Laptop işlemci yükseltmesinde TDP etkeni

BurakREİİS

Decapat
Yer
Aydın
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Sistem özellikleri;
Lenovo B590 20208
İşlemci: Intel i5 3210M / 2.5 GHz / 988 rPGA soket / 35W TDP
(CPU Z bench skorları: Tek çekirdek 257.6, çoklu çekirdek 715.5)
RAM: 6 GB / 1600 MHz / DDR3 / 4+2 sistem belleği
Depolama: 500 GB / 5400 RPM harddisk
Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 610M / 48 CUDA
----------------------------------------------------------------------
Elimdeki sisteme eGPU yapma planım var. Fakat yaptığım testlere göre işlemcinin güncel veya 2 nesil önce ki kartlarla darboğaz yapacağı açıkça net. Bu yüzden sistemin en önemli parçası olan işlemciden başlamak istedim. Asıl sorum şu, sistem üstünde 35 W TDP değerine sahip bir işlemcim var. Bunu piyasada bulduğum 45W veya 55W'lık TDP değerine sahip işlemci ile değiştirebilir miyim? Atlamamamız gereken şey eGPU eklentisini yaptığımda anakart üstünde ki harici kart devre dışı kalacak. Yani sistemi besleyen batarya ve adaptörden daha az enerji çekilmiş olacak. Bu enerji boşluğunu işlemcinin güç değerini artırarak kapatsak çalışmasında bir sorun oluşur mu? Elimde gösterebileceğim bazı işlemciler var. Intel'in kendi sayfasından alıntı yaptım.
Intel® Core™ i7-3840QM İşlemci (8M Önbellek, 3,80 GHz'e kadar) Ürün Teknik Özellikleri /fiyat: 860 TL
Intel® Core™ i7-2760QM İşlemci (6M Önbellek, 3,50 GHz'e kadar işlemci hızı) Ürün Teknik Özellikleri /fiyat: 400 TL
Intel® Core™ i7-3720QM İşlemci (6M Önbellek, 3,60 GHz'e kadar işlemci hızı) Ürün Teknik Özellikleri /fiyat: 500 TL
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakarta lehimli ise o işlemci değiştirmek mümkün değil. Genelde işlemci plakasının üstünde açık ya da kapalı kilit simgesi bulunur. Açık kilit simgesi var ise aynı nesil bir işlemci ile değiştirmeniz mümkün işlemciyi. Ayrıca uzun zaman eGPU araştırmış biri olarak rahatça şunu söyleyeyim çok uğraştırıcı bir iş. O kadar para ve emek dökseniz bile sonunda işe yaramayabilir, hüsrana uğrayabilirsiniz. Size tavsiyem elinizdeki cihazı satıp masaüstü toplamanız. Yok ben illa uğraşırım diyorsanız aynı nesil işlemci kullandığınızda cihaz adaptörden biraz daha fazla güç çeker o kadar. Aynı TDP olup olmaması önemli değil diye biliyorum.

Anakarta lehimli ise o işlemci değiştirmek mümkün değil. Genelde işlemci plakasının üstünde açık ya da kapalı kilit simgesi bulunur. Açık kilit simgesi var ise aynı nesil bir işlemci ile değiştirmeniz mümkün işlemciyi. Ayrıca uzun zaman eGPU araştırmış biri olarak rahatça şunu söyleyeyim çok uğraştırıcı bir iş. O kadar para ve emek dökseniz bile sonunda işe yaramayabilir, hüsrana uğrayabilirsiniz. Size tavsiyem elinizdeki cihazı satıp masaüstü toplamanız. Yok ben illa uğraşırım diyorsanız aynı nesil işlemci kullandığınızda cihaz adaptörden biraz daha fazla güç çeker o kadar. Aynı TDP olup olmaması önemli değil diye biliyorum.
Anakart ve işlemcinin değiştirilebilir ve buna uygun olduğunu biliyorum. Yani hiçbir bilgisayar elimde ki kadar sökülmemiştir. Ve soğutması berbat şekilde gelen bu bilgisayarı iyi hale getirmek için uğraşlarım vardı. Sistem gelişinde fan zırıltısı yaşıyordum ve oyunlarda hem ekran kartı hemde işlemci 100 derecelere yakın çalışıyordu, hatta bununla ilgili youtube'da video bulamadığım için kendim GTA 5 oynayarak test yapmıştım. Aşağıya link bırakırım. Yani soğutma kısmında sorun olmaz gibi. Ama eGPU için dediklerin beni düşündürmedi değil. Aslında benim hayalimde ciddi ve güzel sistemler var, yani bende isterim RX 5700XT kullandığım bir bilgisayarım olsun. Bende PC hayranıyım ama 2K ödeyip güzel bir sistem yapmakta bana mantıklı geliyor. Tavsiyen için teşekkür ederim...
Sistemime ait test videosu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Laptobun anakartı o işlemcileri desteklemiyor gibi, ayrıca oldu çalıştırdı, tdp artarsa doğal olarak fan ve soğutucu, 45W ya da 55W işlemciyi soğutamayabilir ve stabil calışmayabilir.
Anakartın işlemcileri yuva olarak desteklediğinden eminim. Sorumda emin olmadığım yerden. TDP değeri aynı olmayan bir işlemci taksam çalışmak için yetersiz gelir mi? Soğutma konusunda da diğer arkadaşa verdiğim yanıtın aynısını vereyim, sistem geldiğinde berbattı, videosu bile var. Ben 2014'ten beri bayağı iyi hale getirdim sistemi. Soğutmadan şüpheli değilim. Teşekkür ederiim...
Sistem test videosu;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Soket olarak sorun olmayabilir lakin her anakart o soketin her wattaki işlemcisini desteklemeyebilir. Sonuçta bu cpu soketini besleyen mosfetlerle alakalı bir durum. Siz başka yerden çıkardıklarınız ile sistemin harcamasını düşürseniz bile mosfetlerin kapasitesi belli.

Şu linkteki manualin 85. sayfasında desteklenen ve kullanılan işlemciler yazıyor.

Soket olarak sorun olmayabilir lakin her anakart o soketin her wattaki işlemcisini desteklemeyebilir. Sonuçta bu cpu soketini besleyen mosfetlerle alakalı bir durum. Siz başka yerden çıkardıklarınız ile sistemin harcamasını düşürseniz bile mosfetlerin kapasitesi belli.

Şu linkteki manualin 85. sayfasında desteklenen ve kullanılan işlemciler yazıyor.
Dostum merhaba işlemci değişimi yaptın mi bende ayni sekilde tdp degerleri farkli islemciyi takmayi dusunuyorum. Sen taktiysan eger bir sorun oldu mu ? Tecrubelerini paylasirsan sevinirim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı