Laptop nasıl temizlenmeli?

• Konuyu başlatan ardi1
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 22
  • Görüntüleme 1.201
Peki arka kapağı neyle sökeceğim ?
Vidaları açtıktan sonra ince bir metal plaka ve ya düz tornavida ile biraz aralayıp her hangi bir banka kartı gibi küçük bir levha ile devam ede bilirsin.
Not: Tüm vidaları açtığından emin ol. Bazı modeller de kaydırmaz yüzeylerin de altında vida ola biliyor. En iyisi sendeki modeli internette aratıp tüm vidaların yerine bak.

Hocam birkaç sorum olacak.
Bataryayı nasıl sökeceğim?
Kapağı ininal Kart ile açabilir miyim?
Ne ile tozları almalıyım?

Ben devre üstündeki tozlara karışmazdım çünkü devre spreyim yoktu. Fanları ve işlemci üstünde kalmış eski macunu kolonya ile silerdim. Ayrıca devre olmayan yerleride silerdim.
ininal Kart'a gerek kalmadan açılabilir. Ama açılmazsa ilk ince bir şey ile açar sonra ininal ile devam edersin. Bilgisayar marka modelini ver yardımcı olayım.

Bataryanın kasa içinde mi dışında mı?

Ufak yıldız tornavida ile zarar vermeden açabilirsin. Ben genellikle bıçakla açıyordum😀

Batarya kasa içinde sanırım bende ilk defa açacağım :D

Ben devre üstündeki tozlara karışmazdım çünkü devre spreyim yoktu. Fanları ve işlemci üstünde kalmış eski macunu kolonya ile silerdim. Ayrıca devre olmayan yerleride silerdim.
ininal Kart'a gerek kalmadan açılabilir. Ama açılmazsa ilk ince bir şey ile açar sonra ininal ile devam edersin. Bilgisayar marka modelini ver yardımcı olayım.

Lenovo Ideapad S145 15-iwl

İlaveten fanı temizlerken elinile fanların hareket etmesini engelle. Bildiğim kadarı ile fanların boşta çok dönmesi zarar vere bilir.

Lenovo laptopumu yarın temizleyip bir HDD takmayı düşünüyorum ancak korkum var nasıl sökeceğim, nasıl temizleyeceğim, kapağı nasıl açacağım gibi korkular. Bilgisayarcıya götürmeyeceğim kendim bilişim bölümü okuyorum hem deneyim olur diye düşündüm ancak sorunlar belli, ne yapabilirim?
Hocam bende kendi laptopumu temizlemeden önce 'Nasıl yapacağım' diye düşünüyordum. Laptop marka modelini internette nasıl temizlenir diye arattım. 1-2 tane video izledim ki vidalar nerede, hangi kablo nasıl çıkartılır vs. inceliklerini görmek için. Ondan sonra 1-2 defa söktüm, temizledim, macun sürdüm derken şuan gözüm kapalı 5-6 dakikada söküyorum. Göründüğü gibi zor değilmiş. Sana bir iki taktik verebilirim:

Yere bez veya çarşaf ser, sökme işlemine üzerinde başla. Çıkan her vidayı kaybetmemek için veya karıştırmamak için küçük kağıda not yazarak bezin bir bölgesine ayır. (Örn: Fanın çevresi gibi) Bu şekilde vida artması gibi sürprizlerle karşılaşmazsın :) Ardından laptopu sökmeye başla, çok basit hocam. Tabi tüm bunları yaparken cihazı elektrikten ve bataryadan ayır :)

Hocam birkaç sorum olacak.
Bataryayı nasıl sökeceğim?
Kapağı İninal Kart ile açabilir miyim?
Ne ile tozları almalıyım?
Hassas yerlerdeki tozları yumuşak bir resim fırçası ile hassaca temizleye bilirsin. Ve ya hava spreyi ve s. ile de temizlemek olur. Ancak kendin üflemeye kalkma. Nefesimizde rutubet var ve bu zarar vere bilir.
Onun yerine fanın soketini çıkarsın. Sökülüp takılabilen bir şey.
Fanın soketini çıkarsa dahi fanlar kendi içinde özel bir kalibre pozisyonda duruyolar diye biliyorum. Yine de bizzat tecrübe ettiğim bir şey değil. Sadece böyle duymuştum.
Fakat ihtiyaten böyle yapmanda bir zarar yok.

Bilgisayarına baktım
Önce vücüdundaki statik elektriği at ve devrelere elini çok sürmemeye çalış.

1-kasayı ilk açışta sıkıntı yaşabilirsin açarken kaba kuvvet uygulama zarar verebilirsin.
2-alt kapağı çıkardığında kapakta devre olmayan yerleri dikkatlice temizle.
3-Bataryayı çıkart.(6 ince kablo ile anakarta bağlanmış. Yavaş yerinden oynata oynata çıkar.
4-fan kablosunu çıkart ve temizle
5-termal macun süreceksen Lenovo'larda genel olarak bakır borunun üzerindeki vidaların yanında sayılar var. O sayılara göre çıkar ve tak.(termal macunun eşit yayılması için)
6-hard disk etrafındaki vidaları çıkar kazığa yeni HDD tak ve yerine oturt.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda hard diski çıkarıp SSD taakıyor. Ayrıca en başta batarya çıkarıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bu videoda fan çıkarma ve termal macun sürüyor. Fakat videodaki arkadaş eski termal macunu silmeden yenisini sürmüş. Bu tamamen yanlış bir hareket. Videoları tam izlemedim hatalar yapmış olabilirler kafana takılan bir şey varsa yaz. Yardımcı olabildiysem çözüm olarak işaretlersen sevinirim. İyi akşamlar.

Bilgisayarına baktım
Önce vücüdundaki statik elektriği at ve devrelere elini çok sürmemeye çalış.

1-kasayı ilk açışta sıkıntı yaşabilirsin açarken kaba kuvvet uygulama zarar verebilirsin.
2-alt kapağı çıkardığında kapakta devre olmayan yerleri dikkatlice temizle.
3-Bataryayı çıkart.(6 ince kablo ile anakarta bağlanmış. Yavaş yerinden oynata oynata çıkar.
4-fan kablosunu çıkart ve temizle
5-termal macun süreceksen Lenovo'larda genel olarak bakır borunun üzerindeki vidaların yanında sayılar var. O sayılara göre çıkar ve tak.(termal macunun eşit yayılması için)
6-hard disk etrafındaki vidaları çıkar kazığa yeni HDD tak ve yerine oturt.

Bu videoda hard diski çıkarıp SSD taakıyor. Ayrıca en başta batarya çıkarıyor.

Bu videoda fan çıkarma ve termal macun sürüyor. Fakat videodaki arkadaş eski termal macunu silmeden yenisini sürmüş. Bu tamamen yanlış bir hareket. Videoları tam izlemedim hatalar yapmış olabilirler kafana takılan bir şey varsa yaz. Yardımcı olabildiysem çözüm olarak işaretlersen sevinirim. İyi akşamlar.

Ek olarak fanları temizlerken üstündeki vidaları söküp direk fana ulaşıp temzileyebilirsin. Bir taktik vereyim fanın üstündeki vidaları çıkar yalnızca bir tane kalsın. Sonra kapağı çevir ve temizle. Bu sayede hizalama sıkıntısı yaşamazsınız.

Son düzenleme:
Hepsine katılıyorum. Sadece şurada varsa numaraları takip ederken mesela 1. vidayı tamamen değil, yarısına kadar aç, sonra aynen 2. 3. 4. vidalarıda yarısına kadar aç, sonra numaralarına göre tam aç. Kapatırken de aynı şekilde ilk önce hepsini yarıya kadar sık, sonra tam sık.
Numara yoksa da herhangi biri ile başla, sonra ona çapraz olanı aç, sonra diğer ikisinden birini ve onun çaprazındakini yarıya kadar aç. Ardından açtığın sıra ile hepsini tam aç ve radyatörü çıkar. Kapatırken de aynı şekilde.
Yarıya kadar aç dediğim aslında vidayı 0.75 ve ya 1 tam devre çevirmeniz. Zaten kolay gevşiyorlar.
Ben hep böyle açıp kapatırım. Birkaç yerde böyle görmüştüm. Diğer türlü bir zararını görmedim ve ya duymadım fakat gene de önlem amaçlı yapa bilirsiniz.

Hepsine katılıyorum. Sadece şurada varsa numaraları takip ederken mesela 1. vidayı tamamen değil, yarısına kadar aç, sonra aynen 2. 3. 4. vidaları da yarısına kadar aç, sonra numaralarına göre tam aç. Kapatırken de aynı şekilde ilk önce hepsini yarıya kadar sık, sonra tam sık.
Numara yoksa da herhangi biri ile başla, sonra ona çapraz olanı aç, sonra diğer ikisinden birini ve onun çaprazındakini yarıya kadar aç. Ardından açtığın sıra ile hepsini tam aç ve radyatörü çıkar. Kapatırken de aynı şekilde.
Yarıya kadar aç dediğim aslında vidayı 0.75 veya 1 tam devre çevirmeniz. Zaten kolay gevşiyorlar.
Ben hep böyle açıp kapatırım. Birkaç yerde böyle görmüştüm. Diğer türlü bir zararını görmedim veya duymadım fakat gene de önlem amaçlı yapabilirsiniz.

Aynen hocam haklısınız belirtmeyi unutmuşum. Dediğiniz doğrudur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı