Laptop'a HDMI bağlandığında NVIDIA ekran kartının masaüstü ekran kartı olarak çalışması

AhmetFarukEken

Hectopat
Katılım
21 Temmuz 2018
Mesajlar
10
Normalde Laptop'a HDMI ile harici monitör bağlandığında 2 monitörde de (laptop ekranı ve harici monitör)

UHD630.png


Bu şekilde görünmesi gerekiyor. Fakat benim bilgisayarımda (Monster Abra A5 v13.3)

MonitörArızası.png


Harici monitör bağladığımda, harici monitör 1050 Ti üzerinde gösteriyor. Yani harici monitörüm 1050 Ti üzerinde çalışıyor. Bunu nasıl çözebilirim? Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Üretici görüntü çıkışını harici ekran kartına bağlamış, bunu dahiliye aktarmanın yolunu bilmiyorum çünkü fiziksel bir bağlantı olduğunu düşünüyorum, ben durumun normal olduğu kanısındayım.

Bunun bir yolu yokmuş zaten bende onu öğrendim. Fakat normal bir şey değil ben öyle düşünmüyorum.
UHD 630'nün o sistemde amacı fazla güç gerektirmeyen işlemlerde kullanılması. Asıl amacı pil ömrünü uzatmaktır. Hangi uygulamanın hangi grafik birimini kullanacağını NVIDIA denetim masasından ayarlayabilirsiniz.

Bunu ayarlayamıyorum çünkü UHD 630 devre dışı.
 
Sizce bu ekran kartının işlemlerinde yavaşlamaya sebep olmaz mı?
Hayır, olmaz. Hepsi 2D uygulamalar ve çoğuna bakarsan işletim sisteminin kendi uzantıları yada diğer ekranda gözükebilecek en ufak uygulama da orada listelenmektedir.
İkinci bir amaç olarak da harici ekran kartının rahatlaması için laptopun ısınmaması için konduğunu biliyorum.
İlk cevabımda cevaplamıştım bu kısmı. İki ekran kartı olmasının sebebi rahatlaması veya serin olarak çalışması değil öncelikli olarak. Hedeflenen grafik çözümü cihazın mobil olarak kullanılırken farklı teknolojilerden yararlanabilmesi. Ayrıca Intel tüm mobil işlemci çözümlerine ekran kartını dahil ediyor. Üreticilerde mevcut ekran kartını kapatmak yerine ondan yararlanıp dahili paneli Intel'e bağlayıp, günlük kullanımda tüm işlemleri dahili kart üzerinde yapmanıza olanak sağlıyorlar. Görüntüde 2D çözümlerin hepsi CPU decoding ile yapılır genellikle. Bunu özellikle internetten video seyrederken veya bilgisayarınızda dahili bir filmi izlerken görev yöneticisi kaynak tüketimlerine bakarak anlayabilirsiniz. (Donanım hızlandırmalı ekran kartı destekli (4K HDR gibi) çözümlemeler bunun dışında tutulmuştur.)

Dipnot: Ekran kartları 2D çözümleme yaparlarken CPU çözümlemesine göre gereksiz aşırı kaynak harcarlar. Günümüzde masaüstü çizimlerinin çoğunu işlemci yapar, mobil cihazlarda bile böyledir. 3D çözümlere geçiş yapıldığında işlemci toplu bir çekirdek kümesine (ekran kartı) oldukça yavaş kaldığı için tüm yükü ekran kartına devredip ona sadece hesaplaması gereken noktaları verir.
Bilgisayarım Monster Abra A5 v13.3.
nvidiagpuetkinligi-png.520289


Buyrun bakın.
Zaten görebileceğin gibi bütün işlemler diğer ekranda işlem yapabilecek olan Windows hizmetleri.
  • startmenuexperiencehost.exe - Başlat menüsü ile ilgili yardımcı alt hizmettir. Mecbur aktif olmak zorunda.
  • lockapp.exe - Kilit ekranıdır. Askıda GPU'yu kullanmak için beklemektedir. (Bellekte dondurulmuş uygulamadır. İşlem yapamaz.)
  • yourphone.exe - Telefonunuz uygulamasıdır. Siz kullanmadığınız sürece arka planda bekletilmektedir. (Bellekte dondurulmuş uygulamadır. İşlem yapamaz.)
  • skypeapp.exe - Skype uygulamasıdır. Siz kullanmadığınız sürece arka planda beklemektedir. (Başlangıçta açılışı kapalı ve elle başlatılmadıysa bellekte dondurulmuş uygulamadır. İşlem yapamaz.)
  • gamingcenter.exe - Monster'ın kendi sistem yönetim uygulaması. İkinci masaüstü ile ilgili işi olmasa orayla ilgili ayar menülerine sahip diye hatırladığım için orada gösteriliyor.
  • ....textinput.inputapp.exe - Ekranda otomatik tamamlama, Windows Panosu, ekran klavyesi gibi özellikleri bu ekranda çizdirmektedir.
 
Son düzenleme:
Öncelikle sorunuma cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Sağ altta simge olarak NVIDIA GPU etkinliği kısmı var bildiğiniz üzere. Burada abartısız 10 tane program çalışıyor. Üstelik bir de oyun giriyor. Sizce bu ekran kartının işlemlerinde yavaşlamaya sebep olmaz mı?

Eğer Intel UHD 630 çalışıyor olsa (ki eski bilgisayarım bu anlattığım şekilde idi) NVIDIA GPU etkinliğinde sadece açtığım oyun olacaktı. Bilmiyorum anlattıklarım doğru mu? Siz ne derdiniz?

Sizde de aynı durum vardı o zaman.
Size de şunu demek isterim. Laptoplarda 2 ekran kartı var bunu biliyoruz. Adamlar 2 tane koymuş. Biz neden 1 tane kullanalım. Sadece NVIDIA. Neden 2 tane koyuyorlar o zaman?

Eki Görüntüle 520285

Şu an masaüstündeyim ve sadece 2. ekran kartım çalışıyor UHD 630 çalışmıyor. Sizce bu saçmalık değil mi?

Bilgisayarım Monster Abra A5 v13.3.
Eki Görüntüle 520289

Buyurun bakın.

Şu an bende aynı sorunu yaşamaktayım. Herhangi bir çözüm bulduysanız yardımcı olabilir misiniz?
 
Arkadaşlar intel ekran kartının tek amacı pil tüketimini azaltırken gereksiz enerji harcamasından kaçınmaktır. Nvidia kartınız intelden 4 5 kat(!) daha üstün bırakın çalışsın intelin yaptığı işi çok çok daha kolay şekilde yapabilir. Harcadığı enerjide hemen hemen aynı kalır.
 
Arkadaşlar Intel ekran kartının tek amacı pil tüketimini azaltırken gereksiz enerji harcamasından kaçınmaktır. NVIDIA kartınız Intel'den 4 5 kat(!) daha üstün bırakın çalışsın Intel'in yaptığı işi çok çok daha kolay şekilde yapabilir. Harcadığı enerjide hemen hemen aynı kalır.

Bende de tam tersi her şeyi Intel yapıyor onu düzeltebilir miyiz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Konuyu hortlatıyorum ama benim de tam tersi sorunum var. Laptopuma ikinci ekranı taktım. Bu ekranı Intel ekran kartından çalıştırıyor. Ben bunu GTX1050 üzerinden çalıştırmak istiyorum. Bu mümkün mü acaba? HDMI çıkışını GTX olan ekran kartından alabilir miyiz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Konuyu hortlatıyorum ama benim de tam tersi sorunum var. Laptopuma ikinci ekranı taktım. Bu ekranı Intel ekran kartından çalıştırıyor. Ben bunu GTX1050 üzerinden çalıştırmak istiyorum. Bu mümkün mü acaba? HDMI çıkışını GTX olan ekran kartından alabilir miyiz?

Hocam, HDMI üzerinden deneyin bir de. Eğer dönüştürücü ile yapacaksanız, aktif bir dönüştürücü ile yapın. Ya da HDMI çıkışlı monitörünüz varsa, direk HDMI kablosu ile de yapabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
2. monitörü bilgisayarın HDMI çıkışına bağladım zaten. Monitörde HDMI çıkışı olmadığı için DVI to HDMI kablo ile bağlantı sağladım. Görüntü falan güzel fakat arada kasma oluyor. Belki dediğim laptopun çıkışını HDMI olarak ayarlayabilirsek kasma ortadan kalkar gibime geldi. Acaba böyle bir ayar var mı onu öğrenmek istedim. Yoksa laptopların HDMI çıkışları anakarttaki ekran kartı üzerinden mi oluyor sadece?
Aşağıdaki resimde gözüküyor. Htmi çıkışını Intel 630'dan alıyor. Otomatği NVIDIA alıyorum yine de değişen bir şey olmuyor.

1669720497648.png
 

Geri
Yukarı