Laptop Batarya Süresini Uzatma Rehberi

retiredtechnpt

Kilopat
Katılım
4 Ağustos 2015
Mesajlar
1.893
Makaleler
6
Çözümler
12
Türkce forumlarda bu konu ile ilgili yuzeysel bilgilerden baska bir sey bulamadim. Bende ingilizce bilmeyen arkadaslar icin kendi tecrubelerimi de katarak bir batarya rehberi olusturmaya karar verdim.

Aldigim sonuclar. Eskiden 5-6 saatte biten batarya su an 9 saat civari gidiyor. Ilk test 9 saat 18 dakika surdu. Bu sure boyunca technopatta ve redditte gezdim ve 2 tane youtube'dan 15 dakikalik video izledim. Cesitli alisveris siteleri ve forumlari arasinda gezdim. Kullandigim bilgisayar Lenovo L340 15-IRH Gaming.(Batarya kapasitesi 45watt/h.). Tarayici olarak Operanin son surumunu kullandim. Icerisinde bulunan batarya koruma ozelligi acikti. Parlaklik %60. Sesi'de laptopun kendi hoperlorlerinden aldim. Kulaklik kullanmadim.

(Baslamadan ayarlari uygulayacaginiz extra guc plani olusturun yanlis bir sey yaparsaniz orijinale bir sey olmamis olur.
Batarya simgenize sol tik basin ve Power Options'a basin. En solda create new power plan var ona basin.)


Renkli olanlar onemli ve gercekten fark yaratanlar.

1- Wireless ya da kablolu fark etmez mouse, klavye, telefon, kamera... Tum cihazlarinizi laptoptan cikarin. Logitech kablosuz mouse kullaniyorum ve taktigimda tahmin edilen omur 30dk azaliyor.

2- Klavyenizin isigini gerekmiyorsa kapatin. Capslockun yanan minik ledini de isiniz bittiyse kapatin. Her miliwattin onemi var.

3- Windows'un battery saver ozelligini kullanin.
Screenshot (14).png




4- Baslangicta otomatik calisan uygulamalari devre disi birakin. Taskbar'a sol tik ile basip task manager'i acin. oradan startup sekmesine gelin ve gereksiz olan ya da elle acsam da olur dediginiz tum uygulamalari devre disi birakin. Ozellikle steam'i actigim zaman 4 saat kalan sure 3'e iniyor. Steam'i devre disi birakin.

5- (Bu adim uzun suruyor) Kullanmadiginiz servisleri devre disi birakin. Taskbar'a sol tik ile basip task manager'i acin. services bolumune gelin. Herhangi bir yere sol tik basip open services diyin. Burada startup type'in uzerine basin ve otomatik baslayanlari bir araya getirin. Ve aralarindan sirayla google'dan ne ise yaradigina bakip devre disi birakacaksaniz birakin. Devre disi biraksam ilerde lazim olur diyorsaniz manuel yapin. Ilerde lazim oldugunda kendi kendine acilir. Disable'dan daha iyidir.
Bilmediginiz ya da isinden tam emin olamadiginiz servislere dokunmayin.


6- Mumkunse arka planda calisan uygulamalari acmayin. Discord, Spotify vs. Tabi isiniz bunlarla ise yapacak bir sey yok.

7- Windows+R'ye basin ve gelen kutuya msconfig yazin. Gelen pencerede services kismina gidin ve hide microsoft services diyin. Kalan servisler sizin uygulamalarinizin devamli arka planda calisan servisleri. Orada Adobe update, Java update vs adiyla gecen tum servisleri devre disi birakabilirsiniz. Bataryada kulladiginiz surede guncellemeniz sizin icin hayati onemli degil ise kurtulun hepsinden. Bilmediginiz servisleri google'da aratin. Gereksizler ise devre disi birakin.

8- Fan ayarlariniz var ise otomatikten sessiz moduna alin. Ya da battery gibi bir mod varsa o daha uygundur.

9- Klavye kisayollarindan mikrafon, kamera, parmak izi gibi donanimlariniz kapatilabiliyor ise ve onlari kullanmiyorsaniz kapatin.

10- Harici kendi donaniminizin ureticisi disindaki yerlerden gelen batarya yazilimlarini kullanmayin. Hepsi faydadan cok zarar getirir.

11- Intel grafik kontrol merkezine gidin(Ya da AMD) ve tum ayarlari guc tasarrufuna alin. Eger oyunlar icin harici bir grafik kartiniz varsa ileride bu ayarlari duzeltmenize gerek yok. Islemci videolar ve gunluk islerdeki grafikleri dusuk guc ile de yapabilir. Oyun ya da 8k video izlemek gibi bir isle ugrasmayacaksaniz sorun yok.(Bazi arkadaslar masaustu iconlarinin daha kalitesiz gozuktugunu soyledi. O zaman prize takinca eski haline getirin. (Kafayi kullanin biraz.)

12- Film, izleme muzik dinleme gibi bir durumda yapabiliyorsaniz windows ile gelen default oynaticilari kullanin. VLC'den kat kat az watt cekiyorlar.


13- Ureticinizin sizin icin yazdigi batarya ya da benzeri programlari kullanin. Mesela MONSTER'da sessiz modu var. Kullandigim lenovoda da var. Modlar arasi gercekten fark ediyor.

14- HIPM+DIPM+DevSleep (onemli)
Host-Initiated Power Management (HIPM), Device-Initiated Power Management (DIPM), and Device Sleep (DevSleep/DevSlp) neredeyse her modern depolama biriminin sahip oldugu guc tasarrufu ozellikleridir. DevSleep sadece SSD lerde vardir, ve genelde SSD'yi 5mw'den biraz fazla guc tukettigi uyku moduna sokar. Fakat anakartinizin da bu ozelligi desteklemesi gerekir. Default olarak windows sadece HIPM'i kullanir. Degistirmek icin:

Win+R > Regedit > HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\0012ee47-9041-4b5d-9b77-535fba8b1442\0b2d69d7-a2a1-449c-9680-f91c70521c60
Orada ‘Configures the LPM state’, diyen bir aciklama ve ‘Attributes’ adinda DWORD degeri 1 olan bir ozellik. Attributes un degerini "2" yapin.

upload_2019-6-25_7-55-50.png

Simdi:
Control Panel > Hardware and Sound > Power Options > Change plan settings > Change advanced Power Settings > Hard disk > ACHI Link power Management'i en dusuge getirin. Eger boyle bir ayar yok ise HIPM+DIPM'i secin.


15- Undervolt yapin. i5 9300H Undervolt Rehberi - Technopat Sosyal Rehber her islemciye uyar. I5 yazdigina bakmayin.

16- Guc profilinizi kendinize gore ayarlayin. Control Panel > Hardware and Sound > Power Options > Change plan settings buradan var olan tum ayarlari max battery yapin. Ayrica minimum processor state'i yapabildiginiz kadar dusuk yapin. %1 yapinca pc uykudan uyanamiyor ama %2 de sorunsuz calisiyor. Max processor state'i de %70 yaptim. Max 1.9GHz hiza ulasiyor ve min 0.2watt max 13watt guc tuketiyor. Yani H serisi islemciyi U serisine cevirdim.(Burada gecen rakamlar modelden modele degisir. Cokme olmadan kendi min stateinizi ve donma olmadan da max stateinizi belirleyin. Ve emin olmadan min stateinizi kullanmaya baslamayin. Bir dosyanizi kaydetmeden pc'yi uykuya yollarsiniz sonra uyanmaz kapatmaniz gerekir vs.


17- Control Panel\System and Security\System'e gidin. Solda Advanced System settings'e basin ve performance bolumune gelin. Settings'e basin ve adjust for best performance'i isaretleyin.



Benim yaptiklarim bu kadar. Daha deyatli bilgiyi kaynaklardan ogrenebilirsiniz.

Screenshot (10).png



Kaynaklar:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
ve kendi tecrubelerim.


Windowstaki klasörlerin yerleri ve isimleri ingilizce cunku bende ingilizce windows kullaniyorum. Turkceye cevirip yazsaydim bazen benim cevirim ile windowstaki isim ayni olmuyor bu sebeple oldugu gibi biraktim.
 
Son düzenleme:
PC'de en yüksek gücü CPU tüketir -GPU hariç. Ayarlamalar ile PC'nin performansını düşürerek pil süresini biraz uzatabilirsin ama o zamanda performans çok düşük olur. U tipi CPU'n varsa düşük güç tükettiği için pil süren uzun olur. Yoksa CPU kullanımını %0'a çekersin normalde 45W harcıyorsa 10W civarı harcamaya başlar ama o zaman da işlerinizi rahat yapamazsınız. Pil kullanımı bence sadece elektriğin olmadığı zamanlar için işe yarar. Pil kullanımı isteniyorsa mutlaka oyun laptopu olmamalıdır. Ultrabooklarda 8-10 saate kadar pil süresi çıkıyor çünkü CPU'dan dolayı. Gaming laptoplar ile 3 saati görmeniz bile çok zor. 4 RAM 2 SSD 1 HDD takılı benim laptopta, 2 saat'i bile görmüyor düşük güç kullanımında + işime de yaramıyor performans olmadan sadece elektrikler gittiği zaman kullanıyorum. Performans aranmıyorsa gaming laptop almanın da mantığı yok zaten.
 
Dediginiz dogru maximum hiz/batarya icin U serisi islemciler tercih edilmeli ama insanlarin H serisi ya da HQ serisi bir islemci ile de 9 saate kadar batarya omru almalarinda hic bir engel yok.

Yeni nesil tum intel islemciler bosta 0.2 ile 0.5watt arasi guc harcar ister U serisi olsun ister H.
Screenshot (17).png


H serisi laptop gunluk kullanimda zaten 45 watt'a cikmaz. Ortalama 10-20watt arasi dolanir.

Asil guc tuketen kisim Turbo Boost Short Power Max dedigimiz ve islemcinin belirli kisa sure icerisinde ne kadar guc kullanabilecegini gosteren ayardir. Her islemciye yuklenmede turbo boost short power max(tbspm) devreye girer ve yuksek miktarda guc tuketilir.
Screenshot (18).png


Goruldugu gibi 80 watt olarak belirlenmis ve bu buyuk uygulamalari acarken. Oyun, render programi vs. Islemciye cok yuksek miktarda guc sagliyor. U serisi islemcilerde ikisi de(tbspm ve tblpm) 15watt ya da civarindadir. Ayrica turbo time limit denilen bu tuketimin ne kadar surecegini belirleyen ayar da bende 160sn olarak belirlenmis yani 160saniye boyunca islemci 80 watt cekebilir(max 66watt gordum). U serilerinde bu sure 10 sn'yi gecmez ki ikiside 15watta ayarli ise gecse bile bir onemi kalmaz. Tabi birde U serilerinde Core sayisi daha dusuktur bu da cekilen gucu etkiler. Aralarindaki temel farklar bu kadar. Ikiside ayni mimari ve grafik birimine sahip. Guc ayarlarindan max processor state'i dusurerek islemcinin turbo hiza cikmasini engelliyoruz ve ta da! max yukte 17 watt tuketiyor. U serisi kadar iyi degil ama yine de eskiye kiyasla cok cok iyi.

Cinebench mult core puani guc tasarrufunda iken 1119 yani pek cok u serisi islemciye yakin. Ayni anda 34 sekme actim ve hepsini tek tek yukledim bir sorun yok. Reddit, technopat ve youtube anasayfasinin acilma hizi max performansta da guc tasarrufunda da ayni. Excell'in, Cinebenchin, word'un, Spotify'in acilma hizi ayni. Wordde yazi yazma/duzenleme sirasinda iki durumda da bir fark yok. 1080p videonun acilma hizinda ve calismasinda bir fark yok.(Ya da varsa bile 0.4milisaniye falan cunku kronometre kullaniyorum.) Kisacasi cok rahat gunluk islerimi halledip muzik dinleyip google'da gezebilecegim bir u serisi laptopa donustu. Gunluk isleri yaparken kasilma donma vs. yok.

Bu arada bir laptopta eger internette geziyor ve sık sık site degistirmiyorsaniz 15 inch modeller ve uzerinde ekran 5 wattan fazla daimi guc harcar. Sitede bir sey yapmiyorken 0.3 watt harcayan islemciden cok daha fazla.
Screenshot (19).png
 
Hocam merhabalar. Lenovo L340 Gaming kullanıyorum. Cihaz pildeyken cihazdan az süre alıyordum ama dediklerinizi uyguladıktan sonra cihaz %60 da iken gayet tatmin edici bir süre olan 5 saat kaldı yazısını gördüm pil bölümünde. Lakin cihazı bir sonraki pilde kullanışımda hiçbir ayarı değiştirmeden kullanmama rağmen bu değerleri göremedim ve pil performansı tekrar eski seviyeye düştü:

-Windows pil tasarrufu açık.
-Control panel'den uyguladığım planı uyguluyorum.
-Sabit disk güç ayarı yine the lowest ta
-Ekran kartı olarak entegre ekran kartını seçtim güç tasarrufu sağlasın diye
-Sizin yine kendi konunuzda paylaştığınız undervolt değerlerini kullanıyorum. Bir kez yaptım ve hiç dokunmadım. Değerleri kontrol ediyorum ve değerler hala aktif.

Tekrar neden aynı performansı alamadığım ile ilgili bir bilginiz varsa ve aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler.
 
Hocam HW Info isimli program ile anlik guc tuketimini takip edin. Ayni zamanda Task Manager de acik bulunsun. Guc tuketimi artarsa islemciyi kullanan programi tespit edin ve gerekeni yapin.
Ayrica HW Infoda gosterilen anlik tuketim bilgisi sayesinde laptop klavye aydinlatmasi, ekran parlakligi vs. ne kadar guc tuketiyor bulabilirsiniz. Programin tek sorunu bazen 1 bazen de 3-4 saniye geriden gelebilmesi.
Screenshot (47).png

Son olarak Lenovo Vantage uzerindeki Conservative modunu eger bataryayi kullanmayacaksaniz acmayi unutmayin. 2 hafta %100 sarj ile kullanmadan bekleyince %0.5 olan wear seviyesi %4'e geldi.
 
Hocam HW Info isimli program ile anlik guc tuketimini takip edin. Ayni zamanda Task Manager de acik bulunsun. Guc tuketimi artarsa islemciyi kullanan programi tespit edin ve gerekeni yapin.
Ayrica HW Infoda gosterilen anlik tuketim bilgisi sayesinde laptop klavye aydinlatmasi, ekran parlakligi vs. ne kadar guc tuketiyor bulabilirsiniz. Programin tek sorunu bazen 1 bazen de 3-4 saniye geriden gelebilmesi.
Eki Görüntüle 508755
Son olarak Lenovo Vantage uzerindeki Conservative modunu eger bataryayi kullanmayacaksaniz acmayi unutmayin. 2 hafta %100 sarj ile kullanmadan bekleyince %0.5 olan wear seviyesi %4'e geldi.

Sağolun hocam deneyeceğim
 
Bunların yanında yapılabilecekler:
1- HDD'yi SSD ile değiştirmek.
2- Opera GX kullanmak. RAM ve CPU kullanımı kısıtlaması olduğundan dolayı güç tasarrufu yapabiliyorsunuz.
3- Ekran Hertz değerini düşürmek.
4- CMD'ye yazılan bir kod ile güç gelişmiş ayarlarında Turbo Boost özelliği kapatılabiliyor. Rehber: AMD ve Intel'de CPU Turbo Boost kapatmak
5-(Bu adım çok az uygulama için geçerli.) Mümkün ise uygulamaları CPU'ya yük binderecek şekilde değil RAM'e yük binderecek şekilde açmak.
6- Wifi'de 5 Ghz kullanmak yerine 2.4 Ghz kullanmak.
7- Youtube veya Twitch izlerken 1080p yerine 720p kalitede izlemek.
8- Eğer indirme yükleme vs. yapmayacaksanız anti virüs uygulamasını kapatmak.
 
Son düzenleme:
Hocam HW Info isimli program ile anlik guc tuketimini takip edin. Ayni zamanda Task Manager de acik bulunsun. Guc tuketimi artarsa islemciyi kullanan programi tespit edin ve gerekeni yapin.
Ayrica HW Infoda gosterilen anlik tuketim bilgisi sayesinde laptop klavye aydinlatmasi, ekran parlakligi vs. ne kadar guc tuketiyor bulabilirsiniz. Programin tek sorunu bazen 1 bazen de 3-4 saniye geriden gelebilmesi.
Eki Görüntüle 508755
Son olarak Lenovo Vantage uzerindeki Conservative modunu eger bataryayi kullanmayacaksaniz acmayi unutmayin. 2 hafta %100 sarj ile kullanmadan bekleyince %0.5 olan wear seviyesi %4'e geldi.
Merhabalar dediklerinizi yaptım ve bakın ne gördüm :)
Bunu nasıl düzeltebilirim :')
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20210130_023645.jpg
    IMG_20210130_023645.jpg
    153,9 KB · Görüntüleme: 614
Merhaba. 14. maddede belirttiğiniz değeri ''2'' yaptım. Ardından kontrol paneli üzerinden belirttiğiniz ayarı da. Yaptıktan sonra laptobumu şarj etmeye başladım ve %100'e ulaştı. Normalde %100'e ulaşmazdı çünkü bilirsiniz pil sağlığının korunması için %90-%95 seviyelerinde kalıyor pil seviyesi. Fakat bu ayarlamalardan sonra %100'e sabitlendi ve açıkçası tedirgin hissetmeye başladım. Pil sağlığının etkilenmesinden korkuyorum. Bu konuda bir fikir verebilir misiniz ne yapmalıyım?
Merhaba. 14. maddede belirttiğiniz değeri ''2'' yaptım. Ardından kontrol paneli üzerinden belirttiğiniz ayarı da. Yaptıktan sonra laptobumu şarj etmeye başladım ve %100'e ulaştı. Normalde %100'e ulaşmazdı çünkü bilirsiniz pil sağlığının korunması için %90-%95 seviyelerinde kalıyor pil seviyesi. Fakat bu ayarlamalardan sonra %100'e sabitlendi ve açıkçası tedirgin hissetmeye başladım. Pil sağlığının etkilenmesinden korkuyorum. Bu konuda bir fikir verebilir misiniz ne yapmalıyım?
Ayarları normale döndürmeme rağmen pil seviyesi hala %100 seviyesinde. Neden böyle oldu gerçekten anlamıyorum ya.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı