Laptoplar niye düşük FPS veriyor?

Hetop

Decapat
Katılım
22 Kasım 2021
Mesajlar
543
Çözümler
6
Geçen gün GoW oynarken bu durumu fark ettim. Benimle aynı sisteme sahip olan arkadaşım(masaüstü) 70 FPS alırken, ben 50 55 alıyorum bunun nedeni acaba nedir?

Ayrıca laptopun performansını etklieyecekse fan programı önerebilir misiniz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çünkü laptop GPU'ları ve CPU'ları masaüstündekilerden çok farklı. O kocaman ekran kartını laptop kasasına sığdıramazsın. Bir zahmet performans farkı olsun değil mi? Öte yandan bazı limitler konuyor. Çok fazla ısınmasın vs. diye. Elektrik tüketimi de bu düzenlemelerde bir etken.
 
Yukarıda ki arkadaş doğru demiş olay tam olarak bu ayrıca çok daha fazla ısınmaları da fps in düşmesine sebep oluyor ayrıca zaten siz bir ekran kartı ile grafik kartı kıyaslıyamazsınız ikisi çok farklı şeyler aynı işlemci de olduğu gibi.
 
Fazla ısınmalarını önlemek için güçten kısmaları denenebilir. Masaüstü sistemlerde kocaman 600W elektrik veren sistemler varken haliyle Laptop'a bunu yansıtamazsınız, küçüldükçe ve kompakt oldukça çektikleri güç azalıyor ancak ters orantılı sıcaklık artıyor ve tabi ki kimsenin kucağında laptop patlasın istemiyor üreticiler. Haliyle bir tıkta olsa düşük performans veriyor, özellikle işlemciler. Ekran kartları gene aynı performans verenleri var, eskisi gibi M ibaresine sahip kartlar kalmadı hiç değilse.
 
3060'a kadar (3060 dahil) Max-P ve MUX şartı ile masaüstüne çok yakın performans veriyorlar. 3070'den itibaren masaüstü kartların yüksek W değerlerine çıkması ve laptopların bu W değerlerinde bir kartı soğutmakta aşırı zorlanması ile farklar uçmaya başlıyor.
Mesela 3060M'in CUDA çekirdekleri masaüstünden fazla. Halihazırda 140W güç de çekebilince MUX ile yakalıyor hatta yer yer geçtiğini de gördüm.
 
GeForce GTX 1650 Mobile vs 1650 [in 7 benchmarks] mesela bu siteden masaüstü ve laptop arasındaki farkı görebilirsiniz. Laptopların çok ısınmaması ve az güç harcaması için TDP değerleri düşük olan ekran kartı çipleri takarlar. Masaüstü ekran kartını bilgisayara takmaya çalışsaydık soğutma açısından çok büyük sorun yaşanırdı yüksek güç çektiği için.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı