Korsana karşı mısınız?

Her anlamda soruyorum. Sinema, TV, oyun vb. şahsen ben içeriğe ve kişinin durumuna göre değişiyorum. Mesela parası olmayan içeriği korsan tüketebilir ama parası olunca orijinal olarak satın almalı. Mesela ben tüm GTA'ları küçükken korsan oynayıp büyüyünce satın aldım. Bence korsan tüketilmesi gereken içerikte var. Yine GTA üzerinden gidersek son çıkan Definitive Edition gibi. Peki sizce korsan tamamen mi karşı olunmalı yoksa duruma göre değişir mi?
Sonuna kadar karşıyım ve bu güne kadar param neye yettiyse onu aldım, paramın yetmediğini almadım. Ne olursa olsun hiçbir zaman korsan kullanmadım kimsenin hakkına girmek istemem. Adamların yıllarca uğraşıp yaptığı bir oyunu bedavaya oynayamam.
 
O değil de bakın bunu aşırı ciddiye almayın ama gittim orijinal oyun oynayayım deyip Gamepass aldım hayatımda aşırı fazla korsan oyun oynadım bu kadar sorun yaşamamıştım sildim ve hesabı arkadaşa verdim hediye olarak.
 
Korsanı engellemek bence kullanım alanını ve yaygınlaşmayı kısıtlayan bir durum. Örnek olarka Adobe, korsanı engelleyemez mi? Onun yerine korsan kullanımı daha da kolaylaştırıyorlar. Bu sayede kendi alanında en çok kullanıcıya ulaşan programların sahibi oluyorlar. Bu da onlara ana akım işlerde kendi programlarının popülerliği olarak geri dönüyor. Bunu pazarlıyorlar ve aylık lisanstan kazanacakları paranın çok daha fazlasını kazanıyorlar. Şimdi herhangi bir firmaya gitseniz mutlaka Adobe'nin bir veya daha fazla programının kullanıldığını görebilirsiniz.
 
Ne farkı var? Yine ortada bir emek söz konusu. Parasını ödemediğiniz bir hizmeti veya uygulamayı bedavaya kullanıyorsunuz.
Yapan adamın aç kalmadığını hatta benim için krallar gibi denebilecek bir refah seviyesinde yaşadığını biliyorum. Siz muhtemelen daha hayatınızda bilgisayar kullanmamışken gider kutulu orijinal oyun alıyordum ben. Şu an ise onu yapmak yerine evime 2 ekmek daha alırım, ekmek eksik değilse üzüm alır yerim, doğal gazı biraz daha açarım diyorum.
 
Hırsızsınız işte söyleyince neden zorunuza gidiyor :)

Ne farkı var? Yine ortada bir emek söz konusu. Parasını ödemediğiniz bir hizmeti veya uygulamayı bedavaya kullanıyorsunuz.

Kendinize yakıştırıyorsanız kullanın. Kimsenin elinden zorla tutup orijinal alacaksınız demiyoruz. Yüzsüz yüzsüz bahane bulmaya gerek yok. Emek hırsızlığı yapıyorsunuz ötesi mi var? Kalıbınızın adamı olun yaptığınızı kabul edin.

Kardeşim bunun crackini yapana adam da bir emek koyuyor ortaya. Onun hakkını nasıl ödeyeceksiniz? Mesela Torrent indirirken sitelerde AdBlock kullanmıyorum reklamımı izliyorum ki emek verenler para kazansın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı