Laptoplarda sıvı metal kullanılır mı?

The PC

Centipat
Katılım
7 Mayıs 2020
Mesajlar
77
Öncelikle iyi günler, bilirsiniz laptoplar fazla ısınır, bu ısıyı azaltmak için düzenli temizlik yapılmalıdır ve termal macun sürülmelidir.
Termal macunun kalitesi önemlidir, şahsen ben Cooler Master MasterGel maker kullanıyorum termal iletkenliği ise 11 W/m. K.
İnternette gezerken Thermal Grizzly Conductonaut'a rastladım. Kendisi sıvı metal ve termal iletkenliği ise 73 W/m. K!

Fakat bunu PC'ye laptopa uygulamak cok riskli çünkü elektiriği iletiyor, bu da anakarta damlatmanız durumunda kısa devre yapıp sistemi yakma ihtimaliniz var demek.

Daha önce laptopunuza sıvı metal uyguladınız mı?
Uygularken nelere dikkat edilmeli?
 
2 yıldır işlemcisine ve ekran kartına sıvı metal uygulanmış bir dizüstü kullanıyorum. Yalıtımını tırnak cilası ve elektrik bandıyla yaptım, 2 yıldır da fan temizliği dışında bir temizlik yapmıyorum. Sıvı metalden önce farklı termal macunları denemiştim fakat çözüm olmamıştı, sürekli throttling yapıyordu bilgisayar. Sürdüğüm zamandan beridir o sorun yok, normal macuna kıyasla yaklaşık 15 derece daha serin çalışıyor işlemci.
 
2 Yıldır işlemcisine ve ekran kartına sıvı metal uygulanmış bir dizüstü kullanıyorum. Yalıtımını tırnak cilası ve elektrik bandıyla yaptım, 2 yıldır da fan temizliği dışında bir temizlik yapmıyorum. Sıvı metalden önce farklı termal macunları denemiştim fakat çözüm olmamıştı, sürekli throttling yapıyordu bilgisayar. Sürdüğüm zamandan beridir o sorun yok, normal macuna kıyasla yaklaşık 15 derece daha serin işlemcim.

Fan temizliği yaparken sıvı metali değiştirmediniz mi?
Bir de yalıtımı sadece işlemci ve ekran kartının yanındaki yerlere mi yaptınız?

İşlemciye uygulamak çok riskli değil fakat ekran kartı kısmı oldukça riskli.

Neden hocam biraz bilgi verebilir misiniz?
 
Fanları, boruları çıkarmadan sökebiliyorum, ondan sorun olmuyor. Yalıtımı şu şekilde yaptım;

5ChVBpml.jpg



En sağlam bu şekilde koruma oluşturuluyor sanırım dizüstülerde. Yalnız dikkat edilmesi gereken iki husus var:
-Türkiye'deki elektrik bantlarının hiçbirinde kaç dereceye kadar dayanabileceği yazmadığı için Scotch'un bir bandını aldım, sanırım Super 33'tü modeli. Normal elektrik bandı erirse ortalığı çok karıştırır, buna özellikle dikkat etmek lazım.
-Tırnak cilasının içinde olması gereken bir madde vardı, adını tam hatırlamıyorum. Gratis'ten aldığımın içinde vardı ama, o maddenin adını bulamasam bile sıvı metal uygulamayı deneyecekseniz ürünü bulmaya çalışabilirim.
 
Fan temizliği yaparken sıvı metali değiştirmediniz mi?
Bir de yalıtımı sadece işlemci ve ekran kartının yanındaki yerlere mi yaptınız?



Neden hocam biraz bilgi verebilir misiniz?
Çok daha komplike bir parça. Etrafında pek çok VRAM modülü var. Çok fazla iletkenle kaplı.
 
İlk zamanlar bilgisayarı indirirken, açarken vesaire çok dikkat ediyordum belki akar diye, baktım çıtı çıkmıyor haftalar sonra, normal davranmaya başladım. Dik konumda çantamda kaç şehir gezdi, kaç okul gördü, sorun yok. Şırıngadan çıkan hali evet her an kayıp bir yeri bozabilecek gibi duruyor ama sürmeye başlayınca epey artıyor yüzeyle sürtünmesi. Şırınganın yanında fazlalığı çekmek için uç da geliyor zaten, onunla baloncuk gibi duran kısımları çekip bitiriyorsun işi. Akabilecek kadar çok bir miktar kalmıyor işin kısası, şırıngası 1 gramlık, sürülen nasıl aksın boca edilmedikten sonra.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı