Komünizm iyi bir şey mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Aynı fikirdeyiz. Bu sebeple gelişen toplumlarda çökmüştür dedim. Geleceği düşünen bir yönetim biçimi değil bana kalırsa. Günü kurtaralım ve gün sonunda herkes mutlu dağılsın biçimindedir. Tunceli'de de güzel işlediğine göre yüksek oranla seçilmiş.
Çok günü kurtaralım değil de sanki aza kanaat etmek mantığı gibi:) Ovacık'ta baya başarılı oldu. Umarım Tunceli'de de başarılı olur Maçoğlu:) Bu arada yeri gelmişken başarılı olan TKP değildi, Maçoğlu'ydu. Adamın hakkını vermemiz lazım:)

Bu soruyu mahalle ağzıyla, kahvahane ağzıyla yanıtmak imkansız. Eğer ideolojiler ile gerçekten de ilgiliyseniz bu ideolojilerin fikir babalarını okumaya başlamanız ve ardından da tarihsel gelişim içerisindeki etkilerini görmeniz gerekiyor. Adam Smith ile nasıl "kapitalizm ahlakını" öğrenebilecekseniz Karl Marx ile Lenin ile Stalin ile "komünizm ideolojisini" öğrenebilirsiniz.

Tunceli ülkedeki en iyi yönetilen şehirdir. Aslında Tunceli'ye yenilikler yavaş yavaş geliyor ama tam olarak Ovacık'ta mevcut bu yenilikler. Belediye taşıtları bedava, su çok ucuz vb. Ben de Elazığ'da oturuyorum biraz da yaşım ilerleyince Tunceli'ye geçeceğim. Daha fazla bilgi için
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bu videoyu izle.

Gelişen toplumlarda çökmüş yapıdır.
Böyle bir tanım yok. :) İnsanları yanlış yönlendirmeyelim. Toplumların gelişmesi ile ilgilli değil o dediğin. Kapitalizmin ileri boyutlara varmasından kaynaklanan ve kapitalistlerin devletleri polis/devlet geriliğine büründürmesinin etkisidir. Komünizm çökmez zira bu bi işletim sistemi değildir. Ayrıca kapitalizmin bu derece barbarca ilerlemesi bir gelişme değil tam tersine insanlık adına bir gerilemedir. Komünizm bir araçtır bir yöntemdir. Kapitalist sisteme nazaran daha insanidir. Ha bir de şu var Gelişen toplumlar dediğin tam olarak nedir onu da pek anlamadım? İsrail mi mesela? Ya da ABD mi? Eğer komünizmi gelişmeye orantılayarak açıklarsak; SSCB nasıl oldu da uzaya gidebildi?

Komünizm, TÜRK dünyası için siyasal islam kadar kötü bir şeydir. Oradan yetişen toplumdan hiçbir hayır gelmez.

Komünizm (Latince kökenli communis - ortak, evrensel); üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir.
Komünizm - Vikipedi

Merhaba. Komünizm iyi mi? Yoksa kötü bir şey midir? Dünya'da çok az sayıda Komünizm ile yönetilen birkaç ülke var. Bizim Türkiye'nin "Tunceli" ili komünizm ile yönetiliyor. Ancak, ailemin görüşüne göre orayı yönetenlerin aslında komünizm hakkında hiçbir şey bilmediklerini, kendilerini gerçek komünist zanneden insanlar tarafından yönetildiğini söylüyorlar. Ne kadar doğrudur bilemem. Komünist bir ülkede veya bir ilde yaşamak ne kadar doğru olur? Orada devlet otobüslerinin ücretsiz olması gibi iyi şeyler var ama kötü yanları da var mıdır komünizmin?

Ayrıca, sizlere komünizm hakkında birkaç sorum daha var;

1. Komünizm ile yönetilen bir ülke veya bir yerde meslek edinmek kolay mıdır?
  2. Komünizm paraya karşı olup, her şeyin ücretsiz olmasını savunan bir yönetim biçimi midir?
  3. Komünizm ile yönetilen yerlerde, her şey ücretsiz midir?
  4. Komünizm ile yönetilen yerlerde, işlenen suç oranı daha mı azdır?
  5. Komünizm ile yönetilen yerlerde, polis, ambulans ve türevi çalışanlar yok mu? Herkes özgürce istediğini yapabiliyor mu? Yani isteyen ambülans aracını sürebiliyor mu? Her isteyen kişiye, istediği işi yapabilmelerine imkan sağlanıyor mu?
Hocam sen de ne seviyormuşsun arayı. :) Tunceli meselesi biraz karışık evet. Zira ülkede komünizm bilinmeden nefret edilen kavramlardan biri. Çok kısaca şunu söylemek yeterli olabilir. Komünizm bir üretim biçimidir, kapitalist üretimin kokuşmuş yapısına karşı bir tarzı vardır, yerel üretimi destekler ve bağımsızlığı ön planda tutar. Her ulusun ve toplumun kendi kendini yönetme hakkı olduğunu savunur. Tunceli bunun sadece ufak bir maketi olabilir durumda ama orada yaşananlar Türkiye için önemli bir gelime sayılabilir. Otobüslerin ücretsiz olması komünizmi açıklamaz. :) Otobüse benzin alamazsan ve diğer iller sana ambargo koyarsa ne yapacaksın? Zira Küba'ya bu yıllarca uygulandı. Eğitim meselesi de böyle. Devlet eğitimi ücretsiz ya da cüzzi bir miktarla yapar ama sonunda insanların iş bulmasına kadar o vatandaşını korur kollar. Türkiye'de olduğu gibi ''her koyun kendi bacağından asılır'' mantığı yoktur. Gelecek kaygınız işsiz kalma korkunuz yoktur. Geceleri sokaklara çıktığınızda hırsızlık olmaz; çünkü kimsenin buna ihtiyacı yoktur. Kimse yalan söyleyip çıkar elde etmez. Kimse devletin hazinesinden kendine saraylar gemicikler alamaz. Konmizm bunlara engel olur. Komünizm insanlar içindir; kapitalizm ise egolaına yenik düşen feodal zihinli kompradorların ahlakını yansıtır. Komünizmde polis de olabilir asker de. Ama bunlar iktidarı değil halkı korur...
Kısaca bu bir teoridir ama gerçekleşmesini istemeyenler olduğu için sürekli suç unsuru olarak görünür. Yazık!

Son düzenleme:
Komunizm bir yonetim bicimi degil. Bir ideoloji, fikir akimi.

Ornegin mutlak monarsi bir yonetim bicimidir ve ozunde demokratik degildir. Ancak insanlar "bizim kralimiz sen ol Mahmut" derlerse ve kimse buna itiraz etmezse, demokratik bir sekilde mutlak monarsi ile yonetilebilirler. Ideoloji demokratik ancak yonetim bicimi monarsik olabilir.

Tunceli de Turkiye'nin diger her yeri gibi ayni yonetim bicimine bagli, ayni yasalar ayni duzen gecerli. Yalnizca yonetimi gecici olarak elinde bulunduran kesim komunist ideolojiyi benimsemis durumda. Bunda da korkulacak ya da sasirilacak bir sey yok.

Yonetim bicimleri ve ideolojiler tornavida gibidir. Her vidayi acmazlar. Halkin ve kulturel alt yapinin uygun olmasi gerekir. Zamanla degisir. Tutup da komunizm iyi ya da kotu diyemeyiz. Iyi taraflari vardir, kotu taraflari da vardir.

Turkiye'de kimse adaylarin ideolojisine ya da partilerin manifestosuna gore oy vermiyor, o yuzden cok da onemli oldugunu sanmiyorum ben. Zaten bana gore cogu kisi kendi ideolojisine gore bile oy vermiyor, stratejik oy kullaniyor. X e verirsem bir sey olmaz, en iyisi Y ye vereyim de en azindan Z gelmesin kafasinda cogu bilincli kisi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı