Korsan oyun oynamak etik bir davranış mıdır?

Onlarca kez açıldı bu konu. Her telden görüş olduğu belli. O konuları kolayca bulabilirsiniz.

Senin görüşün ne derseniz açıkçası kırılan oyunlara baktığımda o firmaların benden kazacakları paraya ihtiyaçları olduğunu düşünmüyorum. Maddi durumu benden çok daha iyi kişiler zaten alıyorlar ve firmalar kâr bile yapıyor.

Indie yapımlara bakınca onların kırıldığı pek görülmez. Kırılanlar da yeteri kadar kâr bile yapmış oluyor.

Bu dediklerim her şeyi korsan oynayın demek değil. Mesela Witcher 3'ün indirimde kaç paraya düştüğü belli. Onu korsan oynayan adama söverim ben. O tip aldığı parayı son kuruşuna kadar hak eden ve fiyatı da bu yüzden ucuz olan çok yapım yok maalesef. Gönül ister ki olsun.
Hocam 20 Lira Witcher 3 ile 1400 liraya satılan Escape From Tarkow'un nasıl bir farkı olabilir ki. Herkesin bir ürünü var istediği etiketi koyar. Ben Nike ayakkabı alıp bunun ederi bu değil o yüzden çalabilirim deme hakkından ne farkı var ki ?

Üstte bir arkadaş da Cumhurbaşkanı 88.000 TL kazanıyor o yüzden etiktir yazmış. Süper bir mantık.
Benim yöneticim o paranın üç katını kazanıyor kalıbımı basarım cmhurbaşkanının yaptığı işin yarısını yapmıyor. O halde hepimizin birşeyleri çalması etik.
 
Oyun temel ihtiyaç olmadığına göre, oynamak zorunda da değiliz. Parayla satılan bir şeyi, ücretsiz elde etmek de etik değildir, emek hırsızlığıdır.

Eşya çalmaktan ayrı tutup, "ama bir şey eksilmiyor" diyenler olabiliyor. Sinemaya kaçak girdiğinizde de bir şey eksilmiyor ama bunun etik olmadığını siz de söyleyeceksiniz.

Bir şey çıkmaz bu konudan, kaç kere tartışıldı burada ama sonuç çıkan bir konu görmedim.
 
Son düzenleme:
Demo sisteminin kaldırılmasından sonra korsan oyunları "Acaba sistemim kaldırır mı?" Mantığı ile indirip denenmesi sonra da satın alınması bence sıkıntı değil. Korsanlar bile yükleme ekranında "Yapımcıları destekleyin, oyunu satın alın" gibisinden not ekliyorlar. Ben hala oyun satın almadan korsan versiyonlarını indirip bir yere kadar ilerleyip denedikten sonra satın alıyorum. Onun dışında tabi ki etik değil, emeğe saygısızlık. Çok basit şekilde kendinizi o firmanın yerine koyun ve sizin aylarca yıllarca çabaladığınız bir ürünü bedavaya kullandıklarını düşünün.
 
Ben Nike ayakkabı alıp bunun ederi bu değil o yüzden çalabilirim deme hakkından ne farkı var ki?
Açıkçası Nike ayakkabı ile Kinetix ayakkabı arasında bence çok da fark yok. Kaldı ki Nike ayakkabıyı kaç saat giyebiliyorum. İşe yarıyor. Oyun o kadar da işe yaramıyor. Bana verdiğine göre aldığı parayı hak etmiyor olması gayet muhtemel. Keza Nike ayakkabıyı para vermeden, herhangi bir yaptırım olmadan elde edebileceksem ayakkabı alma ihtiyacım olduğunda alırım ve vicdanım hiç sızlamaz. Ama cebimde ona verdiğimde neredeyse hiç umurumda olmayacaksa (yani o kadar parayı harcadığımda bana dokunmuyorsa) ve ürün gerçekten güzelse çıkarır veririm parasını.

Bu konuşmayı yapacağın belki de forumdaki son kişi benimdir. Sen muhtemelen daha orijinal oyun diye bir şey olduğunu bilmezken ben okul çıkışı D&R'a gidip o gün çıkacak oyunun rafa gelmesini bekliyordum.

Üstte bir arkadaş da Cumhurbaşkanı 88.000 TL kazanıyor o yüzden etiktir yazmış.
Birkaç yıl önce birinden "Devletin parası deniz, yemeyen keriz." lafını duydum. O günden beri her geçen gün daha mantıklı geliyor bu cümle.
 
Etik değil ama ekonominin halini düşünerek oynayanlara kesinlikle bir şey demem. Para verenlere enayi gözüyle bakmadıkları ya da kendilerini acındırmadıkları sürece sorun yok bence. Sonuç olarak korsan oynamaya kafayı koymuş birini kimse durduramaz.
 
Üstte bir arkadaş da cumhurbaşkanı 88.000 TL kazanıyor o yüzden etiktir yazmış. Süper bir mantık.
Benim yöneticim o paranın üç katını kazanıyor kalıbımı basarım cmhurbaşkanının yaptığı işin yarısını yapmıyor. O halde hepimizin birşeyleri çalması etik.

81.000₺ yanlış bilgilendirme çünkü 81 ilimiz var. Nike almak bir ihtiyaç değildir zevktir kendisi gidip pazardan 50₺'ye ayakkabı'da alabilirsin kinetixten 150₺'ye kaliteli olan uzun süre giyebileceğin bir ayakkabıda alabilirsin.

Arkadaşlar siz dijital birşeyi ihtiyaç ile ve gerçek hayat ile karşılaştırdığınız sürece bu tartışma bitmez bitemez. Kardeşim biri ihtiyaçtır diğeri ise zevk eğlence. Şimdi senin yemek yeme gibi bir ihtiyacın var ama oyun oynama gibi bir ihtiyacın yok. Korsan oynayıp oynamamak kişinin kendi kararıdır siz karışamazsınız. Ekonomi yüzünden korsan oynanabilir bende korsana başvuruyorum örneğin şu zamana kadar fiyat etiketinden dolayı Forza Horizon alamadım ancak önüme başka bir yol çıktı daha çok daha uyguna Forza dahil 3 4 tane oyun almış oldum Game Pass'de var (hesap kendisi tek ben kullanmıyorum). Adam giderek para veren enayidir derse sorun çıkar.
Doların direk çevrilmemiş hali ile fiyatı belirlenen oyunlar dahi artık bir lüks olmaya başladı. Oyun oynamak bir lüks artık. ( Yeni nesil konsol ve oyunlar)
 
Etiklik, kime göre neye göre? Zor bela bilgisayar almışsın, 200-300TL hatta bazen daha fazla oyunlara vericek durumun yok. Malum ülkemiz sağolsun. Benim fikrim AAA oyunlar yerine Indie yapımların korsan olarak oynanmaması yönünde. Zaten onlar 200-300TL olmuyor. Ve artık lütfen benzerleştirme yapmayı bırakın. Bu konular açıldığında hep yazıyorum, Korsan piyasanın
PAR-ÇA-SI-DIR. Adamlar bilerek, özellikle 2020 yılında oyunları daha erişebilir yaptı. O zaman suçu onlara atalım, malum onlar bizi teşvik etti.
 
Taktik bellidir hoşuna giderse ilk başta korsan oyna(tabii bu fiyatı yüksek oyunlar için) sonrasında indirim gördüğünde satın al o şekilde oynamaya devam et.
 

Geri
Yukarı