Kul hakkı

Yusuf01.00

Centipat
Daha fazla  
Birkaç haftadır aklıma takılan bir soru var. Örneğin bir konuda hakkında(mühendislik, harita vs.) teknik bulsa ve bu teknik ücretsiz olarak internet ortamında erişilebilir olsa ayrıca o adamın ayrıca bir programı olsa ve bu program ücretli olsa. Ben herkesin faydalanabildiği bu tekniği önce kullansam, daha sonra ise geliştirdiği ücretli programını ücretsiz şekilde kullansam. Bu tekniği kullanmamda üzerimde bir geliştiricinin bir hakkı olur mu veya bu etik midir? Bu tekniği kullanmam doğru olur mu?
Bahsettiğim teknik temel olarak önceden kullanılmış ama bu adam sistemli hale getirmiş, geliştirmiş dünyaya pazarlamış.
Aklımda teknik zaten ücretsiz diyor ama diğer taraftan programını kullandım. Bu durum beni paradoksa soktu :D.
Eskisinden çok dikkat ediyorum önceden pek düşünmüyordum açıkçası bu konularda. (İnternet ortamında düşünmüyordum önceden bu emek, hak konularını, günlük-sosyal hayatta düşünüyorum.)

Edit:
Şu sonuca vardım ben bu programı biraz kullandım ve internet ortamında kopyasını dağıtmadığım için vicdanen rahatım. Tekniği bulan kişinin programını kullanmayacağım ana tekniği (zihin haritası) metodunu kullanmaya devam edeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her şeye din üzerinden yaklaşmayın. Dine göre hareket etmek yerine kendi doğrunuzu/yanlışınızı belirleyip ona göre hareket edin. Yanlış bir şeyden sırf dininizden dolayı kaçınıyorsanız, bu sizin kararınız değildir ve kötü bir durumdur. Kendi vicdanınıza göre hareket edin, sözde kurallara göre değil. Eğer o tekniği kullanmak sana göre doğru ise kullan, değilse kullanma.

Hocam bana soracak olursanız her şey haram. Mesela siz Windows'u OEM Key ile etkinleştirdiniz ama şirket korsan diyor, hakkını helal etmiyor manasına geliyor bu bile kul hakkı. Yerden aldığınız 5 kuruş bile kul hakkı. Maç izliyorsunuz ama internetten buluyorsunuz kul hakkı. Anlayacağınız her şey din değil bana göre. Dindar insanlara bakın gelmiş 60 70 yaşına karı kız kovalıyor hepsi değil ama birçoğu öyle.

Her şeye din üzerinden yaklaşmayın. Dine göre hareket etmek yerine kendi doğrunuzu/yanlışınızı belirleyip ona göre hareket edin. Yanlış bir şeyden sırf dininizden dolayı kaçınıyorsanız, bu sizin kararınız değildir ve kötü bir durumdur. Kendi vicdanınıza göre hareket edin, sözde kurallara göre değil. Eğer o tekniği kullanmak sana göre doğru ise kullan, değilse kullanma.
Teşekkür ederim. Benim yaklaşımıma göre bu adam bu tekniği ücretsiz sunmuş veya internette paylaşılmasına izin vermiş. Benim bu adamın emeğine saygısızlığı programını kullanarak yapıyorum bu teknik dünya üzerinde ücretsiz,bilinen bir teknik. Teknikle bir alakası yok.Teknik zaten ücretsiz sunulan,bilinen birşey o program yerine başka bir şey kullanırsın olur biter diyor. Teknik dediğimde zihin haritası. Tony buzan geliştirdi. Imindmap programını bir ara ücretsiz kullanmıştım.

Dini olarak bakmak istediğimde adam programı geliştirmiş sen programını ücretsiz kullanmışsın tekniğin sahibi neredeyse bu adam. Doğru olmaz hakkı oluşabilir diyor ama olaya yanlış bakıyorum şimdi anladım. Sen tekniği ücretsiz kullanıyorsun adam ücretli programını kullandın diye bir hak talep edemez,ederse program için eder bu tekniği zaten ücretsiz sunmuş bana helal,haram etme durumu olmaz diye düşünüyorum.
Teşekkürler. :)

Son düzenleme:
Kul hakkının sencesi ya da bencesi olmaz.
Bence değildir.

Şirketler milyarlarca lira kazanıyor ama fazlasını bankada biriktiriyor.
Adam üretiyor satıyor ve hakkını kazanıyor ister biriktirir ister yer onun parası değil mi?
Dağıtsa dünyada aç insan kalmaz.
Sonuçta dünya bu kim aç olanı yada açıkta kalanı düşünür ki, kastım bunlar yani şirketler.

Bence değildir. Şirketler milyarlarca lira kazanıyor ama fazlasını bankada biriktiriyor. Dağıtsa dünyada aç insan kalmaz.

O kadar verilen emeğe cevabınız "Zaten milyarlarca lira kazanıyorlar." Mıdır? Sabah akşam uğraştığınız bir projenin bedava olarak dağıtılması çok mu mantıklı?

Hocam bana soracak olursanız her şey haram. Mesela siz Windows'u OEM Key ile etkinleştirdiniz ama şirket korsan diyor, hakkını helal etmiyor manasına geliyor bu bile kul hakkı. Yerden aldığınız 5 kuruş bile kul hakkı. Maç izliyorsunuz ama internetten buluyorsunuz kul hakkı. Anlayacağınız her şey din değil bana göre. Dindar insanlara bakın gelmiş 60 70 yaşına karı kız kovalıyor hepsi değil ama birçoğu öyle.

Dostum Windows'u ve Office'i üniversite öğrencisi olduğum için ücretsiz kullanıyorum. Şu an var ya o kadar ince düşünüyorum ki ücretli kullandığım programların ücretsiz sürümünü bile kullanmıyorum. Alternatif programlara bakıyorum. Eskiden bu korsan işini çok kullandım ama sonradan bunun şirketleri çok etkilemeyecek bir şey olduğu bilincine vardım ama bu bir şey değiştirmez. Bir film benim için bir zorunluluk değil artık ne kadar istediğimi karşılarsa Netflix gibi platformlar veya ücretsizleri var kullanabileceğim bunların bu bir zorunluluk değil.

Windows için ise şu anda hiçbir şey diyemem çünkü çok pahalı bu konuda şirket tamamen hak sahibi değil bana göre bu sistem dünyada yaygın, firmalar genellikle sana program-sürücü çıkarıyor ama sen günlük kullanıcıyı düşünmüyorsun kullanıcılar bunu ya almayacak ya bilgisayardan uzak kalacak(Linux kullananlar çoğalsa buna izin vermezler diye düşünüyorum). Bu korsan işi Microsoft’a da yarar sağlıyordur elbet.

O maç işlerini vs. Full bıraktım. Ben bu çerçeveye daha çok kendi mantıksal ve vicdansal açımdan yaklaşmaya çalışıyorum. Bu konuda iki yönlü düşünmek istedim. Bana ilk mesajı atan arkadaşın mesajını oku. Etrafına göre karar verme. Kendi vicdanına bak önce. O zaman daha rahat olursun. :) Dini yönün nasıl bilmiyorum bu konuda da bir şey diyemem.(Sana kalmış.)

Teşekkürler cevabın için.

Son düzenleme:

Ya zaten herkesin kendi seçimi. Dinini yaşarsın ama hatasız kul olmaz bence. En ufak aklına gelmeyecek bir şey bile hakka giriyor. O yüzden bazı noktalarda kendi kararını vermen gerek. Herkes kendi hesabını verecek.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı