Küre Isınınca Ne Olacak?

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
52.798
Çözümler
17
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Küre Isınınca Ne Olacak?
Küresel ısınma kimin marifetidir, bu konu tartışılabilir belki, ama olası sonuçları pek tartışmaya yer bırakmıyor. Uzun zamandır köşe yazısı yazmıyorum. İnsanların 30 saniyelik infogram videolarını kamyonla tükettiği bu modern zamanlarda, uzun uzun yazmanın pek anlamı da yok gibi görünüyor. Ama aslında bir faydası var. Kişisel olarak kafamdakileri döküp rahatlamamı sağlıyor. Kimin okuduğu ve ne tepki […]

Devamı: Küre Isınınca Ne Olacak?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
Kimse kimseyi düşünmüyor. Herkes "gününü kurtarmanın" derdinde...
 
Merhaba, değerli arkadaşlar. Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli 80 'lerde bir şarkısında " dünyayı güzellik kurtaracak" şeklinde mesaj vererek söylediği bir şarkısı içinden aslında tüm dünyaya bir mesaj göndermişti. "Güzellik" eğer güzel düşünerek en gerekli (acil) önlemleri bu küresel ısınma için almaksa veya şimdiki zamanda yapılan yeni uyarlaması tam olarak buysa dünya ancak böyle kurtulabilir.

Sanayi, teknoloji, bilişim, otomotiv devrimleri derken, bunlar geliştikçe fosil yakıtları geleceği düşünmeden bilinçsiz kullanmaya devam ettikçe aslında kendi ipimizi kendimiz çekmeye başladık. Önce ozon tabakası inceldi, kutuplardaki buzlar eridi, dünyadaki su seviyesi yükselmeye başladı (halen yükselmeye devam ediyor) ormanlar isteyerek veya kasten yakılıp binalar, gökdelenler yapıldı, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi ancak şimdilerde çok hızlandı veya çok ciddi olarak ele alınmaya başlandı. Elektrikli ve hibrit araçlar yaygınlaştırılmaya çalışılıp dizel araçlar yeni Avrupa'dan kullanımdan kaldırılmaya başlanıldı. Yeni alınan veya alınmaya çalışılan önlemler (Almanya dizel araçları elektrikli, hibrit araçlarla değiştirmeye ve elektrik üretiminin % 50 - 55'ini rüzgar türbini ve güneş panelleri yoluyla üretme çabasındadır) elbette ki takdir edilebilen ölçüdedir, ancak sadece gelişmiş ülkeler bazında bu çabaların gösterilmiş olabilmesi ne yazık ki şu an için artık yeterli değildir, gelişmekte olan ülkeler de ekonomilerini, tüm finansman kaynaklarını bu yönde yatırım yapmak için mutlaka kullanmak zorundalar.

Yakılan ağaçların, azalan orman dengesinin hızla artırılıp yeniden eski seviyesine döndürülmeye çalışılması, iklim değişimiyle ilgili olan Kyoto Protokolünü gelişmiş ve süper devletlerin imzalamaktan kaçınmayıp imzalaması ve gelişmekte olan ülkelerin de bu yolda olumlu adımları atmasında öncülük etmesi (örnek olabilmesi) gerekiyor. Tüm dünya ülkelerinin fabrika bacalarından çıkan karbon emisyonunu artırıcı yüksek kirleticilerin kısıtlandırılması, azaltılması, ülkeler arasında nakliye amaçlı kullanılan dizel araçlarının elektrikliye, hibrite en kısa sürede dönüştürülmesi yolunda ciddi adımlar atabilmesi gerekiyor.Dünyadaki küresel ısınma kabusu ancak çok kanaldan alınan bu türden geniş çaplı önlemlerle tırmanışa geçmesi yavaşlatılıp biraz durdurulabilir. Benzetme yapılırsa eğer artık bıçak ne yazık ki kemiğe iyice dayanmış durumdadır, kişisel, toplu, devlet çıkarları uğruna dünyayı yaşanmaz bir gezegen olmaktan çıkarmak hepimizin, tüm toplumların ve tüm devletlerin asli görevi olabilmelidir. Aslında Zülfü Livaneli şarkısındaki mesajda sonuna kadar haklıdır . Yani "dünyayı güzellik kurtaracak" Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı