Laptopun ömrü nasıl uzatılabilir?

Zwamo

Hectopat
Daha fazla  
Forum selam, yakın zamanda bir dizüstü bilgisayar aldım ve bu bilgisayarı kullanabileceğim kadar kullanmak istiyorum. Zaten bilgisayarı çok yoracak oyunlar oynamayacağım en fazla Valorant oynarım diye düşünüyorum. Sizden ricam bana bu bilgisayarın ömrünü uzatabilme konusunda tavsiyeler vermeniz. En azından 5-6 yıl götürse iyi olur.

Bilgisayarın linki:

Forum selam, yakın zamanda bir dizüstü bilgisayar aldım ve bu bilgisayarı kullanabileceğim kadar kullanmak istiyorum. Zaten bilgisayarı çok yoracak oyunlar oynamayacağım en fazla Valorant oynarım diye düşünüyorum. Sizden ricam bana bu bilgisayarın ömrünü uzatabilme konusunda tavsiyeler vermeniz. En azından 5-6 yıl götürse iyi olur.

Bilgisayarın linki:

1 veya 2 yılda bir temizleme +termal macun değişimi yapsan uzun süre kullanabilirsin.

Bilgisayarın linki:
%80 şarj sınırlaması varsa aç, düzenli fan temizliği ve termal macun değişimleri yaptır zaten baya uzun götürür seni.

Bilgisayarın linki:

Aslında bakıldığında 5-6 yıldan fazla bile daynırlar laptoplar. Bakım yapmadan bile kullanan insanlar oluyor. Burada ki önemli mesele kalite farkı. Ama sen üstüne düşen görevi yaparsan veya yaptırırsan bakım gibi daha performanslı ve sağlıklı kullanırsın. Onun dışında da zaten herhangi hasar vs oluşmadığı sürece bayağı götürür. Ufak defek de arızalar çıkıyor kronik sorunu olmadığı dışında. Batarya önemlisi. Batarya mutlaka az kullan ki devir o kadar olmasın. Ara sıra da 2-3 haftada bir bitir şarj etmen yeterli.

Bilgisayarın fanlarını 2-3 ayda bir temizle. Bilgisayarı, hava filtrelerini kapatacak yüzeylerden uzak tut (yorgan, yastık, kalın kumaşlar gibi). Önerenler 6 ayda bir diyor fakat yılda bir defa termal macun yenile. Mutlaka laptop soğutucu kullan ve bilgisayarın aşırı ısınmasına izin verme. Bilgisayarını kesinlikle çalışır durumdayken taşımaya, yerini değiştirmeye kalkma. Bilgisayarı aşırı sallantıdan ve darbelerden uzak tut. Şarj kablosunu germeden, dikkatli bir şekilde kullan. Aynı anda çok fazla uygulama çalıştırma. Bunlara dikkat edersen bilgisayarın 10 yıl boyunca rahat rahat çalışır. Rica ederim :)

Bilgisayarın fanlarını 2-3 ayda bir temizle. Bilgisayarı, hava filtrelerini kapatacak yüzeylerden uzak tut (yorgan, yastık, kalın kumaşlar gibi). Önerenler 6 ayda bir diyor fakat yılda bir defa termal macun yenile. Mutlaka laptop soğutucu kullan ve bilgisayarın aşırı ısınmasına izin verme. Bilgisayarını kesinlikle çalışır durumdayken taşımaya, yerini değiştirmeye kalkma. Bilgisayarı aşırı sallantıdan ve darbelerden uzak tut. Şarj kablosunu germeden, dikkatli bir şekilde kullan. Aynı anda çok fazla uygulama çalıştırma. Bunlara dikkat edersen bilgisayarın 10 yıl boyunca rahat rahat çalışır. Rica ederim :)

HDD olduğu takdirde bile o kadar abartmaya gerek olmuyor. Darbelerden uzak tutması, bakım yapılması ve adaptörde kullanılması yeterli. 2-3 Ayda eğer ortam çok tozlanan yer ise. Onun dışında süresi kısa.

Yılda en az 1 kere temizlik ve termal macun bakımı. Bataryayı %20'i altına düşürme, pil eşiği varsa şarj yüzdesini %80'e sabitle ve sürekli masaüstünde şarjda kullanıyorsan hafta bir %20'e kadar düşürüp şarj et bunu tekrarlarsan bataryanda yıpranmaz. Laptop ekranı kaldırırken ortasından kaldır ve darbe almadığı sürece uzun ömürlü olacaktır.

Bilgisayarı istediğin kadar yor. İstediğin kadar ağır oyun yükle bunların hiçbiri o bilgisayarın ömrünü azaltmaz. Bakımını yaptığın sürece o bilgisayar bayağı gider. Asıl sisteminin ömrünü kısaltan etkenler yeni çıkan oyunların sistem gereksinimlerinin yüksek olması veya uygulamaların güncellemelerle daha fazla donanım tüketmesi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı