Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim

ASSASSIN0147

Kilopat
Makaleler
1
Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim. 15 yaşında özel okulda okuyor, lise 2. sınıf. Ne yapacağım bilmiyorum, abim ablam yok, daha önce demişti ki benim herhangi bir sırrımı söylersen kötü olur dedi. Dolaylı yoldan benimde sırlarımı herkese yayabilir, daha kötü şeyler olabilir. Annemiz ve babamız yıllar önce boşandı, annem arada içiyordu, nasıl öğrendim derseniz odasında gördüm, bazen kokular geliyordu, anlayamıyordum. Şimdi ne yapmalıyım? Babama söylemeli miyim? Kendi aramızda mı halledelim? Şok oldum resmen hala şoku atlatamadım. Önerileriniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bakıyorum da yorumlara herkes kendi korkularından endişelerinden yada kendi tecrübelerinden bunu kullanarak birinin kendi başına farkındalık kazanarak aşması gereken şeylere dışarıdan müdahale ediyor? Bu zaten baskıcı ve kısıtlayıcı ebeveynlerin yaptığı şey değil midir? Kendi algıları ile özgürce fark etmesi gerekiyor bir insanın yada ona engelleyici şekilde bir şeyi anlatamazsın çünkü insanın gelişimine aykırıdır bu bu kadar yani.

Kendi başına farkındalık kazanmak nasıl olacak? O yaşlarda kandırılmak kötü yola düşmek gibi şeyler yok mu? Bazı yolların dönüşü hiç kolay olmuyor. Dur her şeyi deneyeyim, tecrübe edeyim ondan sonra ister yaparım ister yapmam gibi bir durum her konu için geçerli değil maalesef.

Zaten her şey dışarıdan müdahale ile oluyor. Sigara içmeyi insan hiçbir yerde görmediğinde dur şunu içeyim diye düşünmez.

Ülkede reşit olma yaşı 18'dir. Ancak aslında sayı ile olgunluk farkındalık aynı seviyede olmuyor. 15 yaşındaki birisinin sorumluluğu ailesindedir. Tabi ki baskıyla yanlış şekilde engellemeye çalışmak soruna çözüm yerine daha kötü sonuçlar doğurabilir. Gerekirse psikolojik yardım alarak yapılması gerekiyor.

Ancak korkular endişeler ve tecrübelerin aktarılması da önemli. Bunu yapmak insanı illa ki baskıcı ve kısıtlayıcı ebeveyn yapmıyor.

Çocuk yaştaki kardeşlerimize hayatın bütün gerçeklerini tamamen onların özgürce fark edebileceği şekilde her zaman aktarmak mümkün olmayabiliyor. Bir yere kadar o kısıtlama koyulmazsa iş çığırından çıkar.

Misal çocuk PC veya konsol başında saatlerce oyun oynamak isteyebilir, çocuk uyku zamanı uyumak istemeyebilir, çocuk okula gitmek istemeyebilir, çocuk sürekli abur cubur yemek isteyebilir vs vs..

Bunların hepsini çocuğun farkına vararak anlatmak mümkün olmayabilir. Bu durumda bir miktar baskının faydası olacaktır. Tabi bunun dozunu iyi ayarlamak lazım. Tatlı sert :)

Keşke içmeseymiş ama bence sen karışma. Yani babana söyleyince sanki sigarayı mı bırakacaklar? Daha da aksine araları bozulup daha çok içerler. Bence kötü bir şey olduğunu biraz anlatmaya çalış ama onun dışında ispiyon veya şikayet gibi şeylerden kaçınmanı tavsiye ederim. Hem sana olan güvenleri de kırılır o zaman.

Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim. 15 yaşında özel okulda okuyor, lise 2. sınıf. Ne yapacağım bilmiyorum, abim ablam yok, daha önce demişti ki benim herhangi bir sırrımı söylersen kötü olur dedi. Dolaylı yoldan benimde sırlarımı herkese yayabilir, daha kötü şeyler olabilir. Annemiz ve babamız yıllar önce boşandı, annem arada içiyordu, nasıl öğrendim derseniz odasında gördüm, bazen kokular geliyordu, anlayamıyordum. Şimdi ne yapmalıyım? Babama söylemeli miyim? Kendi aramızda mı halledelim? Şok oldum resmen hala şoku atlatamadım. Önerileriniz nedir?
Sonucu ne olursa olsun sigara içmesine mani olacak ne varsa yap! Maalesef bu zıkkımı 15 senedir içiyorum. Keşke bir kamyon anne-baba-akraba dayağı yeseydim ama şu mereti içmeseydim.

Bence babana sosyal medya vb. yerlerden arkadaşıymış gibi yazmanız iyi olur. Mesela ben..... nın arkadaşıyım ve sigara içerken gördüm. Lütfen benim söylediğimi söylemeyin diyerek sanki arkadaşı yazmış gibi babanıza söyleyebilirsiniz

Bu hırçınlık ve asilikle bırakacağını pek sanmıyorum ben ya. Bence babana söyle ama baban gidip hemen ''Abin söyledi sigara içiyomuşun'' demesin kız kardeşine. Kız kardeşin içerken baban yakalasın bir senaryo kur yani. Sigaranın zararlarını anlatın, yıllardır içipte kahrolan insanları anlatın ve bırakmasını, içmemesini isteyin. Herşeye rağmen içicem diyorsa kendi bilir. Yaşı 30 olunca ''Keşke başlamasaydım'' diyecek olan siz değilsiniz o. Bu konuyu görünce bıraktım bende hatta. 2.5 yıldır içiyordum şimdi salı sabahından beri hiç içmiyorum. Umarım böyle de devam eder.

Bir kere o yaşta birisinin sigara alması yasak. Hatta 18 yaş altındaki birisine sigara ikram etmenin de yasak olduğu söyleniyor.

Eğer ebeveynlerde sıkıntı varsa içmeye devam etmesi de kötü, ailesinin öğrenmesi de kötü olacaktır ve bu durumda doğru şekilde bir çıkış yolunun çok zor olacağını gösteriyor.

Aile ne olursa olsun o yaştaki bir çocuğun içmesine izin veremez, vermemeli. Çocuk gizlice içer ayrı bir konu. Ancak olabildiğince anlatılmaya çalışılmalı, gerekirse destek alınmalı ama ne olursa olsun engellenmelidir. Çünkü dediğim gibi hem yasal değil hemde o çocuğun yaptıklarından ailesi de sorumlu, çocuktan da sorumlular.

Aslında 18 yaşın altındakilerin içmesinin de yasak olması gerekiyor. Bu konuda bir yasaklama var mı tam emin değilim. Sonuçta bir ürünün 18 yaşının altına satılması yasak ise o ürünün 18 yaşının altındakilerin kullanması da mantık olarak yasak olmalı. Ama öyle mi?

Bir kere o yaşta birisinin sigara alması yasak. Hatta 18 yaş altındaki birisine sigara ikram etmenin de yasak olduğu söyleniyor.

Eğer ebeveynlerde sıkıntı varsa içmeye devam etmesi de kötü, ailesinin öğrenmesi de kötü olacaktır ve bu durumda doğru şekilde bir çıkış yolunun çok zor olacağını gösteriyor.

Aile ne olursa olsun o yaştaki bir çocuğun içmesine izin veremez, vermemeli. Çocuk gizlice içer ayrı bir konu. Ancak olabildiğince anlatılmaya çalışılmalı, gerekirse destek alınmalı ama ne olursa olsun engellenmelidir. Çünkü dediğim gibi hem yasal değil hemde o çocuğun yaptıklarından ailesi de sorumlu, çocuktan da sorumlular.

Aslında 18 yaşın altındakilerin içmesinin de yasak olması gerekiyor. Bu konuda bir yasaklama var mı tam emin değilim. Sonuçta bir ürünün 18 yaşının altına satılması yasak ise o ürünün 18 yaşının altındakilerin kullanması da mantık olarak yasak olmalı. Ama öyle mi?
18 Yaşın altındakilere nasıl yasak olabilir ki? Polis okul çıkışlarını tutup sigara içen çocukları yakalayıp ''Hadi karakola hepinize 1000 TL ceza'' diyemez yani. Çoğu ülkede böyle ama almak yasak içmek yasak değil.

İstedikleri kadar anlatsınlar boş. O sigarayı içmeyi kendisi istiyor, bırakmayı istediği zamanlar geldiğinde anlayacak neyin ne olduğunu. Kendimden biliyorum çünkü :p

18 Yaşın altındakilere nasıl yasak olabilir ki? Polis okul çıkışlarını tutup sigara içen çocukları yakalayıp ''Hadi karakola hepinize 1000 TL ceza'' diyemez yani. Çoğu ülkede böyle ama almak yasak içmek yasak değil.

İstedikleri kadar anlatsınlar boş. O sigarayı içmeyi kendisi istiyor, bırakmayı istediği zamanlar geldiğinde anlayacak neyin ne olduğunu. Kendimden biliyorum çünkü :p

Nasıl boş yahu? Sana gereken her türlü destek alınarak anlatıldı mı? Halen anlamadıysan bu sefer olabildiğince içmen engellenmeli. Ha yine de içiyorsan 24 saat tabi ki başında durmaları mümkün değil. Ancak çocuk psikologu olur vs bir şekilde anlatılması mümkün olabilir.

Ama olmazsa da bırak ne hali varsa görsün hiçbir aile diyemez dememeli. Çünkü 15 yaşında yapılacak böyle bir hatanın pek affı yok. İş işten geçtiğinde ailesini fazlasıyla suçlayacaktır.

Konunun buraya gelmesindeki sebeplerden bazılarını aile de buluyorum. Muhtemelen başka şeyler var. Aile yeterince ilgilenmiyor olmalı.

Ayrıca ben olması gerekenden bahsettim. Sigaranın 18 yaşın altında satılması suç ise kullanılması neden serbest? Sonuçta çocuğun o sigaraya ulaşması mümkün değil. Yolda mı buldum diyecek :) İkram etmek bile suçmuş.

Evet polis görürse eğer gerekirse ailesine haber vermeli veya başka yaptırımları olmalı.

Okuldan kaçınca okul size bir ceza vermiyor mu? Sigara içmek çok basit bir şey mi ki hiçbir cezası olmasın?

Oh ne güzel nasıl olsa ailem görmüyor kimse bana karışamaz mantığı bana garip geliyor.

Bir cezasının olmaması çocuğun daha rahat içmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı