Konut Kredilerindeki %0,98 Faiz Oranı Yalan mı?

Makaleler
1
Daha fazla  
Soru açık ve net arkadaşlar. İnternette araştırdım ama açıklayan yok. Ben ufak bir kredi kesaplamasında, 10 yıllık, 120 ay, 100 Bin TL'lik kredinin faizi, %71,16 çıkıyyor. Yani 100 TL kredi kullanıyor, 171,16 olarak ödüyoruz 10 yıllık. Eeee bunu aylığa vursak da %71,16 faiz çıkıyor, zira 833,33 TL olan ana para taksiti, 1400 küsür oluyor. Bu ne yaman çelişki!
Hani %0,98 faiz oranı. Saatlik mi? Dakikalık mı bu faiz oranı?

Aylık %0,98 faiz.

Bileşik faiz denilen bir kavram var. İlk ay 100 TL ödüyorsanız, ikinci ay 100 TL'ye %0,98 eklenir. Üçüncü aya, 100 TL üzerinden değil de, ikinci ayda ödediğiniz miktara %0,98 faiz eklenir. Böyle böyle artarak gider. Bir hesap yapılır, her ay eşit taksit ödeme planı oluşturularak kredi verilir.

Günümüz şartlarında da %0,98 çok ama çok düşük bir faiz oranıdır. Resmen bankayı kazıklamış olursunuz. Ki zaten bu yüzden de bu krediyi çok az kişi alıyor çünkü bankalar zarar etmek istemiyor.

Enflasyonun olduğu bir dünyada faiz de olacak elbette.

Aylık %0,98 faiz.

Bileşik faiz denilen bir kavram var. İlk ay 100 TL ödüyorsanız, ikinci ay 100 TL'ye %0,98 eklenir. Üçüncü aya, 100 TL üzerinden değil de, ikinci ayda ödediğiniz miktara %0,98 faiz eklenir. Böyle böyle artarak gider. Bir hesap yapılır, her ay eşit taksit ödeme planı oluşturularak kredi verilir.

Günümüz şartlarında da %0,98 çok ama çok düşük bir faiz oranıdır. Resmen bankayı kazıklamış olursunuz. Ki zaten bu yüzden de bu krediyi çok az kişi alıyor çünkü bankalar zarar etmek istemiyor.

Enflasyonun olduğu bir dünyada faiz de olacak elbette.
Yeni bir şey öğrendim. İyiki açmışım konuyu, sağolun. Ben de ne bu faiz diyorum, %0,98 faiz mi olur la diyorum. Görünen %70-100 diyorum.

Bunun hesaplanmasının, sağlamasının bir formülü var mı? Yoksa çok karmaşık ve zor, matematik profosörü olmak gerekebilir, kandırılmaya açık bir konu. Nereden bileceğim, 0,98 uygulandığını? Benim aylık ana parama %70 küsür faiz biniyor ben bunu görüyorum, biliyorum. Bu çok uçuk bir rakam. Eğer bu düşük haliyse vah vah ki ne vah vah! Ev alanlar geleceğini iyi ipotek ediyor, iyi cesaret yani! Helal olsun.

Gerçi adamlar hayrına çalışmayacak elbette ama? 10 yıl vade yapıyorsun olacak o kadar. Ama yaşam şartları imkansız hakikaten. Neye dayanarak fakirler tavşan gibi üremeye davam eder bilemiyorum.

Edit: Exelde hesaplama yapmaya çalıştım. İnternette kredi hesaplayanlar az bile söylüyor demek ki. Zira 0,98'den hesaplama yapıldığında 198.000 ödenecek miktar çıkarken, deneme sonucunda, internette yazan miktarı buldum, 172.000 olan miktar, %0,84 oranına denk geliyor. Gerçekte böyle olur mu bilemiyorum.
%0,84'den hesaplandığında.

1528932546081.png

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı