Laptopta 2 tane SSD olursa hangisinin okuma yazma hızı geçerli olur?

aRamis_5

Picopat
Merhaba, iyi sosyaller. Geçenlerde ASUS TUF A15 laptop aldım ve araştırdığıma göre 2 tane SSD slotu var. 1 tanesi zaten dolu 512 GB ve benim için çok az. Yeni bir SSD almak istiyorum ama birkaç şey okudum D-RAM falan garip garip şeyler varmış. Ne işe yarar D-RAM? Şart mı? Eğer şartsa veya değilse bana en az 1 TB iyi bir SSD önerir misiniz bu laptop için? Ve ben bu SSD'yi aldığımda ve takdığımda 2 tane SSD olacak. Şu an laptopumdaki SSD'nin okuması 4000 yazması 1900 ben gidip okuması 7000 yazması 6000 SSD alırsam hangisi geçerli olur. Kafamda deli deli sorular cahilliğime katlanıp cevaplayacak her arkadaşa şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba, iyi sosyaller. Geçenlerde ASUS TUF A15 laptop aldım ve araştırdığıma göre 2 tane SSD slotu var. 1 tanesi zaten dolu 512 GB ve benim için çok az. Yeni bir SSD almak istiyorum ama birkaç şey okudum D-RAM falan garip garip şeyler varmış. Ne işe yarar D-RAM? Şart mı? Eğer şartsa veya değilse bana en az 1 TB iyi bir SSD önerir misiniz bu laptop için? Ve ben bu SSD'yi aldığımda ve takdığımda 2 tane SSD olacak. Şu an laptopumdaki SSD'nin okuması 4000 yazması 1900 ben gidip okuması 7000 yazması 6000 SSD alırsam hangisi geçerli olur. Kafamda deli deli sorular cahilliğime katlanıp cevaplayacak her arkadaşa şimdiden teşekkür ederim.
2 SSD'den hangisini kullanırsanız onun yazma ve okuma hızını kullanmış oluyorsunuz.
Şöyle söyleyeyim: A ve B SSD'si var. A SSD'si: 2 GB, B ise: 4 GB.
A'nın kendi içinde bir kopyalama yaparsanız 2 GB, B'nin kendi içinde 4 GB oluyor ama A'dan B'ye veya tam tersi durum olduğu zaman en düşük hız hangisi ise onun hızı geçerli oluyor.

Yani sizin 512GB'den diğer 1TB'ye GTA 5 atarsak o 4 GB hızında olur, çünkü 512GB okumayı yapıyor ve 1TB ise yazıyor. 512GB'de en fazla 4GB hızda okuyabiliyor.
Eğer tam tersi olursa aktarma hızı 1.9GB olur çünkü en fazla 1.9GB yazabiliyor 512GB olan.

DRAM ise: SSD'nin RAM'i oluyor, direk bildiğiniz RAM ama SSD için.

SSD'nin içinde "NAND" denen depolama çipleri oluyor ve "kontrolcü" denen işlemcisi. DRAM'de aynı sizin PC'de SSD ile işlemci arasındaki işlemleri işleyip aktarıyorsa aynı işi yapıyor. Yani SSD'nin RAM görevini görüyor.
Bu sayede çok hızlı şekilde SSD'nin çalışmasını sağlıyor ve SSD daha istikrarlı oluyor. Aynı zamanda SSD'nin NAND birimlerini aynı kütüphane gibi düzenlemede yardımcı olduğu için SSD'nin ömrü uzun oluyor.

Şimdi asıl konuya gelirsek: Bütçeniz kaç TL?

İşlemi hangi disk yapıyorsa. Windows'u kurduğunuz SSD, Windows'un genel işleyiş hızını etkiler. Eğer bir oyunu yavaş diske kurarsanız o da etkiler.

Peki Windows'u şu an kurulu olduğu diskten nasıl silebilirim?

2 SSD'den hangisini kullanırsanız onun yazma ve okuma hızını kullanmış oluyorsunuz.
Şöyle söyleyeyim: A ve B SSD'si var. A SSD'si: 2 GB, b ise: 4 GB.
A'nın kendi içinde bir kopyalama yaparsanız 2 GB, B'nin kendi içinde 4 GB oluyor ama A'dan B'ye veya tam tersi durum olduğu zaman en düşük hız hangisi ise onun hızı geçerli oluyor.

