsrana uğradım çünkü çok yavaş ilerliyor hissediyordum ve onu da yarıda bıraktım. Bu aralar 60-70 sayfalık modern klasik kitapları okuyorum gayet zevkli kitaplar... Artık düzeyime uygun ve sevdiğim kitapları okumaya özen gösteriyorum.
 
İyi yazarları ve iyi kitapları oku, kitaplarda filmler gibidir tek kötü yanı IMDb puanlarının olmaması. Dünya klasiklerini okumanı tavsiye ederim hangi tür seviyorsan ya da seversen o türden devam et. Dünya klasiklerinin yarısından fazlasını okumuş biri olarak sana benim hoşuma giden birkaç kitap tavsiyede bulunayım. 1) dostoyevski / karamazov kardeşler 2) turgenyev / babalar ve oğullar 3) goethe / genç Werther'in acıları 4) john steinback / fareler ve insanlar 5)ken kesey / guguk kuşu.
 

Geri
Yukarı