Koca Türkiye'den sadece "Zula" gibi bir oyun çıkmasının sebebi nedir?

Arz talep.

Türk kitlenin oynadığı oyunları kalitesi ne ki yapılanları iyi olsun.

Yani ya CS çakması oyun yaparlar ya da özgünlükten çok uzak saçma korku oyunları. Oyun yapıyorum diye gezinenlerin çoğu da 2-3 mekaniğe sahip "hyper-casual" oyunlar yapıp reklamlardan parayı kırma derdinde. Hyper casual kafadaki adama milyon dolar imkan da verseniz 3A oyun çıkaramaz.
 
Bizim hayatımız ev al, araba al, bir ev daha al kiraya ver, bir ev daha al kiraya ver. Ömrünün sonuna kadar yetecek aylık gelire ulaştın mı? Tamam işi gücü bırak, rahatına bak prensibine dayalı olduğu için geliştiriciler uzun ömürlü projelere girmiyordur.
 
Kendi sirketini kurmadiysa game developer hangi projede calisacagina kendisi karar vermiyor.
Firma ne derse onu yaziyor. Kendim o sektorde olmasam da var arkadaslarim sacma sapan bebe oyunlari yaziyorlar. Cunku mobil piyasa hem daha cok kazandiriyor hem de oyuncu kitlesi daha genis. Bu durum Turkiye'den neden cikmadigini aciklayamasa da neden yetkin bir oyun gelistiricinin sacma sapan balon patlatmali oyunlarla zaman harcadigini acikliyor.

Yazilim sektorunde kendini gelistirmis bir Turk, cok yuksek ihtimalle Turkiye sinirlari icerisinde yasamiyordur. O yuzden Turkiye sinirlari icinden pek bir sey beklemeyin. Disaridaki ekiplere dahil olurlar. Turkiye sinirlari icindeki sektorde kalanlar konfor alanindan cikamayan kitle, isteyip de gidemeyen cer-cop ya da yurt disindaki basarili bir projeyi buraya uyarlamaya calisan entrepreneur'den ibaret.
 
Bende oyun geliştiriyorum ama destek çıkan kimse olmadığı için kimse pek bilmiyor. Mokoko X diye bir oyun çıktı geçtiğimiz sene ve Türk yapımıdır.
 
Türk oyun geliştiricileri bilgisayar oyunlarınlarıyla pek ilgilenmiyor gibiler. Genelde çoğu Android için oyun programlama ile uğraşıyor. Bunun nedeni gelirin çok daha yüksek olması mı? Ne bileyim ben yazılımcı olsam sadece para için yapmayacağım tutkulu olduğum şeyler olur. Zula'nın yapım aşamalarını izlemiştim o zaman madbytegames diye geçiyordu. Her hafta developer loglar atıyorlardı video şeklinde. 5-6 kişi mi neydi çalışan işte 3D modellemeci, animasyoncu, map designer, UI designer, server kısmıyla ilgilenen back end. Kendim developer olmadığım için bilmiyorum tam olarak. Siz arkadaşlar sektörün içinde olarak daha iyi bilirsiniz. Türkler olarak sanırım tek başına çalışmayı daha çok seviyoruz, iş birliği yok pek. Bazen pişman oluyorum İngilizce öğretmenliği okuduğuma, matematik yoktu okuyamadık bilgisayar mühendisliği. Oradan 5-6 arkadaş kafalar bir şeylere girişirdik MMOFPS falan.

Mobil oyunların öne çikma sebebi bağımsız geliştiricilerin veya küçük çaplı şirketlerin PC'ye yönelmek istememesi. Çünkü PC platformunda birbirine alternatif, çok sayıda devasa çaplı oyun var. Bundan dolayı geliştiriciler mobil platforma yöneliyorlar. Mobilde ilgi çekici bir reklamla çok küçük boyutlu oyunlar 50 milyon indirmelere ulaşabiliyor. Tabii bu haklı olduklarını göstermez en azından bu işler için daha fazla girişim yapmaları gerekiyor. Bizim geliştiricilerimizin çoğu ya oyunu P2W yapıyor ya da bitirmeden yarım yamalak piyasaya sürüyor.
 

Geri
Yukarı