Yani sizin 512 GB'den diğer 1TB'ye GTA 5 atarsak o 4 GB hızında olur, çünkü 512 GB okumayı yapıyor ve 1TB ise yazıyor. 512 GB'de en fazla 4 GB hızda okuyabiliyor.
Eğer tam tersi olursa aktarma hızı 1.9GB olur çünkü en fazla 1.9GB yazabiliyor 512 GB olan.

DRAM ise: SSD'nin RAM'i oluyor, direk bildiğiniz RAM ama SSD için.

SSD'nin içinde "NAND" denen depolama çipleri oluyor ve "kontrolcü" denen işlemcisi. DRAM'de aynı sizin PC'de SSD ile işlemci arasındaki işlemleri işleyip aktarıyorsa aynı işi yapıyor. Yani SSD'nin RAM görevini görüyor.
Bu sayede çok hızlı şekilde SSD'nin çalışmasını sağlıyor ve SSD daha istikrarlı oluyor. Aynı zamanda SSD'nin NAND birimlerini aynı kütüphane gibi düzenlemede yardımcı olduğu için SSD'nin ömrü uzun oluyor.

Şimdi asıl konuya gelirsek: Bütçeniz kaç TL?

4000 belki zorlarsak 4500.

Çok teşekkür ederim. Sizce ana SSD'yi çıkarıp direk bunu mu taksam yoksa yüksek gereksinim oyunları 1 TB'ya sistem gereksinimleri düşük ve uygulamaları diğerini mi atsam?

Kioxia Exceria Plus G3 LSD10Z001TG8 1TB Gen4 5000/3900MB/sn NVMe PCIe M.2 SSD - incehesap.com hocam bir de bu daha mantıklı geldi fiyat açısından D-RAM'i yokmuş fakat ne kadar kötü olabilir ki?

Çok teşekkür ederim. Sizce ana SSD'yi çıkarıp direk bunu mu taksam yoksa yüksek gereksinim oyunları 1 TB'ya sistem gereksinimleri düşük ve uygulamaları diğerini mi atsam?

Kioxia Exceria Plus G3 LSD10Z001TG8 1TB Gen4 5000/3900MB/sn NVMe PCIe M.2 SSD - incehesap.com hocam bir de bu daha mantıklı geldi fiyat açısından D-RAM'i yokmuş fakat ne kadar kötü olabilir ki?

Neredeyse yarı fiyat.

2 tane yuva olduğu için ikiside takılı kalsın. Sadece diğerine oyun kurarsınız işte.

DRAM'i yok. Renegade'e nazaran 5 çekirdek yerine 3 çekirdekli bir kontrolcüsü var ve hızlar olarakta daha düşük. NAND kaliteside aynı oranda düşüktür. TBW yazma garantiside daha düşüktür tabi.

Fiyat olarak yarı yarıya ama kalite olarakta daha zayıf olduğunu söylemeliyim. Amacınız ucuza kaçmak ise farklı bir model biliyorum ama öncelikle şuan kullandığınız 512GB'nin modeli nedir? Görev yöneticisinde yazar.

2 tane yuva olduğu için ikisi de takılı kalsın. Sadece diğerine oyun kurarsınız işte.

DRAM'i yok. Renegade'e nazaran 5 çekirdek yerine 3 çekirdekli bir kontrolcüsü var ve hızlar olarak da daha düşük. NAND kaliteside aynı oranda düşüktür. TBW yazma garantisi de daha düşüktür tabii.

Fiyat olarak yarı yarıya ama kalite olarak da daha zayıf olduğunu söylemeliyim. Amacınız ucuza kaçmak ise farklı bir model biliyorum ama öncelikle şu an kullandığınız 512 GB'nin modeli nedir? Görev yöneticisinde

Disk Adı: MTFDKBA512QFM-1BD1AABGB

ucuza kaçmak aslında iyi olur son zamanlarda çok harcama yaptım. Bildiğiniz model ne?

Disk Adı: MTFDKBA512QFM-1BD1AABGB

Ucuza kaçmak aslında iyi olur son zamanlarda çok harcama yaptım. Bildiğiniz model ne?

Kusura bakmayın FPS oyununda maçtaydım geç cevap verdim.

Disk adı: MtfdkBA512QFM-1BD1aabgb

Ucuza kaçmak aslında iyi olur son zamanlarda çok harcama yaptım. Bildiğiniz model ne?

Kusura bakmayın FPS oyununda maçtaydım geç cevap verdim.

Buldum SSD'yi. Micron 2400.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı