Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim

ASSASSIN0147

Kilopat
Makaleler
1
Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim. 15 yaşında özel okulda okuyor, lise 2. sınıf. Ne yapacağım bilmiyorum, abim ablam yok, daha önce demişti ki benim herhangi bir sırrımı söylersen kötü olur dedi. Dolaylı yoldan benimde sırlarımı herkese yayabilir, daha kötü şeyler olabilir. Annemiz ve babamız yıllar önce boşandı, annem arada içiyordu, nasıl öğrendim derseniz odasında gördüm, bazen kokular geliyordu, anlayamıyordum. Şimdi ne yapmalıyım? Babama söylemeli miyim? Kendi aramızda mı halledelim? Şok oldum resmen hala şoku atlatamadım. Önerileriniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Nasıl boş yahu? Sana gereken her türlü destek alınarak anlatıldı mı? Halen anlamadıysan bu sefer olabildiğince içmen engellenmeli. Ha yine de içiyorsan 24 saat tabi ki başında durmaları mümkün değil. Ancak çocuk psikologu olur vs bir şekilde anlatılması mümkün olabilir.

Ama olmazsa da bırak ne hali varsa görsün hiçbir aile diyemez dememeli. Çünkü 15 yaşında yapılacak böyle bir hatanın pek affı yok. İş işten geçtiğinde ailesini fazlasıyla suçlayacaktır.

Konunun buraya gelmesindeki sebeplerden bazılarını aile de buluyorum. Muhtemelen başka şeyler var. Aile yeterince ilgilenmiyor olmalı.

Ayrıca ben olması gerekenden bahsettim. Sigaranın 18 yaşın altında satılması suç ise kullanılması neden serbest? Sonuçta çocuğun o sigaraya ulaşması mümkün değil. Yolda mı buldum diyecek :) İkram etmek bile suçmuş.

Evet polis görürse eğer gerekirse ailesine haber vermeli veya başka yaptırımları olmalı.

Okuldan kaçınca okul size bir ceza vermiyor mu? Sigara içmek çok basit bir şey mi ki hiçbir cezası olmasın?

Oh ne güzel nasıl olsa ailem görmüyor kimse bana karışamaz mantığı bana garip geliyor.
Gençken kan deli akıyor, insan sürekli bir şeylere özeniyor. Instagram kullanırken görüyorum herkes deli gibi rakı ve sigaralı fotoğraflarını paylaşıyor hikayelerinde. Arkada bir türkü kamerayı içkinin dibine sokmuşlar böyle marka gözüksün diye. Şimdi yedikleri haltların zararını ileride görecekler ama şimdi içiyoruz bir şey olmuyor kafasında oldukları için devam ediyorlar içmeye. Kişi anlasa bile içmek istiyor çünkü sigaranın dertlerini geçirdiğini, kendisini rahatlattığına inanıyor. Sigarayı ilk içtiğiniz zaman çok feci baş dönmeleri ve mutluluk hissi yaşıyorsunuz. İlk içtiğim zamanlar deliler gibi gülüyordum, yani durduk yere hiçbir şey olmadığı halde gülüyordum çünkü sigara nasıl bir etki yaratıyorsa vücudumda aşırı zevk veriyordu bana. O hissi tekrar yaşamak için birdaha birdaha birdaha içtim derken pençelerini sapladı bana. Mesela arkadaşım var Yusuf diye, kız meselesini dert edip sigara içiyor ''Aga derdim var, aga derdim var'' halbu ki içmek istiyor ama bahanesi derdim var işte. Bu yaşlarda böyle yapacak pek bir şey yok. İstediğin kadar anlatsanda anlamamakta ısrar ederler. Olgunlukla alakalı biraz, yaş 16 ama kafa 10 çalışıyor bazılarında.

Ailesi ona yardım etmek istediği halde elinin tersiyle ''Ben dertliyim anlamıyor musunuz'' diye asileşip anaya babaya karşı gelirse sabır sabır bir yere kadar artık. ''Amaaan ne halin varsa gör laftan anlamıyorsun'' diye salarlar çocuğu öyle.

Evet aile içi ilgisizlik veya yaşanan olaylarda sigaraya itiyor insanları özellikle bu yaşlarda. Ama halbu ki bir yerden sonra diyorsunuz ki ''Ulan yaşadığım her şey geçti, yaşadığım tüm sorunlar geçti ama hala sigara içiyorum. Meğerse dert dediğim şeyler çok normal şeylermiş'' diyip bir pişman oluyorsunuz.

18 yaşın altına satılması ''Sözde'' yasak :) Eğer sıkı bir denetim olsa, bütün sigara satan yerler çok iyi denetlense sıkıntı olmayacak zaten. Daha bugün gördüm 6-7 yaşında el kadar çocuk sigarayla çıktı marketten. Büyük ihtimalle annesine babasına almıştır ama satıyorlar. Yaşım 16 ama A101 veya başka sigara satan bir marketten sigara istediğimde direk çıkartıp veriyorlar. Heryerde 10'larca kamera var, denetimi olsa bu işin keşke. Bizim burda bir tekel bayii var, adamlar tekel bayii'nin arkasına bir oda yapmışlar meyhane gibi, ayyaşlar geliyor orada sızana kadar içiyorlar. Polis geliyor denetlemeye ama tekel bayiinin bana dediğine göre 2 tost yiyip ''Biz görmedik'' diyerek gidiyorlarmış ordan yani rüşvet alıyorlarmış. Yani isterse 40 yaş sınırı getirilsin denetlemeler adam akıllı yapılmadığı sürece bu düzen böyle gidecek. Ben yaşım küçükkende, şimdide 100'lerce paket sigara almışımdır emin olun. Ben içmediğim için sürekli anneme babama teyzeme felan alıyordum ama veriyorlardı bana. E tabii aramızda bir güven oluşmuş aldığım yer ile, biliyor benim bu sigarayı kendime almadığımı ama genede satmaması gerek değil mi? Satıyor ama :D

Okuldan kaçtığını anlamazlarsa bir ceza almazsın ama ? :D Bizim sınıfta ki bir arkadaş dersler boş olduğunda kaçıyordu okuldan ve bir kere bile yakalanmadı. Ama yakalansaydı canını okurlardı orası ayrı :d

Gençken kan deli akıyor, insan sürekli bir şeylere özeniyor. Instagram kullanırken görüyorum herkes deli gibi rakı ve sigaralı fotoğraflarını paylaşıyor hikayelerinde. Arkada bir türkü kamerayı içkinin dibine sokmuşlar böyle marka gözüksün diye. Şimdi yedikleri haltların zararını ileride görecekler ama şimdi içiyoruz bir şey olmuyor kafasında oldukları için devam ediyorlar içmeye. Kişi anlasa bile içmek istiyor çünkü sigaranın dertlerini geçirdiğini, kendisini rahatlattığına inanıyor. Sigarayı ilk içtiğiniz zaman çok feci baş dönmeleri ve mutluluk hissi yaşıyorsunuz. İlk içtiğim zamanlar deliler gibi gülüyordum, yani durduk yere hiçbir şey olmadığı halde gülüyordum çünkü sigara nasıl bir etki yaratıyorsa vücudumda aşırı zevk veriyordu bana. O hissi tekrar yaşamak için bir daha bir daha bir daha içtim derken pençelerini sapladı bana. Mesela arkadaşım var Yusuf diye, kız meselesini dert edip sigara içiyor ''Aga derdim var, aga derdim var'' halbuki içmek istiyor ama bahanesi derdim var işte. Bu yaşlarda böyle yapacak pek bir şey yok. İstediğin kadar anlatsan da anlamamakta ısrar ederler. Olgunlukla alakalı biraz, yaş 16 ama kafa 10 çalışıyor bazılarında.

Ailesi ona yardım etmek istediği halde elinin tersiyle ''Ben dertliyim anlamıyor musunuz'' diye asileşip anaya babaya karşı gelirse sabır sabır bir yere kadar artık. ''Amaaan ne halin varsa gör laftan anlamıyorsun'' diye salarlar çocuğu öyle.

Evet aile içi ilgisizlik veya yaşanan olaylarda sigaraya itiyor insanları özellikle bu yaşlarda. Ama halbuki bir yerden sonra diyorsunuz ki ''Ulan yaşadığım her şey geçti, yaşadığım tüm sorunlar geçti ama hala sigara içiyorum. Meğerse dert dediğim şeyler çok normal şeylermiş'' deyip bir pişman oluyorsunuz.

18 yaşın altına satılması ''Sözde'' yasak :) Eğer sıkı bir denetim olsa, bütün sigara satan yerler çok iyi denetlense sıkıntı olmayacak zaten. Daha bugün gördüm 6-7 yaşında el kadar çocuk sigarayla çıktı marketten. Büyük ihtimalle annesine babasına almıştır ama satıyorlar. Yaşım 16 ama A101 veya başka sigara satan bir marketten sigara istediğimde direk çıkartıp veriyorlar. Her yerde 10'larca kamera var, denetimi olsa bu işin keşke. Bizim burada bir tekel bayii var, adamlar tekel bayii'nin arkasına bir oda yapmışlar meyhane gibi, ayyaşlar geliyor orada sızana kadar içiyorlar. Polis geliyor denetlemeye ama tekel bayiinin bana dediğine göre 2 tost yiyip ''Biz görmedik'' diyerek gidiyorlarmış oradan yani rüşvet alıyorlarmış. Yani isterse 40 yaş sınırı getirilsin denetlemeler adam akıllı yapılmadığı sürece bu düzen böyle gidecek. Ben yaşım küçükken de, şimdi de 100'lerce paket sigara almışımdır emin olun. Ben içmediğim için sürekli anneme babama teyzeme falan alıyordum ama veriyorlardı bana. E tabii aramızda bir güven oluşmuş aldığım yer ile, biliyor benim bu sigarayı kendime almadığımı ama genede satmaması gerek değil mi? Satıyor ama :D

Okuldan kaçtığını anlamazlarsa bir ceza almazsın ama ? :D Bizim sınıfta ki bir arkadaş dersler boş olduğunda kaçıyordu okuldan ve bir kere bile yakalanmadı. Ama yakalansaydı canını okurlardı orası ayrı :d

Kesinlikle haklısın diyorum ve umarım bu yasaklar daha iyi uygulanır ve aileler daha bilinçli olurlar. Tabi ki bunlar hepimizin az çok bildiği şeyler. Ancak üstünden yıllar geçmiş halen doğru uygulanmıyorsa ne diyeyim yazıklar olsun.

Şu an ki okul sistemini bilmiyorum ama genel olarak örnek verdim. Tabi ki kaçanların denetimi düzgün yapılmazsa her şey mümkün.

Sosyal medyanın bu konuda çok büyük eksiklikleri var. Herkesin kolayca ulaşabildiği mecralarda +18 içeriklerin ve ürünlerin olması zaten yasaklanmalı. Bu yerleri oluşturanların muhtemelen başka niyet ve amaçlarla bu derece serbest bırakıldığını düşünüyorum. Fazla komplo üretmeye gerek yok zaten herşey çok açıkça ortada.

İnternet artık televizyondan daha fazla kullanılan bir mecra olmuştur ve nasıl ki TV'lerdeki bazı şeyler yasak ise orada da yasak olmalıdır. Dibine kadar sansürden bahsetmiyorum. En azından sosyal medya ortamları daha iyi düzenlenmeli kanısındayım.

Twitch gibi bir platformda yayın yapan birisinin elinde sigara görünce sinirim tepeme çıkıyor. Çünkü oraya her yaştaki çocuğun ulaşması mümkün değil mi? Üstelik çocuklar takip ettikleri kişileri örnek alabilirler. Çünkü onları farklı bir noktaya koyuyorlar.

Kendi başına farkındalık kazanmak nasıl olacak? O yaşlarda kandırılmak kötü yola düşmek gibi şeyler yok mu? Bazı yolların dönüşü hiç kolay olmuyor. Dur her şeyi deneyeyim, tecrübe edeyim ondan sonra ister yaparım ister yapmam gibi bir durum her konu için geçerli değil maalesef.

Zaten her şey dışarıdan müdahale ile oluyor. Sigara içmeyi insan hiçbir yerde görmediğinde dur şunu içeyim diye düşünmez.

Ülkede reşit olma yaşı 18'dir. Ancak aslında sayı ile olgunluk farkındalık aynı seviyede olmuyor. 15 yaşındaki birisinin sorumluluğu ailesindedir. Tabi ki baskıyla yanlış şekilde engellemeye çalışmak soruna çözüm yerine daha kötü sonuçlar doğurabilir. Gerekirse psikolojik yardım alarak yapılması gerekiyor.

Ancak korkular endişeler ve tecrübelerin aktarılması da önemli. Bunu yapmak insanı illa ki baskıcı ve kısıtlayıcı ebeveyn yapmıyor.

Çocuk yaştaki kardeşlerimize hayatın bütün gerçeklerini tamamen onların özgürce fark edebileceği şekilde her zaman aktarmak mümkün olmayabiliyor. Bir yere kadar o kısıtlama koyulmazsa iş çığırından çıkar.

Misal çocuk PC veya konsol başında saatlerce oyun oynamak isteyebilir, çocuk uyku zamanı uyumak istemeyebilir, çocuk okula gitmek istemeyebilir, çocuk sürekli abur cubur yemek isteyebilir vs vs..

Bunların hepsini çocuğun farkına vararak anlatmak mümkün olmayabilir. Bu durumda bir miktar baskının faydası olacaktır. Tabi bunun dozunu iyi ayarlamak lazım. Tatlı sert :)
Evet korku ve endişelerin aktarılması baskıcı bir ebeveyn yapar sizi bu sadece normallestiriliyor anne babanın içi rahat olsun diye kendilerine de aktarılmış çünkü korkutulmuşlar :) Yada o korkuları endişeleri aşamamışlar dışarıda bazı nedenlerden.Ha siz diyorsunuz ki ben korkularımın ve endişelerimin bunlara neden olan aileden gelen travmalarımı çözdüm neden olduğunu anladım bir mantığa oturttum o zaman ancak o mantık ve düşünce aktarılabilir işte.Bana göre çünkü bende dahil olmak üzere tabi çoğu insanın genlerinin ve travmalarının aktarılmaması gerekiyor başka bir nesle :) Yani bu kadar üreyecek ne vardı mesela ? Sadece içgüdüsel olarak yapılan saçma saçma çocuklar etrafta anlamsız anlamsız :( Bu konu için söylemiyorum tabi ve kesinlikle bu konuda hiçbir kişi inanmak istediğine inanıp ta kendine yalan söylememeli bence.Çünkü çoğu insan çocuk yapınca aslında annesi ve babasını tanımaya başlıyor.Bir nevi kendine yapılan şeyi başka bir nesle yapınca.

Adam gibi karşına al kardeşini. Önce bir tokat at sonra deki...
"Bir daha sigara içtiğini görürsem güzel bir yerinde söndürürüm sigarayı" de. Sonra gel teşekkür et bana. Ona rağmen hala içerse git kendini camdan at...
OK
Ondan sonra ailevi sıkıntılarım var, abimden dayak yiyorum cart curt diye kendine daha fazla bahane edinsin ve bu sefer daha fazla sigara içmeye başlasın.

Bak o da güzel bir düşünceymiş...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı