Koca Türkiye'den sadece "Zula" gibi bir oyun çıkmasının sebebi nedir?

Tabiki para için. Sırf zevk için yapan bir firma yok olmamalıda.
Mobil sektörde dünyada sayılı bir yerimiz var. Bir çok oyun firması devasa bir fiyatla yabancı firmalara satıldı. Araştırırsanız görürsünüz.

Mobil tarafta Hypercasual tür oyunlar acayip tutuluyor ve oyunu yapmasının sadece fikir aşaması zor geri kalanlar basit. Bu sebeple çok iyi paralar dönüyor.

Adamların tek harcadığı para reklam vermek.
Staj yaptığım oyun firmasında mesela 3 ekip bir hafta da oyun çıkarıyor. Yani 1 hafta da 3 oyun çıkıyor ve 3 oyun aynı anda reklamlarla destekleniyor. Tutulan oyun varsa diğer tutulmayan oyunlar siliniyor ve tüm reklam bütçesi tutulan oyuna aktarılıyor. Bu süreç sürekli devam ediyor. 3 üde tutulmazsa siliniyor evet. Bu işler böyle tutulmayacak oyunu zaten belli bir reklamdan sonra anlaşılıyor. Belli değerler vardı unuttum orasını. Oraya bakıp tutulup para kazandıracak oyunu anlıyorlar.


Kimse yıllarca sürecek olan bir oyun yapımına milyonlar harcayacağına bu tip basit işlere girer daha iyi.
Girenler elbette var. Adamların hırsı vs çok iyi.

Bilgi birikimi yok diyenleri dinlemeyin. Neye dayanarak diyor acaba? Yoksa ben Linkedin den gördüğüm o kadar 3d modeller, müthiş mekanikler yalan mıydı? Değil. İnsanların bilgisi ve ilgisi var. Ama maddiyat yüzünden bu işlere girişmek istenmiyor. Çünkü gerçekten riskli.
Bu işlere girenler genelde indie geliştiriciler oluyor. Onların da bazıları gün yüzüne çıkıyor.
Vertigo Games'ın geliştirdiği ve gerçekten beğendiğim bir fps oyun yapımı mevcuttu. Ne oldu acaba?
 
Türk oyun geliştiricileri bilgisayar oyunlarınlarıyla pek ilgilenmiyor gibiler. Genelde çoğu Android için oyun programlama ile uğraşıyor. Bunun nedeni gelirin çok daha yüksek olması mı? Ne bileyim ben yazılımcı olsam sadece para için yapmayacağım tutkulu olduğum şeyler olur. Zula'nın yapım aşamalarını izlemiştim o zaman MadByteGames diye geçiyordu. Her hafta developer loglar atıyorlardı video şeklinde. 5-6 kişi mi neydi çalışan işte 3D modellemeci, animasyoncu, map designer, UI designer, server kısmıyla ilgilenen back end. Kendim developer olmadığım için bilmiyorum tam olarak. Siz arkadaşlar sektörün içinde olarak daha iyi bilirsiniz. Türkler olarak sanırım tek başına çalışmayı daha çok seviyoruz, iş birliği yok pek. Bazen pişman oluyorum İngilizce Öğretmenliği okuduğuma, matematik yoktu okuyamadık bilgisayar mühendisliği. Oradan 5-6 arkadaş kafalar bir şeylere girişirdik MMOFPS falan.
Zula Türkiyeden çıktı diyorsan tekrar araştır bence
 

Yeni konular

Geri
Yukarı