Kripto madenciliği hakkında yanlış bilinenler ve 48 saatlik deneme sonuçları

Öncelikle herkese merhabalar. Forumu gezdiğimde çok fazla bilgi kirliliği gördüm ve bu yüzden sık sık da yabancı forumları araştırdım. Aynı zamanda burada beni bilgilendiren deneyimli arkadaşlarda vardı. Öncelikle size kripto para madenciliği konusunda yanlış bilinen bilgileri ve bunların doğrusunu aktaracağım. Sonrasında da 48 saat içerisinde kazanılan gelir hakkında bilgilendireceğim.

1 "Elektrik paranı bile karşılayamazsın. Karşılasan bile eline 5-10 TL gibi az miktar kalır."
2 "Kartını yakarsın, kartına çok zarar verirsin."
3 "Tek kart ile para kazanamazsın."

Şimdi sırayla soruları cevaplayacağım zira forumdaki bilgi kirliliği gerçekten insanları yanlış yönlendiriyor.

Elektrik paranı bile karşılayamazsın. Karşılasan bile eline 5-10 TL gibi az miktar kalır.
Öncelikle arkadaşlar böyle bir durum çok eski kartlar kullanmıyorsanız söz konusu bile değil. Evinizde araba şarj etmiyorsunuz. Kart bu ya ne demek kâr bile yapılamaz. Yapmanız gereken şey kartınızın yük halinde kaç watt çektiğini bilmek ve ufak bir matematik hesaplaması yapmak hepsi bu. Örnek vereceğim: Benim kartım RX 5700 XT. Normal kullanımda bu kart tam 190 watt çekiyor. Bu da ben bu kartı 24 saat, 30 gün boyunca çalıştırırsam faturama +97 TL olarak yansıyacaktır. Bu karta ben UV yaptım ve şu anda ise 140 watt çekiyor. Yani ayda sadece +80 TL faturama yansıyacak. Yapmanız gereken tek şey kaç watt çektiğini bilmek ve bunu kw'ye göre ölçmek. 1kWh Türkiye'de şu anda 79 kuruş. O'na göre hesabınızı yapabilirsiniz. Yani elektrik faturanı bile ödeyemezsin cümlesi saçmalıktan başka bir şey değil. (Eski verimsiz bir kart kullanmıyorsan, ki o kartlar da zaten mh/s konusunda verimli değil.)

Kartını yakarsın, kartına çok zarar verirsin.
Bir diğer konu ise bu. İnsanlar mining yapmanın aşırı zararlı olduğunu, kartınızı yakacağını, kartı gereksiz zorladığını düşünüyor. Hayır arkadaşlar, hatta diyeceğime karşı belki şaşıracaksınız ama kartınız oyun esnasında belki de daha fazla yıpranıyordur. Zira oyunlarda kart stabil değildir, ısı stabil değildir. Mining de ise böyle bir durum söz konusu değil. Fan ayarınızı doğru yaptığınız sürece ısı hep aynı kalacaktır. Memory Clock hep aynı kullanılacaktır (benim RX 5700 XT'nin Memory Clock'u program açık olduğu müddetçe sabit 1866MHz mesela). Kullanım hep %99 olacaktır. Kısacası bir stabile ve ahenk var. Oyunlarda olduğu gibi aşağı yukarı dalgalanma yok. Bir yıl boyunca oyun oynanan bir ekran kartıyla bir yıl boyunca mining yapan ekran kartı arasındaki yıpranma farkı aşağı yukarı aynı olacak. Yapmanız gereken tek şey kartınızı 65 derecenin altında -mümkünse 55 derecenin altında- tutabilmek.

Tek kart ile para kazanamazsın.
Bu da bilinen başka bir yanlış. Tek kartla kazanabilirsiniz, hatta gayet de güzel kazanabilirsiniz. Kartınız 6GB ve üzeriyse bu işi yapmak mümkün. 4GB kartlarla artık yapılamamakta 25 Aralık'tan bu yana artık bu kartlar kullanılamıyor. Şimdi tek kartla yapıma gelirsek kartınızın mh/s değerlerini ve undervolt ile birlikte watt değerlerini bilmeniz yeterli. Burada ben kendi kartımla örnek vereceğim. Dediğim gibi RX 5700 XT kullanıyorum ve undervoltlu hali ile kart şu anda 53 mh/s değerlerinde kazım yapıyor. Güç çekimi ise 140 watt. Buradan mh/s oranına bakarak günlük, aylık ve haftalık ne kadar kazanabileceğinize bakabilirsiniz.

Benim kartım 53 mh/s demiştim. Yani ben ayda $108 kazanabiliyorum bu kartla. Peki elektrik giderlerim ne kadar? 140 watt çekiyor dedim. 1kWh'yi yani 1000'i 140'a bölelim: 7.1 saat eder. Kısacası bu kart her 7.1 saatte 1kWh yani 0.79 kuruş yakıyor. Kısacası günlük sadece 2.70 TL yakıyor. Aylığa vurduğumuzda ise 81 TL ediyor. Şimdi net kârımı hesaplayalım:
Kazanç $108 (800 TL)
Elektrik 81 TL
Net Kazanç 719 TL
Görüldüğü üzere sadece bir kartla ben ayda cebime 719 TL sokabiliyorum ve bunu arkada çalıştığını fark etmediğim bir program sayesinde yapıyorum.

Tabii bu fark etmemek internette gezerken. Zira ekran kartı kullanıma sebep olacak bir uygulamaya ya da oyuna girdiğinizde oynayamayacaksınızdır. FPS muhtemelen 1-5 arası gider gelir zira tüm VRAM'i program kullanıyor olacak. Oyuna girmek için kapatıp girmelisiniz. Ayrıca günde hobi amaçlı 6 saat çalıştırayım da para kazanayım kafasındaysanız üzgünüm gelen gelir az olacağı için hevesiniz kursağınızda kalacaktır. Tavsiyem bu işe girişecekseniz günde minimum 18 saat çalıştırmanız.

Son olarak 48 saatlik RX 5700 XT ya da asıl tabiriyle 53 mh/s'lik sonuçlara gelirsek. Şu anda bu yazıyı yazarken tam 48. saate denk getirdim ki tam sonucu size verebileyim. Sonuçlar bu arkadaşlar. Sol tarafta 48 saat içerisinde kazanılan parayı, sağ tarafta ise aylık tahmin edilen geliri görebiliyorsunuz. Yani ben sadece 2 günde cebime durduk yere 55 TL para sokmuş oldum.

Umarım bilgilendirebilmişimdir. Değinmediğim, eksik taraf, yanlış olduğunu düşündüğünüz bir taraf varsa yazabilirsiniz. Bu işten çekinen arkadaşlar için umarım bu bir rehber niteliğinde olur zira "kolay para" kazanmayı saklamak bana doğru gelmiyor. Faydalanabilen herkes buyursun faydalansın.
Çok faydalı olmuş, ileride yapmayı düşünüyordum. Ellerinize sağlık, o bilgi kirliliğinden etkilenenler arasındaydım ben de. 😁
 
Genelde verdiği mh/s değerleriyle kendi parası dengeli. 5-12 ay arası değişiyor. RX 5700 XT'yi (stok varkenki fiyatıyla) amorti etmeyi denerseniz 6 ay sürüyor.
Fiyat hakkında bilgim yoktu 8000 lira yazan bi siteye göre değerlendirdim ondan dolayı. 6 ay gayet kısa bi süre sizin açınızdan gayet karlı olsa gerek 6 ay çalıştırıp bedava ekran kartına sahip olmak sevdim bu işi:)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı