Köleler ve efendiler

coreter

Picopat
Katılım
30 Kasım 2020
Mesajlar
305
Makaleler
2
Bilgisayarın evrimi:

Milattan önce 4000 - 1200 Sümer kil tabletler.
Milattan önce 3000 Babil abaküsü.
1800 Charles Bobbage fark motorunu icat etti.
1889 Herman Holerith Electric Tabulating System cihazını icad etti.
1950 International Business Machines ( IBM ) çift dil programlı IBM 1401 bilgisayarını geliştirdi.
2015 Çin, dünyanın en gelişmiş süper bilgisayarı Titan'ı geliştirdiğini duyurdu.
2017 IBM, Google Bristlecone, Microsoft, MIT, Yale, Oxford, Startup Rigetti ve d-wave 50 Kubitten ilerleyip 2000 Kubit'e kadar ulaşan kuantum sistemleri oluşturdu.
2020 Amerikan Tufts üniversitesi, Afrika pençeli kurbağasından alınan kök hücreler ile Dünya'nın ilk canlı makinesini geliştirdi "Xenobot"

Geçmişte bütün kölelik sistemleri, güç ve otorite üzerinden tahakküm kurmak suretiyle oluşturulmuş ve efendileri tarafından insanların düşünme, algılama ve sorgulama yetileri engellenmiş, hayatlarının her alanı efendinin inisiyatifine bırakıldı. Dijital teknolojiler ile küreselleşen günümüz dünyasında; geçmişteki feodal kölelikten sıyrılarak modern köleliğe evrilen köleliğin bugün yeni bir tanımlamayla karşı karşıya kaldığını görüyoruz.

O da kitlelerin üzerinde oluşturduğu güçlü bağımlılıklardan dolayı bugün adına “dijital kölelik” de denilebilecek yeni bir kölelik oluşturuldu.
Bu yeni köleliğin öncekilerden farkı gerçek zaman ve mekan dışında gerçekleşmesi. Kişileri, bağlı oldukları coğrafyalardan kopararak küresel dijital bir alana ve zamana çekip istenilen algıları oluşturmakta ve insanları siyasi veya ekonomik ajanlar olarak kullanıp tahakküm sağlanmasıdır.

Bugün söz konusu bu Egemenlik alanlarını, teknoloji üzerinden hakimiyet kurmuş “dijital efendiler” üstlendiler.
Bu efendiler, hakimiyet alanlarını teknolojinin sunduğu imkanları da kullanarak zaman ve mekanla sınırlandırılamayacak bir esnekliğe kavuştular.
Her coğrafyaya, her şehre, kasabaya ve hatta herkesin bizatihi özel alanlarına kadar, vakitli vakitsiz ulaşarak büyük bir etkinlik kazandılar.
Artık bu Egemenlerin hedefledikleri amaçları coğrafi kısıtlılığın, teknoloji sayesinde aşılması ile her coğrafyadan insan, bu Egemenlerin sömürü menziline girmiş ve bu kölelik bütün coğrafyalara taşınarak yaygınlaştı.

Teknolojiyi tüketerek köle olmak mı? Üreterek efendi olmak mı? Seçim sizlerin.
 

Geri
Yukarı