Gençken kan deli akıyor, insan sürekli bir şeylere özeniyor. Instagram kullanırken görüyorum herkes deli gibi rakı ve sigaralı fotoğraflarını paylaşıyor hikayelerinde. Arkada bir türkü kamerayı içkinin dibine sokmuşlar böyle marka gözüksün diye. Şimdi yedikleri haltların zararını ileride görecekler ama şimdi içiyoruz bir şey olmuyor kafasında oldukları için devam ediyorlar içmeye. Kişi anlasa bile içmek istiyor çünkü sigaranın dertlerini geçirdiğini, kendisini rahatlattığına inanıyor. Sigarayı ilk içtiğiniz zaman çok feci baş dönmeleri ve mutluluk hissi yaşıyorsunuz. İlk içtiğim zamanlar deliler gibi gülüyordum, yani durduk yere hiçbir şey olmadığı halde gülüyordum çünkü sigara nasıl bir etki yaratıyorsa vücudumda aşırı zevk veriyordu bana. O hissi tekrar yaşamak için bir daha bir daha bir daha içtim derken pençelerini sapladı bana. Mesela arkadaşım var Yusuf diye, kız meselesini dert edip sigara içiyor ''Aga derdim var, aga derdim var'' halbuki içmek istiyor ama bahanesi derdim var işte. Bu yaşlarda böyle yapacak pek bir şey yok. İstediğin kadar anlatsan da anlamamakta ısrar ederler. Olgunlukla alakalı biraz, yaş 16 ama kafa 10 çalışıyor bazılarında.
Ailesi ona yardım etmek istediği halde elinin tersiyle ''Ben dertliyim anlamıyor musunuz'' diye asileşip anaya babaya karşı gelirse sabır sabır bir yere kadar artık. ''Amaaan ne halin varsa gör laftan anlamıyorsun'' diye salarlar çocuğu öyle.
Evet aile içi ilgisizlik veya yaşanan olaylarda sigaraya itiyor insanları özellikle bu yaşlarda. Ama halbuki bir yerden sonra diyorsunuz ki ''Ulan yaşadığım her şey geçti, yaşadığım tüm sorunlar geçti ama hala sigara içiyorum. Meğerse dert dediğim şeyler çok normal şeylermiş'' deyip bir pişman oluyorsunuz.
18 yaşın altına satılması ''Sözde'' yasak

Eğer sıkı bir denetim olsa, bütün sigara satan yerler çok iyi denetlense sıkıntı olmayacak zaten. Daha bugün gördüm 6-7 yaşında el kadar çocuk sigarayla çıktı marketten. Büyük ihtimalle annesine babasına almıştır ama satıyorlar. Yaşım 16 ama A101 veya başka sigara satan bir marketten sigara istediğimde direk çıkartıp veriyorlar. Her yerde 10'larca kamera var, denetimi olsa bu işin keşke. Bizim burada bir tekel bayii var, adamlar tekel bayii'nin arkasına bir oda yapmışlar meyhane gibi, ayyaşlar geliyor orada sızana kadar içiyorlar. Polis geliyor denetlemeye ama tekel bayiinin bana dediğine göre 2 tost yiyip ''Biz görmedik'' diyerek gidiyorlarmış oradan yani rüşvet alıyorlarmış. Yani isterse 40 yaş sınırı getirilsin denetlemeler adam akıllı yapılmadığı sürece bu düzen böyle gidecek. Ben yaşım küçükken de, şimdi de 100'lerce paket sigara almışımdır emin olun. Ben içmediğim için sürekli anneme babama teyzeme falan alıyordum ama veriyorlardı bana. E tabii aramızda bir güven oluşmuş aldığım yer ile, biliyor benim bu sigarayı kendime almadığımı ama genede satmaması gerek değil mi? Satıyor ama
Okuldan kaçtığını anlamazlarsa bir ceza almazsın ama ?

Bizim sınıfta ki bir arkadaş dersler boş olduğunda kaçıyordu okuldan ve bir kere bile yakalanmadı. Ama yakalansaydı canını okurlardı orası ayrı :d