Kurulum sonrası R5 3600 ve B450M-K II sistem kilitleniyor

kurugulhan

Hectopat
Arkadaşlar merhabalar. Geçen ayın 24'ünde bir masaüstü PC topladım.

İşlemci: AMD Ryzen 5 3600 (İkinci El bir sene garantisi var)
Anakart: ASUS B450M-K II (Sıfır)
RAM: Corsair 16 GB DDR4 3600MHz (Sıfır)
Ekran kartı: Sapphire R9 280X 3GB 384bit GDDR5 (2. el elimde vardı hiç kullanmamıştım)
PSU: Everest Rampage 600W 80+Plus Bronze (Sıfır)
M.2 SSD: Adata SX6000PNP 512 GB (2.ci el)
İşlemci Soğutucu: Wraith Prisim (2.ci el)
Kasa: Yok (Uzay sistemi)

Sistemim bu şekilde. Başta 60GB SSD, İşlemci stok fan vardı ama bir gün sürdü. Tabii bu şekilde M.2 SSD ve İşlemci fanı geldi. PC'ye format attım. Windows 11 kurdum, BIOS Update yaptım. İşlemci fanını değiştirdim. Ondan sonra PC'de kilitlenme, donma sorunu olmaya başladı. Windows 11'dan 10'a geri döndüm belki ondan kaynaklıdır diye, sorun düzelmedi. İşlemci stok fanına geri döndüm, yine sorunum düzelmedi. BIOS Down yaptım, yine sorunum düzelmedi. Sıcaklık değerlerine baktım oyun oynarken, PC boştayken gayet normal gözüküyor. Hemen hemen bütün parçalar yeni olmasına rağmen neden bu sorunla karşılaştığıma anlam veremiyorum.
Sorunum halen devam ediyor. Bazen PC açılır açılmaz yapıyor, bazen zaman geçince yapıyor bazen, hiç yapmıyor. İnternet sayfasında bir şey bakıyorum diyelim, sayfa açılmıyor. Görev Yöneticisini açmaya çalışıyorum, açılmıyor, sonra fare kilitleniyor. Reset atmak zorunda kalıyorum. Bütün sürücüler güncel, Windows güncel. Son zamanlarda "dııırrrııııt" diye ses çıkıyor, sanki bir şey takılıyormuş gibi, kilitlenme olmuyor. Zorlasam kitleneceğini biliyorum. Sorun neden kaynaklı, işlemci mi? M.2SSD'nin bozuk olma durumu var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim...

Son düzenleme:
Disk kaynaklı olma ihtimali de var. Elinizdeki 60 GB olan diskle de Windows 10 kurup deneyin. Düzelirse yeni bir SSD alırsınız.

Disk kaynaklı olma ihtimali de var. Elinizdeki 60 GB olan diskle de Windows 10 kurup deneyin. Düzelirse yeni bir SSD alırsınız.

Benim değildi o AB'imin PC'yi kullanıyordum ama onu da 1 günlük kullandım sonra M.2 SSD geldi. Dediğim gibi o arada belki yapmamış olabilir diye düşünüyorum. Ama yine de aklıma başka bir şey gelmiyor ekran kartının da bozulma ihtimali olabilir mi düşünmüyor değilim? M.2 SSD ve ekran kartının arızalı olup olmadığını test edebileceğim bir program bir şey var mı?

Ekran kartını başka yerde deneyerek anlayabilirsiniz. Görüntü gelen sistemde ise FurMark testi yapabilirsiniz. M.2 içinse HD Sentinel ile bakabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı