Koca Türkiye'den sadece "Zula" gibi bir oyun çıkmasının sebebi nedir?

Mobil sektörde oldukça iyi projeler var ancak PC/Konsol dünyasında diğer ülkeler alıp başını gitti ve bu işe milyonlarca para döküyorlar. E Indie yapımcıları ülkede desteklememe gibi bir durum varken kim neden kaliteli bir oyun yapsın? Ülkede neden kaliteli film çıkmıyorla aynı cevaba sahip kısaca.
 
Türk oyun geliştiricileri bilgisayar oyunlarınlarıyla pek ilgilenmiyor gibiler. Genelde çoğu Android için oyun programlama ile uğraşıyor. Bunun nedeni gelirin çok daha yüksek olması mı? Ne bileyim ben yazılımcı olsam sadece para için yapmayacağım tutkulu olduğum şeyler olur. Zula'nın yapım aşamalarını izlemiştim o zaman madbytegames diye geçiyordu. Her hafta developer loglar atıyorlardı video şeklinde. 5-6 kişi mi neydi çalışan işte 3D modellemeci, animasyoncu, map designer, UI designer, server kısmıyla ilgilenen back end. Kendim developer olmadığım için bilmiyorum tam olarak. Siz arkadaşlar sektörün içinde olarak daha iyi bilirsiniz. Türkler olarak sanırım tek başına çalışmayı daha çok seviyoruz, iş birliği yok pek. Bazen pişman oluyorum İngilizce öğretmenliği okuduğuma, matematik yoktu okuyamadık bilgisayar mühendisliği. Oradan 5-6 arkadaş kafalar bir şeylere girişirdik MMOFPS falan.

Zamanında "pusu" gibi oyunlar çıkararak çok ses getiren türklerin önünü Amerikan ambargosu tarzı şeyler bastırdı ve yabancılar sesimizi duyamadı. Bunun üzerine oyunları tutmayan çoğu Türk yapımcı iflas etmek zorunda kaldı. Bir de maalesef bizim Türk geleneği çakma oyun aldıkları için çoğu firma gelir elde edemedi ve iflas etti.
 
Şu an AAA oyun yapan firmaların çok eskiden kalma bilgi birikimleri var, Türkiye'de bu bilgi birikimi yok maalesef bu yüzden mobil tarafa yönelindi ve orada ciddi bir bilgi birikimi oluştu.

Olaya tutku inanç gibi faktörlerden sıyrılıp ticari bir biçimde bakmak gerekiyor, PC oyunu>mobil oyun gibi bir şey yok. İkisi farklı pazarlar ve gereklilikleri farklı.
Tekrar düşündüm de zaten yeterince türk yapımı pc oyunu var.

Potentia
Pawn of dead
Ronin two souls
Cats and the other lives
Monochroma
Exomecha
 
Son düzenleme:
Büyük çaplı bir oyun yapmak başlı başına bir risk. GTA Mafia tarzı bir oyun arıyorsan bu zor çünkü maliyet çok yüksek. Hadi parası olan yapsın desek o da yapmak istemez üşenir. Story oyunları çok maliyetli. Hadi oyunu yaptın bir dağıtımcı ile anlaştın ama oyun tutmazsa parayı çöpe at daha iyi. Bizim buralardan en fazla MMOFPS MMORPG tarzı oyunlar çıkar.
 
Türk oyun geliştiricileri bilgisayar oyunlarınlarıyla pek ilgilenmiyor gibiler. Genelde çoğu Android için oyun programlama ile uğraşıyor. Bunun nedeni gelirin çok daha yüksek olması mı? Ne bileyim ben yazılımcı olsam sadece para için yapmayacağım tutkulu olduğum şeyler olur. Zula'nın yapım aşamalarını izlemiştim o zaman MadByteGames diye geçiyordu. Her hafta developer loglar atıyorlardı video şeklinde. 5-6 kişi mi neydi çalışan işte 3D modellemeci, animasyoncu, map designer, UI designer, server kısmıyla ilgilenen back end. Kendim developer olmadığım için bilmiyorum tam olarak. Siz arkadaşlar sektörün içinde olarak daha iyi bilirsiniz. Türkler olarak sanırım tek başına çalışmayı daha çok seviyoruz, iş birliği yok pek. Bazen pişman oluyorum İngilizce Öğretmenliği okuduğuma, matematik yoktu okuyamadık bilgisayar mühendisliği. Oradan 5-6 arkadaş kafalar bir şeylere girişirdik MMOFPS falan.

Destekleme konusunda eksiğimiz çok fazla var. Yapılan projeleri destekler nitelikte davranışta bulunsaydık yabancı ülkede bulunan mühendislerimiz ve tasarımcılarımızı kendi projemiz için ülkemize transfer edebilirdik. Bugün bütün oyunların ve projelerin arka planında muhakkak Türk ekipler oluyor.
En basit örnek 2 ay önce kuzenim Polonya'ya oyun tasarım firmasında görev almak için göç etti. Artık Türkiye'ye gelmeyecek.
 

Geri
Yukarı